Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί την Παρασκευή ότι οι υπερβολικοί δασμοί του προς την Κίνα ενδέχεται σύντομα να μειωθούν. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι οι δύο χώρες πλησιάζουν σε συμφωνία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico η φαινομενική πρόθεση του Τραμπ να μειώσει τους αμερικανικούς δασμούς προς την Κίνα — οι οποίοι σήμερα ξεκινούν από το 145% — στο 80%, συμπίπτει με την επικείμενη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, με Κινέζους αξιωματούχους στη Γενεύη αυτό το Σαββατοκύριακο. Όμως μια τέτοια παραχώρηση ή αντίστοιχη προσαρμογή των δασμών είναι απίθανο να αναζωογονήσει άμεσα το εμπόριο, καθώς οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στα λιμάνια της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ συνεχίζουν να καταρρέουν.

Σύμφωνα με αναλυτές που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις της Κίνας, δεν αναμένεται ο Αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, Χε Λιφένγκ —ο επικεφαλής των συνομιλιών στη Γενεύη— να προβεί άμεσα σε παραχωρήσεις. Η Κίνα δεν φαίνεται πρόθυμη να βιαστεί σε μια συμφωνία, καθώς προσπαθεί να κατανοήσει τι πραγματικά επιδιώκει η κυβέρνηση Τραμπ και πώς μπορεί να υπερασπιστεί τα δικά της συμφέροντα.

«Πιθανότατα θα είναι κυρίως σε ρόλο ακροατή και θα μεταφέρει όσα ακούσει στον Πρόεδρο Σι», δήλωσε ο Κρίστοφερ Άνταμς, πρώην ανώτατος συντονιστής για θέματα Κίνας στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. «Υποθέτω ότι έχουν ήδη επεξεργαστεί διάφορα σενάρια, αλλά δεν πιστεύω πως έχει την εξουσία να λάβει αποφάσεις επί τόπου.»

Οι σύμμαχοι του Προέδρου παραδέχονται ότι η πρόθεσή του να μειώσει τους δασμούς είναι σε μεγάλο βαθμό συμβολική, αλλά τη θεωρούν ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς μια μεγαλύτερη εκτόνωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

«Δεν έχει σημασία τόσο το πρακτικό αποτέλεσμα. Αυτό που μετρά είναι ότι εκπέμπεται σήμα προόδου», ανέφερε πρόσωπο με γνώση των συνομιλιών, υπό καθεστώς ανωνυμίας. «Οι αγορές μπορεί να αντιδράσουν θετικά ακόμη και μόνο στην “οσμή” προόδου στο εμπόριο με την Κίνα.»

Ωστόσο, επιχειρηματίες, νομοθέτες και οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι ακόμη κι αν υπάρξει κάποια πρόοδος αυτό το Σαββατοκύριακο, δεν θα είναι αρκετά γρήγορη για να αποτραπεί σοβαρή οικονομική ζημιά.

«Μείωση 65% στους δασμούς ακούγεται γενναιόδωρη μέχρι να καταλάβεις ότι παραμένει τείχος, όχι πύλη», σχολίασε πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ.

Το διμερές εμπόριο ΗΠΑ–Κίνας ανήλθε στα 582,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024, εκ των οποίων τα 439,9 δισ. ήταν κινεζικές εισαγωγές. Οι εντεινόμενοι δασμοί του Τραμπ έχουν πρακτικά σταματήσει τις αποστολές από την Κίνα, οδηγώντας επιχειρήσεις παιχνιδιών, οικιακών ειδών, εργαλείων και ρούχων να αυξήσουν τις τιμές, επιδεινώνοντας την πίεση για τους Αμερικανούς παραγωγούς.

Ήδη, τα λιμάνια της Δυτικής Ακτής παρουσιάζουν πτώση στον όγκο, περιορίζοντας τόσο τις εισαγωγές όσο και τις εξαγωγές. Οι μικρές επιχειρήσεις φοβούνται το λουκέτο, ενώ οι μεγάλες αλυσίδες προειδοποιούν ότι, αν οι δασμοί διατηρηθούν, οι καταναλωτές θα δουν λιγότερα προϊόντα στα ράφια μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Προβλέψεις για αυξήσεις τιμών

Ακόμη και αν οι δασμοί μειωθούν, πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη πληγεί, καθώς αυτή την περίοδο προχωρούν σε προμήθειες για τις πωλήσεις της επιστροφής στα σχολεία στα τέλη του καλοκαιριού, κάτι που καθυστερεί λόγω αβεβαιότητας για τις μελλοντικές παραγγελίες. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν αυξήσεις τιμών μέχρι τον Ιούνιο ή τις αρχές Ιουλίου, καθώς τα αποθέματα που είχαν συγκεντρώσει οι επιχειρήσεις πριν από την επιβολή των δασμών αρχίζουν να εξαντλούνται.

Η συνάντηση αυτού του Σαββατοκύριακου αναμένεται να αποτελέσει μόνο την αρχή μιας μακράς διαδικασίας διαπραγματεύσεων, η οποία μπορεί να διαρκέσει μήνες ή ακόμη και χρόνια για να φτάσει σε ένα τελικό αποτέλεσμα.

«Ο Τραμπ είναι πεπεισμένος ότι οι Κινέζοι μας χρειάζονται περισσότερο από ό,τι τους χρειαζόμαστε εμείς. Και νομίζω ότι οι Κινέζοι είναι εξίσου πεπεισμένοι ότι τους χρειαζόμαστε περισσότερο από ό,τι μας χρειάζονται» δήλωσε ο Γουίλιαμ Ρέιντς, πρώην ανώτερος αξιωματούχος του εμπορίου των ΗΠΑ και ανώτερος σύμβουλος στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών. «Αυτή δεν είναι μια άποψη που οδηγεί σε γρήγορη επίλυση».

Αυτό κάνει τη συνάντηση του Σαββατοκύριακου περισσότερο μια ανταλλαγή θέσεων που μπορεί να οδηγήσει σε πιο εστιασμένες μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Το Πεκίνο φαίνεται αποφασισμένο να αντέξει την πίεση των δασμών του Ντόναλντ Τραμπ, εκτιμώντας ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα μια οικονομική επιβράδυνση από τις ΗΠΑ, όπου οι καταναλωτές ήδη αντιμετωπίζουν υψηλό πληθωρισμό μετά την πανδημία Covid-19 και το κλίμα καταναλωτικής εμπιστοσύνης έχει υποχωρήσει δραματικά τους τελευταίους μήνες.

Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο άφησε να εννοηθεί ότι ενδιαφέρεται για μια συμφωνία που θα μπορούσε να προσφέρει κάποια ανακούφιση, προσφέροντας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα εξαιρέσεις από τους υψηλούς αντιποίνους δασμούς για βασικές αμερικανικές εισαγωγές, όπως μικροτσίπ, φαρμακευτικά προϊόντα και κινητήρες αεροσκαφών, διατηρώντας ωστόσο σκληρή ρητορική.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος επιδιώκει να προβάλει κάθε ένδειξη προόδου στις συνομιλίες, στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειάς του να καθησυχάσει τους καταναλωτές και να σταθεροποιήσει τις ευμετάβλητες χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες έχουν επηρεαστεί από τη σκληρή εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και τους πολλαπλούς νέους δασμούς του Αμερικανού προέδρου.

Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή: «Νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε μια δίκαιη συμφωνία και για τις δύο πλευρές, τόσο για την Κίνα όσο και για εμάς». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν θα απογοητευτεί αν ο Μπέσεντ επιστρέψει χωρίς κάποια συμφωνία.