Αν παίζετε στα Social Media «Hunger Games» μπορεί και να πληγωθείτε… Ακόμα μία επικίνδυνη μανία, που ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία, κυκλοφορεί στο TikTok. Αυτή τη φορά, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας μιλούν ανοιχτά κατά του «starvemaxxing», στο οποίο νεαροί άνδρες προσπαθούν να αναμορφώσουν το πρόσωπό τους, περιορίζοντας δραστικά την πρόσληψη τροφής.

«Όταν αυτή η κατάσταση φτάσει στα άκρα, τότε μπορεί να αρχίσει η πάθηση της διατροφικής διαταραχής», δήλωσε στο Yahoo News η Elizabet Altunkara, διευθύντρια εκπαίδευσης στην Εθνική Ένωση Διατροφικών Διαταραχών. Το Starvemaxxing είναι κάτι σαν το «looksmaxxing», όπου νεαροί άνδρες και έφηβοι με εμμονή στην αισθητική προσπαθούν να βελτιώσουν το πρόσωπό τους μέσω της άρσης βαρών, της κατανάλωσης νερού και ακόμη και της χειρουργικής επέμβασης. Υποτίθεται ότι είναι εμπνευσμένο από το μοντέλο Τζόρνταν Μπάρετ. Στόχος είναι να έχει κανείς λεπτό πρόσωπο και έντονες γωνίες, όπου διακρίνονται έντονα ζυγωματικά, σφιγμένα χείλη, και ταλαιπωρημένα/ βαθουλωμένα μάτια.

@johandrumev

Replying to @⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ you must be joking 😭 #fyp #johandrumev #foryou #looksmax #real

♬ som original – ꜰᴡ.

Η τάση έχει συνδεθεί με την κοινότητα «incel», η οποία κατηγορεί την υποτιθέμενη επιπολαιότητα των γυναικών για ζητήματα που εκτείνονται πολύ πέρα ​​από την ερωτική ζωή των αρσενικών. Οι Starvemaxxers στοχεύουν επίσης να επιτύχουν το ιδανικό για αδύνατο πρόσωπο, ελαχιστοποιώντας αυτό που τρώνε. «I starvemax» έγραψε ένας χρήστης του TikTok στη λεζάντα ενός βίντεο, ενώ η εικόνα του ανησυχητικά λιωμένου προσώπου του αναβόσβηνε στην κάμερα, όπως φάνηκε σε στιγμιότυπο οθόνης στο Twitter, σύμφωνα με τη «New York Post».

Υπάρχει, επίσης, μια σειρά από σατιρικά βίντεο στο TikTok για το starvemaxxing. «Ημέρα 69 της δοκιμής της δίαιτας Τζόρνταν Μπάρετ (τρώω νερό)», είπε χλευαστικά ένας TikTokker σε ένα βίντεο που ρουφούσε τα μάγουλά του, για να κοροϊδέψει όσους έχουν εμμονή με το πρόσωπο.

Ωστόσο, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας προειδοποιούν ότι αυτή η τάση είναι ίσως πιο ανησυχητική από ό,τι παρουσιάζεται διαδικτυακά. «Οποιοδήποτε είδος περιορισμού είναι επιβλαβές για το σώμα και μπορεί να θέσει τους ανθρώπους σε κίνδυνο και να οδηγήσει στην ανάπτυξη διατροφικής διαταραχής», δήλωσε ο Altunkara. Αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως διατροφική ανεπάρκεια, δυσκοιλιότητα, καρδιακά προβλήματα, ακόμη και θάνατο. Τώρα, ακόμη και οι λεγόμενοι lookmaxxers μιλούν ανοιχτά ενάντια στη νέα μόδα. «Βεβαιωθείτε ότι τρώτε πολύ και ασκείστε πολύ», είπε το μοντέλο από τη Βραζιλία, Francisco Lachowski, ο οποίος συχνά θεωρείται «το εντυπωσιακό αγόρι της αφίσας».

Το TikTok, μια πηγή επικίνδυνων τάσεων στο διαδίκτυο, κάνει επίσης το καθήκον του για να εξουδετερώσει το «starvemaxxing» και παρόμοιες τάσεις, αποκρύπτοντας ορισμένα σχετικά βίντεο από τους χρήστες. Για παράδειγμα, όταν οι χρήστες πληκτρολογούν «starvemaxxing» στο πλαίσιο αναζήτησής, τους υποδέχεται μια εικόνα καρτούν και ένα θετικό μήνυμα αντί για ένα σχετικό κλιπ.

«Δεν είστε μόνοι: Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε περνάει δύσκολα, η βοήθεια είναι πάντα διαθέσιμη», αναφέρει. Η πλατφόρμα περιλαμβάνει επίσης πόρους για όσους παλεύουν με προβλήματα που αφορούν την εικόνα του σώματός τους και διατροφικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού τηλεφώνου για την Εθνική Συμμαχία για τις Διατροφικές Διαταραχές. Δυστυχώς, το ζήτημα υποτιμάται όσον αφορά τους νεαρούς άντρες, καθώς η έγνοια για τις διατροφικές διαταραχές συνδέεται συχνότερα με τις γυναίκες, όπως ανέφερε η Yahoo. Αυτό είναι ατυχές, δεδομένου ότι οι άνδρες αποτελούν πάνω από το 25% των ατόμων που ταλαιπωρούνται από διατροφικές διαταραχές, σύμφωνα με μια μελέτη από την Ένωση για τη Νευρική Ανορεξία και τις Συναφείς Διαταραχές. Για να χειροτερέψουν τα πράγματα, οι άνδρες ασθενείς συχνά διαγιγνώσκονται μόνο αφού η κατάστασή τους έχει επιδεινωθεί, κάτι που οι ειδικοί αποδίδουν στον κακό έλεγχο και στο γεγονός ότι οι άνδρες τείνουν να υποδηλώνουν την πάθηση.

Τον Ιούλιο οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια ανησυχητική σχέση μεταξύ των ανδρικών διατροφικών διαταραχών και της πορνογραφίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, που συντάχθηκε από τους ισραηλινούς ακαδημαϊκούς Ateret Gewirtz-Meydan και Zohar Spivak-Lavi, όσο πιο προβληματική τείνει να είναι η σχέση ενός άνδρα με το πορνό τόσο πιο πιθανό είναι να είναι δυσαρεστημένος με το σώμα του και, τελικά, πιο ευάλωτος σε διάφορες διατροφικές διαταραχές.