Σοβαρό θέμα έχει προκύψει στην Κύπρο εξαιτίας βρετανικού δημοσιεύματος που «μιλάει» για μετατροπή των Βαρωσίων σε Λας Βέγκας με εμπλοκή του βασιλιά Κάρολου στο ζήτημα. Ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, κλήθηκε σήμερα να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Express, βάσει του οποίου οι Τούρκοι σχεδιάζουν να μετατρέψουν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου (Βαρώσια) σε… Λας Βέγκας.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι θα γίνουν μεγάλες επενδύσεις, ενώ στο «παιχνίδι» μπαίνει και ο βασιλιάς Κάρολος, για τον οποίο αναφέρεται πως έχει στην κατοχή του ένα ξενοδοχείο της περιοχής.

Ο Ν. Χριστοδουλίδης απάντησε πώς το θέμα τυγχάνει διπλωματικού χειρισμού.

«Παρακολουθούμε όλα τα δημοσιεύματα. Πολλές φορές έχουμε δει και στο παρελθόν παρόμοια δημοσιεύματα. Η διπλωματική μας αποστολή, η Υπάτη Αρμοστεία στο Λονδίνο διερευνά το θέμα και όλα όσα πρέπει να γίνουν μέσω της διπλωματικής οδού να είστε βέβαιοι ότι γίνονται», είπε.

Το άρθρο τονίζει πως πρόθεση της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει σοβαρό διπλωματικό θέμα μεταξύ Λονδίνου και Λευκωσίας. Η Daily Express επικαλούμενη πηγές από την κατεχόμενη Κύπρο αναφέρει πως ο βασιλιάς Κάρολος έχει στην ιδιοκτησία του το ξενοδοχείο «Golden Sands», το οποίο παραμένει ερειπωμένο εδώ και 50 χρόνια.

Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1974, ένα μόλις μήνα πριν την τουρκική εισβολή και είχε ανακηρυχθεί ως το πρώτο ξενοδοχείο επτά αστέρων στον κόσμο. Μάλιστα, ήταν τόσο μεγάλο που στο εσωτερικό του είχε κατασκευαστεί σιδηρόδρομος, για να μεταφέρει τους πελάτες.

Στο παρελθόν μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν αρνηθεί ότι το ξενοδοχείο της ανήκει, ενώ πλέον υπάρχει ερωτηματικό για το αν χρησιμοποιείται από δυνάμεις της Βρετανίας, χωρίς κάτι τέτοιο να επιβεβαιώνεται από το υπουργείο Άμυνας.