Σε λίστα 22 όρων για μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία έχουν καταλήξει οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ουκρανία σύμφωνα με το NBC. Το έγγραφο, σύμφωνα με τα δυτικά ΜΜΕ, λαμβάνει υπόψιν τις απαιτήσεις του Πούτιν οι ΗΠΑ να μην υποστηρίξουν το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και μια εκεχειρία 30 ημερών.
Δυτικός αξιωματούχος ανέφερε πως «αν ο Πούτιν θέλει το τέλος του πολέμου, αυτή είναι η ευκαιρία. Οι προτάσεις θα του δοθούν από τον ειδικό απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου, Στίβ Γουίτκοφ, ο οποίος έχει κατ’ επανάληψη βρεθεί στη Ρωσία για να συναντηθεί με τον Πούτιν.
Το Σάββατο διεξήχθη στο Κίεβο η Σύνοδος της «συμμαχίας των προθύμων», στην οποία έλαβαν μέρος ο Γάλλος πρόεδρος, Εμάνουελ Μακρόν, οι πρωθυπουργοί Βρετανίας και Πολωνίας Κιρ Στάρμερ και Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς. Άλλοι ηγέτες συμμετείχαν διαδικτυακά.
Μετά τη Σύνοδο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως μια πλήρης εκεχειρία με τη Ρωσία πρέπει να ξεκινήσει στις 12 Μαΐου και να διαρκέσει 30 ημέρες. Αυτή είναι η απαίτηση της Ουκρανίας και των συμμάχων της. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκεχειρία αυτή πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι θα αφορά αέρα, θάλασσα, στεριά και η εποπτεία της μπορεί να ανατεθεί στις ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι αποκάλυψε ακόμα πως αν η Ρωσία δεν συμφωνήσει στη συγκεκριμένη εκεχειρία, θα της επιβληθούν βαριές κυρώσεις στον ενεργειακό και τον τραπεζικό τομέα. Τόνισε παράλληλα πως το 17ο πακέτο κυρώσεων ήδη ετοιμάζεται από την ΕΕ σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τους υπόλοιπους ηγέτες.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη απειλήσει τον Πούτιν πως αν δεν πετύχει μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία, τότε θα επιβάλλει νέες κυρώσεις στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων στον τραπεζικό τομέα αλλά και νέους δασμούς. Αν και μέχρι τώρα δεν το έχει κάνει, τις τελευταίες εβδομάδες η ρητορική του απέναντι στη Μόσχα έχει αρχίσει να κλιμακώνεται.
Παράλληλα, πριν λίγες μόλις ημέρες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ερωτηθείς από δημοσιογράφο σημείωσε πως η Ρωσία θα πρέπει να αποχωρήσει από ολόκληρο το έδαφος της Ουκρανίας, ανατρέποντας τα όσα είχε καλέσει τον Ζελένσκι να αποδεχθεί για τα εδάφη της χώρας του. «Η Ρωσία θα πρέπει να αποχωρήσει από τα εδάφη της Ουκρανίας. Κι αυτό καθώς η Ρωσία θέλει όλη την Ουκρανία. Αν δεν είχα παρέμβει εγώ, θα είχαν συνεχίσει τη μάχη για ολόκληρη την Ουκρανία. Η Ρωσία δεν θέλει μόνο ένα κομμάτι, την θέλει ολόκληρη» ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ.
Από την πλευρά του και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζ.Ντ.Βανς έχει αναφέρει πως η Ρωσία «ζητά πάρα πολλά».
Απευθείας διαπραγμάτευση με το Κίεβο θέλει τώρα ο Πούτιν
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότεινε σήμερα τη διεξαγωγή «απευθείας» και «χωρίς προαπαιτούμενα» διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου την 15η Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, απορρίπτοντας το τελεσίγραφο της Δύσης για πλήρη και άνευ όρων 30ήμερη κατάπαυση του πυρός.
«Δεν ήταν η Ρωσία που διέκοψε τις διαπραγματεύσεις το 2022. Ήταν το Κίεβο. Παρ’ όλα αυτά, προτείνουμε στο Κίεβο να επαναλάβουμε τις απευθείας διαπραγματεύσεις χωρίς προαπαιτούμενα», δήλωσε ο Πούτιν σε εκπροσώπους του Τύπου στο Κρεμλίνο.
«Προτείνουμε στις αρχές του Κιέβου επανάληψη των διαπραγματεύσεων από την Πέμπτη, στην Κωνσταντινούπολη», διεμήνυσε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, ενημερώνοντας πως θα συνομιλήσει τις επόμενες ώρες με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τόνισε ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να επικεντρωθούν στα «βαθύτερα αίτια της σύγκρουσης» που συνεχίζεται εδώ και πάνω από τρία χρόνια, αλλά δεν απέκλεισε ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην επίτευξη εκεχειρίας.