Προεδρικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Πορτογαλία και ο νυν πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα φιγουράρει ως ο επικρατέστερος νικητής.

Το εκλογικό τους δικαίωμα από τις 10.00 έως τις 21.00 ώρα Ελλάδος καλούνται να ασκήσουν πάνω από 9,6 εκατ. ψηφοφόροι.

Το αξίωμα του προέδρου διεκδικούν έξι υποψήφιοι. Σύμφωνα με τέσσερις δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας, ο 71 ετών πολιτικός και οικονομολόγος συγκεντρώνει ποσοστά μεταξύ 54,6% και 59%, πάνω από 30 μονάδες περισσότερες από τον κύριο υποψήφιό του, τον ποιητή Μανουέλ Αλέγκρε, 74 ετών, που υποστηρίζει το Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες και το Μπλοκ της Αριστεράς.

Αξιοσέβαστη προσωπικότητα στο επίκεντρο της κοινωνίας στην Πορτογαλία, ο πρόεδρος της χώρας εκπροσωπεί μία σημαντική ηθική εξουσία, αλλά στερείται ουσιαστικών εκτελεστικών εξουσιών, μολονότι διατηρεί το δικαίωμα διάλυσης της Βουλής.

Από τα τέλη της δικτατορίας στην Πορτογαλία το 1974, όλοι οι πρόεδροι που είχαν βάλει υποψηφιότητα και για δεύτερη θητεία είχαν επανεκλεγεί. Το 2006, ο Καβάκο Σίλβα, που είχε θητεύσει πρωθυπουργός για μία 10ετία είχε επιβληθεί στον πρώτο γύρο, με ποσοστό 50,5%, του Μανουέλ Αλέγκρε (20,7%) και του πρώην σοσιαλιστή προέδρου Μάριο Σοάρες (14,3%).

Όσο για την Αριστερά κατεβαίνει κερματισμένη στις εκλογές με τρεις διαφορετικούς υποψηφίους: τον Μανουέλ Αλέγκρε, τον σοσιαλιστή Ντεφενσόρ Μόουρα που κατέρχεται ως «ανεξάρτητος» και τον κομμουνιστή Φρανσίσκου Λόπες.