Δύο πεζοπόροι ανακάλυψαν μια μυστηριώδη κρυψώνα θησαυρού που περιείχε χρυσό στη βόρεια Τσεχία, κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας τους στα βουνά Κρκονόσε (Krkonoše). Τα αντικείμενα που βρέθηκαν περιλαμβάνουν δέκα χρυσά βραχιόλια, 17 θήκες για πούρα, μία χτένα, μία πούδρα και 598 χρυσά νομίσματα.
Σύμφωνα με το CNN, η ανακάλυψη έγινε όταν οι πεζοπόροι, οι οποίοι θέλησαν να παραμείνουν ανώνυμοι, περπατούσαν μέσα από το δάσος και εντόπισαν ένα αλουμινένιο κουτί που προεξείχε από έναν πέτρινο τοίχο. Μετά την ανακάλυψη, το κουτί μεταφέρθηκε στο Μουσείο Ανατολικής Βοημίας στην πόλη Hradec Králové, όπου οι ειδικοί ξεκίνησαν την εκτίμηση των ευρημάτων.
Ο επικεφαλής του αρχαιολογικού τμήματος του μουσείου, Μίροσλαβ Νοβάκ, δήλωσε ότι οι πεζοπόροι ήρθαν στο μουσείο χωρίς ραντεβού και αμέσως ενημέρωσαν τους αρχαιολόγους για την ανακάλυψη. Οι αρχαιολόγοι ξεκίνησαν να εξετάζουν την περιοχή και να προσπαθούν να εξηγήσουν την προέλευση του θησαυρού.
Hikers find mysterious stash of gold hidden on a mountain trail
— AOL.com (@AOL) May 20, 2025
Source: CNN
To read more, click the image below. https://t.co/g3aGE6R1ob
Η ιστορία του θησαυρού και η πιθανή του σύνδεση με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
Η κρυψώνα φαίνεται να έχει ηλικία περίπου ενός αιώνα, καθώς ένα από τα νομίσματα φέρει την ημερομηνία του 1921. Η προέλευση του θησαυρού παραμένει ασαφής, αλλά η περιοχή και η περίοδος ενδέχεται να σχετίζονται με ταραγμένες εποχές, όπως οι προετοιμασίες για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ή η φυγή του τσεχικού και εβραϊκού πληθυσμού κατά τη διάρκεια της κατοχής των Γερμανών το 1945.
Η πλήρης ιστορική εκτίμηση της κρύπτης είναι ακόμη σε εξέλιξη, καθώς δύο από τις θήκες για πούρα παραμένουν ερμητικά κλειστές, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κρύβουν ακόμα περισσότερα πολύτιμα αντικείμενα. Η μεταλλική αξία των νομισμάτων μόνο (που ζυγίζουν 3,7 κιλά) υπολογίζεται σε περίπου 360.000 δολάρια.
Φήμες και θεωρίες για την προέλευση του θησαυρού
Η ανακάλυψη έχει προκαλέσει πολλές τοπικές φήμες και εικασίες για την προέλευση του χρυσού. Ο Νόβακ αναφέρει ότι δεν υπήρχαν τοπικά νομίσματα στο κουτί, ενώ τα νομίσματα είναι κυρίως βαλκανικής και γαλλικής προέλευσης, κάτι που γεννά ερωτήματα για την ταυτότητα του κατόχου του θησαυρού.
Μερικές θεωρίες που ακούγονται στο κοινό αναφέρουν την οικογένεια Σβέερτς-Σπορκ (Swéerts-Špork), γνωστή για την πολυτελή κατοικία της στην περιοχή, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι τα αντικείμενα μπορεί να προέρχονται από πολεμικά λάφυρα των Τσεχοσλοβάκων στρατιωτών.
Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή και οι ειδικοί συνεχίζουν να ερευνούν την προέλευση του μυστηριώδους θησαυρού.