Η Δύση μπορεί σύσσωμη να διατυμπανίζει ότι η Ουκρανία θα κερδίσει τον πόλεμο, αλλά η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άσχημη για το Κίεβο και η Ρωσία βρίσκεται αρκετά κοντά στους στρατιωτικούς της στόχους της.

Μετά το φιάσκο της ρωσικής εισβολής το 2022, οι Ρώσοι έμαθαν από τα λάθη τους, αναβάθμισαν τον στρατό και εξάλειψαν το χάσμα μεταξύ πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, που δημιουργείται σε περίοδο πολέμου, αναφέρει το Business Insider.

Αντιθέτως, οι Ουκρανοί επαναπαυτήκαν στις εντυπωσιακές πρώιμες νίκες και στη στήριξη από τη Δύση, ενώ πλέον ξεμένουν από πολεμοφόδια και στρατιώτες. Ταυτόχρονα, η διχόνοια στο ουκρανικό στρατόπεδο είναι σε εξέλιξη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την καρατόμηση του κορυφαίου Ουκρανού στρατηγού Βαλέρι Ζαλούζνι από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Επίσης, η Ρωσία σχεδιάζει το βραχυπρόθεσμο μέλλον της, γιατί το βασικό της ζήτημα είναι αν θα μπορεί να αναπτυχθεί και όχι αν θα διατηρήσει αυτά που έχει. Η Ουκρανία όμως φοβάται για το μακροπρόθεσμο μέλλον, καθώς για να εξελιχθεί η χώρα, πρέπει να απομείνει κάτι μετά τον πόλεμο, όπως υποδομές και ούτω καθεξής.

Ο Βαλέρι Ζαλούζνι που καρατόμησε ο Ζελένσκι

«Τίς πταίει;»

Η περίφημη φράση «τίς πταίει;» μπορεί να περιγράψει την κατάσταση στην Ουκρανία, γιατί ευθύνες δεν εντοπίζονται μόνο στην ηγεσία της, αλλά και στη Δύση.

Η Ευρώπη μπορεί να άδειασε όλες τις παλιές πολεμικές αποθήκες της και να έστειλε όπλα στο Κίεβο, αλλά η πραγματική στήριξη ήρθε από τις ΗΠΑ. Όμως, η αμερικανική υποστήριξη είναι υπό αμφισβήτηση, λόγω των οικονομικών προβλημάτων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο αναλυτής του CNA, Michael Kofman, δήλωσε ότι στόχος δεν είναι μόνο να πάρει περισσότερα όπλα η Ουκρανία, αλλά και η Δύση να θέσει όρια στην ανοχή που δείχνει προς τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, όσο οι ουκρανικές δυνάμεις μένουν σε θέση άμυνας και δεν μπορούν να απειλήσουν με επίθεση, τόσο η Ρωσία θα είναι πρόθυμη να συνεχίσει.

Βλήματα πυροβολικού M795 των 155 χιλιοστών που χρησιμοποιεί κυρίως ο ουκρανικός στρατός και στα οποία υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις

Ως παράδειγμα για να στηρίξει τα λεγόμενα του, έφερε την περίφημη ουκρανική αντεπίθεση, πριν καταλήξει σε αποτυχία. Όσο οι Ουκρανοί προετοιμάζονταν, στη Ρωσία φούντωναν οι φωνές κατά του πολέμου και το Κρεμλίνο μελετούσε εξονυχιστικά τις κινήσεις του. Αυτό όμως άλλαξε, όταν μειώθηκαν οι ουκρανικές επιθετικές ικανότητες.

«Στόχος δεν είναι μόνο τα όπλα ή το αποτέλεσμα στο πεδίο της μάχης», είπε στο podcast «War on the Rocks» και πρόσθεσε πως «η Ουκρανία πρέπει πολιτικά να μπορεί να αντιμετωπίσει τη Ρωσία. Αν δεν μπορεί να φοβίσει τον Πούτιν, αργά ή γρήγορα θα χάσει».