Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε σήμερα ότι έπληξε θέση του συριακού στρατού ως απάντηση σε πλήγμα με ρουκέτα από τη νότια Συρία στα υψίπεδα του Γκολάν, που έχουν προσαρτηθεί από το Ισραήλ.

Αυτή η διασυνοριακή ανταλλαγή πυρών έρχεται μερικές ημέρες ύστερα από αεροπορικό πλήγμα που αποδόθηκε στο Ισραήλ και που κατέστρεψε την 1η Απριλίου το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, σκοτώνοντας υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους του Ιράν και εντείνοντας την περιφερειακή ένταση.

Ο στρατός δήλωσε ότι «μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε στρατιωτικές υποδομές του συριακού στρατού κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή Μαχάτζα» σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που διαχωρίζει τα συριακά, κατεχόμενα από το Ισραήλ, υψίπεδα του Γκολάν από την ίδια τη Συρία.

Ο ισραηλινός στρατός πρόσθεσε ότι ταυτοποίησε πλήγμα με ρουκέτα που προήλθε από το συριακό έδαφος στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν χθες, χωρίς να προκαλέσει θύματα, διευκρινίζοντας ότι το πυροβολικό είχε χτυπήσει το σημείο από όπου έγινε η εκτόξευση.

Ο ισραηλινός στρατός ενίσχυσε τα αμυντικά του μέτρα μετά το πλήγμα την 1η Απριλίου, ο απολογισμός του οποίου ανήλθε σε 16 θανάτους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων 7 μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος του στρατού της ισλαμικής δημοκρατίας.

Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ, τον ορκισμένο εχθρό του, αμέσως μετά το πλήγμα και απείλησε με αντίποινα.

Ο ισραηλινός στρατός έχει προχωρήσει σε εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη Συρία από την έναρξη του πολέμου το 2011 στη γειτονική αυτή χώρα, στοχοθετώντας κυρίως φιλοϊρανικές οργανώσεις.

Και τα πλήγματα του έχουν ενταθεί μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο του 2023 μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής Χαμάς.