Πολλές ξένες κυβερνήσεις και τουριστικά πρακτορεία επισπεύδουν σήμερα την απομάκρυνση των υπηκόων τους που ζουν μόνιμα ή προσωρινά στην Αίγυπτο, ενώ πολλοί ξένοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν διακόψει ήδη κάθε δραστηριότητά τους στην αραβική χώρα, όπου η άνευ προηγουμένου κοινωνική εξέγερση κατά του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ διογκώνεται και έχει προκαλέσει τουλάχιστον 125 νεκρούς σε έξι ημέρες.

Η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για Προξενικές Υποθέσεις Τζάνις Τζέικομπς τόνισε πως σήμερα απογειώθηκε η πρώτη κυβερνητικά οργανωμένη πτήση με 42 Αμερικανούς και πρόσθεσε πως 2.400 αμερικανοί υπήκοοι έχουν ζητήσει να αναχωρήσουν από τη χώρα.

Η ίδια δήλωσε πως αναμένει ότι αίτημα για απομάκρυνσή τους από την εμπρηστική κατάσταση θα καταθέσουν οι περισσότεροι από τους 52.000 συμπατριώτες της που βρίσκονται δηλωμένοι στην κατάσταση της αμερικανικής πρεσβείας στο Κάιρο.

Αξιωματούχοι από την κυπριακή και την τουρκική κυβέρνηση έχουν δηλώσει πως οι αρχές στις χώρες αυτές έχουν καταστρώσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για την υποδοχή των χιλιάδων τουριστών που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Αίγυπτο και τη μετεπιβίβασή τους σε άλλους προορισμούς.

Πλείστες άλλες χώρες, εξόν από τις ΗΠΑ, όπως ο Καναδάς, η Σαουδική Αραβία, η Λιβύη, ο Λίβανος, η Ταϊλάνδη, η Ιαπωνία, και η Αυστραλία έχουν αποστείλει αεροσκάφη για να παραλάβουν τους υπηκόους τους.

Δύο κινεζικές αεροπορικές εταιρείες, η Air China και η Hainan Airways τόνισαν πως θα στείλουν σήμερα η καθεμιά από μία ναυλωμένη πτήση στο Κάιρο για να παραλάβουν τους περίπου 500 εγκλωβισμένους Κινέζους στο αεροδρόμιο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, δήλωσε προξενική πηγή.

Άλλοι 500 Ιάπωνες, που βρίσκονται επίσης καθηλωμένοι στο αεροδρόμιο του Καΐρου, θα μεταφερθούν με ειδικά ναυλωμένη πτήση στη Ρώμη, ανακοίνωσε το ιαπωνικό ΥΠΕΞ. Μολαταύτα, ο συνολικός αριθμός των Ιαπώνων που χρειάζονται μεταφορά παραμένει άδηλος, καθώς το πρακτορείο Κιόντο μετέδωσε πως κατά τη διάρκεια της νύκτας 335 υπήκοοι της χώρας εγκατέλειψαν το Κάιρο με πτήση της Egyptair.

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε πως αποστέλλει αεροσκάφος που θα τεθεί στη διάθεση όσων «επιθυμούν» να επιστρέψουν, ενώ το Βερολίνο ζήτησε από διάφορες αεροπορικές εταιρείες να ελέγξουν «ποιες επιπλέον δυνατότητες έχουν να θέσουν σε λειτουργία στη γραμμή του Καΐρου περισσότερα αεροσκάφη».

Η Μόσχα κάλεσε τους περίπου 70.000 Ρώσους, εκ των οποίων 30.000 εκπατρισμένοι, που βρίσκονται στην Αίγυπτο να παραμείνουν στις κατοικίες τους, ή κοντά στις ζώνες των ξενοδοχείων.

Η Βρετανία κάλεσε τους υπηκόους της να αποχωρήσουν από το Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και το Σουέζ, κρίνοντας πως η κατάσταση δεν έχει φθάσει «στο σημείο που να προσανατολιζόμαστε στην αποστολή αεροσκαφών για την μεταφορά μεγάλου αριθμού ατόμων».

Πολλοί ταξιδιώτες έχουν αναστείλει το προγραμματισμένο ταξίδι τους στην Αίγυπτο, ενώ έχουν αποχωρήσει χιλιάδες τουρίστες (30.000 Βρετανοί, 4.000 Βέλγοι, 15.000 Σουηδοί, 2.500 Φιλανδοί και πάνω από 1.000 Γάλλοι).
Η αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta Air Lines ανακοίνωσε πως αναστέλλει επ’ αόριστον τη λειτουργία της στην Αίγυπτο.

Παράλληλα, πολλές άλλες εταιρείες -με ηχηρότερο παράδειγμα αυτό του δανικού πετρελαϊκού γίγαντα A.P.Moeller-Maersk, της γαλλικής τσιμεντοβιομηχανίας Lafarge, της επίσης γαλλικής Credit Agricole, France Telecom και της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Nissan και η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Λουκόιλ-έχουν αποφασίσει να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους λόγω της εκτραχυνθείσας κατάστασης.