Μεγαλώνοντας στη Νιγηρία ως η μεγαλύτερη αδερφή, η Adejoké «Joké» Bakare ήταν συνήθως αυτή που μαγείρευε για την οικογένεια. Όταν μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να σπουδάσει μικροβιολογία, πριν από περίπου 20 χρόνια, πήρε μαζί της την αγάπη της για τη μαγειρική.

Τώρα, το εστιατόριό της, «Chishuru», έχει βραβευτεί με αστέρι Michelin, καθιστώντας την Bakare την πρώτη μαύρη γυναίκα σεφ στο Ηνωμένο Βασίλειο, που κερδίζει αυτή τη διάκριση.

Το εστιατόριο, το οποίο ξεκίνησε το 2020 ως ένα προσωρινό popup στο Brixton, στο Νότιο Λονδίνο, έχει έκτοτε αναπτυχθεί σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης.

Στη δυτικο-αφρικανική γλώσσα Hausa, το «Chishuru» σημαίνει «η σιωπή που κατεβαίνει στο τραπέζι όταν φτάνει το φαγητό», σύμφωνα με την Bakare. «Υποδηλώνει την αγάπη και το πάθος για το φαγητό και τα υλικά, που είναι απαραίτητα για την μαγειρική μου ταυτότητα», δήλωσε στο CNN.

«Πάντα ονειρευόμουν να έχω το δικό μου εστιατόριο», πρόσθεσε. «Πάντα ένιωθα ότι το αστέρι Michelin θα ήταν το κερασάκι στην τούρτα, γι’ αυτό και ήμουν τόσο ενθουσιασμένη που μου απονεμήθηκε».

Πανδαισία γεύσεων

Με έδρα το κεντρικό Λονδίνο, το «Chishuru» προσφέρει στους πελάτες του ένα φάσμα γεύσεων από τη Δυτική Αφρική, βασισμένο στο φαγητό που η Bakare γνώριζε και αγαπούσε μεγαλώνοντας. Η μητέρα και ο πατέρας της προέρχονται από τις εθνοτικές ομάδες Γιορούμπα και Ίγκμπο, ενώ η σεφ μεγάλωσε στην περιοχή Χάουσα, συγκεντρώνοντας γαστρονομικές επιρροές από την καθεμία.

«Δεν υπάρχει “νιγηριανή κουζίνα”, είναι μια τεράστια χώρα με πολλές διαφορετικές παραδόσεις, οι οποίες στην πλειοψηφία τους προϋπήρχαν των κρατών της περιοχής», δήλωσε η Bakare.

Εξήγησε ότι ποτέ δεν προσπάθησε να δημιουργήσει ένα αυθεντικό εστιατόριο δυτικοαφρικανικής κουζίνας, αλλά αντίθετα να συγχωνεύσει διαφορετικά στυλ και να δημιουργήσει νέες συνταγές.

Ένα από τα αγαπημένα πιάτα της Bakare είναι το ekuru, από τα βασικά πιάτα του μενού που υπάρχει εδώ και καιρό. «Περιλαμβάνει συστατικά, που πολλοί πελάτες δεν θα έχουν δοκιμάσει ξανά και δεν μοιάζει πραγματικά με το πιάτο κανενός άλλου», εξηγεί η σεφ.

Άλλα πιάτα του εστιατορίου περιλαμβάνουν στήθος ινδικού κοτόπουλου, ψημένο στα κάρβουνα, που ονομάζεται yassa, και ένα πιάτο με φασόλια, μυελό των οστών και ομελέτα, που ονομάζεται moi moi.

Πρόσφατα, το προσωπικό της κουζίνας εκπαιδεύτηκε στη σφαγή ζώων, προκειμένου να αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κρέας που σερβίρει. «Είναι βιώσιμο και μας δίνει την ευκαιρία να χρησιμοποιούμε κομμάτια που δεν βλέπεις κάθε μέρα, για παράδειγμα την κατσικίσια μπριζόλα flatiron», είπε.

Η πραγματικότητα που ξεπέρασε κάθε όνειρο

Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, το εστιατόριο «Chishuru» έχει κάνει ένα μεγάλο ταξίδι. Αυτό που ξεκίνησε ως ένα τρίμηνο popup έγινε μία μόνιμη εγκατάσταση, αφού ο κριτικός Jay Rayner αποθέωσε το εστιατόριο σε μια κριτική στην εφημερίδα «The Observer». Στη συνέχεια, αφού το «TimeOut» ανακήρυξε το «Chishuru» ως το καλύτερο εστιατόριο του Λονδίνου, τον Απρίλιο του 2022, ήταν προφανές ότι τα πράγματα θα άλλαζαν.

«Έγινε σαφές ότι ξεπερνούσαμε τον μικροσκοπικό μας χώρο», δήλωσε η Bakare. Οι προκλήσεις, όμως, μόλις είχαν αρχίσει. «Δεν ήταν καθόλου εύκολο», θυμήθηκε. «Μας απέρριψαν κατηγορηματικά περισσότεροι από έναν ιδιοκτήτες. Απλώς δεν είχαν το όραμα να δουν ένα δυτικοαφρικανικό εστιατόριο στους χώρους τους».

Το «Chishuru» βρήκε το νέο του σπίτι στην Great Titchfield Street στην καρδιά του Λονδίνου.

«Είναι μια τόσο σπουδαία ιστορία», δήλωσε ένας επικεφαλής επιθεωρητής του οδηγού Michelin για το «Chishuru» (οι ταυτότητες των επιθεωρητών της Michelin διατηρούνται ανώνυμες). «Το στυλ της είναι μοναδικό και το εστιατόριο είναι μια υπέροχη αντανάκλαση της προσωπικότητάς της και της μαγειρικής της: είναι διασκεδαστικό, γεμάτο ζωή, γενναιόδωρο και εξαιρετικά απολαυστικό».

Με το νέο καθεστώς του «Chishuru» -ως βραβευμένου με αστέρι Michelin- η επόμενη πρόκληση για την Bakare είναι να συμβαδίσει με το αυξανόμενο ενδιαφέρον. «Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε απλώς να αντεπεξέλθουμε στη νέα αυξημένη ζήτηση. Θέλω να συνεχίσω να προωθώ αυτό που κάνουμε», δήλωσε.

«Αυτό για το οποίο είμαι πιο περήφανη στο «Chishuru» είναι ότι μπορώ να μαγειρεύω το φαγητό μου με τον δικό μου τρόπο», πρόσθεσε η Bakare. «Δεν υπάρχουν πολλοί σεφ που έχουν αυτό το προνόμιο. Αισθάνομαι ευλογημένη».