Ένας «ομαδικός τάφος» με πτώματα τουλάχιστον 65 μεταναστών εντοπίστηκε αυτή την εβδομάδα στη νοτιοδυτική Λιβύη, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Ένας εκπρόσωπος του ΔΟΜ ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο «ομαδικός τάφος» εντοπίστηκε «από τις αρχές που είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια» στη Λιβύη.

Η ανακοίνωση

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) είναι βαθύτατα σοκαρισμένος και θορυβημένος από την ανακάλυψη τουλάχιστον 65 πτωμάτων μεταναστών σε ομαδικό τάφο στη νοτιοδυτική Λιβύη. Οι συνθήκες του θανάτου τους και οι εθνικότητές τους παραμένουν άγνωστες, αλλά πιστεύεται ότι πέθαναν κατά τη διαδικασία λαθραίας μεταφοράς τους μέσω της ερήμου.

«Κάθε αναφορά αγνοούμενου μετανάστη ή απώλειας ζωής αντιπροσωπεύει μια οικογένεια που θρηνεί αναζητώντας απαντήσεις για τα αγαπημένα της πρόσωπα ή αναγνωρίζοντας την τραγωδία της απώλειας», δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΟΜ. «Το κόστος της ανεπαρκούς δράσης είναι εμφανές στους αυξανόμενους ανθρώπινους θανάτους και στις ανησυχητικές συνθήκες στις οποίες βρίσκονται οι μετανάστες».

Αυτή η τελευταία τραγωδία αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της παράτυπης μετανάστευσης, μεταξύ άλλων μέσω μιας συντονισμένης αντίδρασης στη λαθραία διακίνηση μεταναστών και την εμπορία ανθρώπων. Χωρίς τακτικές διαδρομές που παρέχουν ευκαιρίες για νόμιμη μετανάστευση, τέτοιες τραγωδίες θα συνεχίσουν να αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα κατά μήκος αυτής της διαδρομής.

Ο ΔΟΜ εκτιμά ότι οι λιβυκές αρχές διερευνούν αυτούς τους θανάτους και τις καλεί μαζί με τους οργανισμούς-εταίρους του ΟΗΕ να διασφαλίσουν την αξιοπρεπή ανάκτηση, την ταυτοποίηση και τη μεταφορά των λειψάνων των νεκρών μεταναστών, καθώς και την κατάλληλη ενημέρωση και υποστήριξη των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με το Missing Migrants Project, τουλάχιστον 3.129 θάνατοι και εξαφανίσεις έχουν καταγραφεί το 2023 κατά μήκος της Μεσογειακής οδού – της πιο θανατηφόρας μεταναστευτικής διαδρομής, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται αυτό το τελευταίο περιστατικό.

Ο ΔΟΜ στη Λιβύη εργάζεται για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλα τα ευάλωτα άτομα που έχουν ανάγκη και για την παροχή ικανοτήτων στους φορείς να διεξάγουν σωτήριες δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης στην έρημο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, μέσω της κατάρτισης σχετικά με τις υποχρεώσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διασφάλισης ότι οι επιχειρήσεις διαχείρισης των συνόρων τους είναι προσανατολισμένες στην προστασία, ώστε να βοηθούν τους πιο ευάλωτους.

Ο ΔΟΜ καλεί περαιτέρω όλες τις κυβερνήσεις και τις αρχές κατά μήκος της διαδρομής να ενισχύσουν την περιφερειακή συνεργασία για να διασφαλίσουν την ασφάλεια και την προστασία των μεταναστών, ανεξάρτητα από το καθεστώς τους και σε όλα τα στάδια του ταξιδιού τους.