Τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 100 χρόνων αντιμετωπίζει η επαρχία της Σαντόνγκ στα ανατολικά της Κίνας, όπου σχεδόν 250.000 άνθρωποι αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις πόσιμου νερού, τη στιγμή που περισσότερο χιόνι αναμένεται να πέσει στο νότο της χώρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα China Daily, σε ορισμένες πόλεις της Σαντόνγκ, η στάθμη στις δεξαμενές έχει κατέβει τόσο δραματικά που οι αρχές χρησιμοποιούν πυροσβεστικά οχήματα για να ανεφοδιάζουν με νερό τους κατοίκους.

Η κεντρική επαρχιακή υπηρεσία ελέγχου πλημμυρών και ανακούφισης από την ξηρασία, προειδοποίησε ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν πληγεί θα μπορούσε να φτάσει τις 300.000 από τις 240.000 που είναι σήμερα, εάν δεν σημειωθεί βροχόπτωση αμέσως.

Ο πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα κατασκευάσει φέτος περισσότερες υποδομές για τη διατήρηση του νερού.

Την ίδια στιγμή, τμήματα της νότιας Κίνας πλήττονται από την ψυχρή βροχή και τις βαριές χιονοπτώσεις, επηρεάζοντας και τις εκεί σοδιές και δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία.