Φαίνεται πως η κρίση αναξιοπιστίας των πολιτικών δεν είναι θέμα της Ελλάδας μόνο. Σύμφωνα με τη Monde, το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο αλλά παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις όπως έδειξε η έρευνα πάνω σε ένα δείγμα 1500 Γάλλων άνω των 18 ετών.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει μια κρίση θεσμών στη Γαλλία με τα πολιτικά κόμματα να βγαίνουν ιδιαίτερα τραυματισμένα από αυτήν. 15 μήνες πριν τις επόμενες προεδρικές εκλογές, ένας στους δύο Γάλλους δηλώνει πως δεν εμπιστεύεται ούτε τη Δεξιά αλλά ούτε και την Αριστερά για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του.
Ένα δεύτερο συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι ακουμπάει και τους τοπικούς άρχοντες. Έχει πέσει η «αξία» τους στα μάτια του κόσμου καθώς η Γαλλία περνάει μια κρίση που δεν τους βρίσκει ικανούς να την αντιμετωπίσουν.
Το τρίτο συμπέρασμα έχει να κάνει με την ιδέα της προστασίας. Καθώς οι Γάλλοι ζητάνε προστασία από τις αρχές και τους πολιτικούς, ένα ποσοστό 59% βρίσκει ότι υπάρχουν πολλοί μετανάστες στη χώρα, το οποίο είναι ένα ποσοστό 10% παραπάνω από το 2009. Αυτό το συναίσθημα κυριαρχεί στους νέους, στους διπλωματούχους και αυτούς που δηλώνουν χωρίς θρησκεία. Αυτό θα έπρεπε να προβληματίζει αρκετούς, ειδικά το Σοσιαλιστικό κόμμα της Γαλλίας, καταλήγει η Monde.