Οι Αρχές τις Κύπρου έχουν ξεκινήσει ανθρωποκυνηγητό για της σύλληψη του 28χρονου Χαράλαμπου Σάββα, ο οποίος παραμένει άφαντος εδώ και τέσσερις μέρες, αφού κατάφερε να αποδράσει από τα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμειας, λίγο έξω από τη Λευκωσία. Ο Σάββα, ο οποίος κατηγορείται για υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών, ελλείψει χώρου στις Κεντρικές Φυλακές της χώρας, κρατείτο σε εγκαταστάσεις της αστυνομίας.

Στα συγκεκριμένα κρατητήρια υπάρχουν περί των 40 κελιών τα οποία, ωστόσο, ήταν γεμάτα, με τον συγκεκριμένο υπόδικο να τοποθετείται τελικά σε ένα εκ των τεσσάρων κελιών που είναι διαμορφωμένα για ανήλικους και στα οποία σε κάποια σημεία του τοίχου υπάρχουν γυαλότουβλα κατόπιν οδηγιών της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων (CPT). Παρά το ότι τα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμειας θεωρούνται ως ένας από τους καλύτερα φυλασσόμενους χώρους της Αστυνομίας, χωρίς να γίνει αντιληπτός, μπόρεσε να δραπετεύσει χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς, μεταδίδει το Alpha News.

Πώς απέδρασε

Ο Σάββα, κατάφερε να αποδράσει αρχικά ξηλώνοντας ένα μεταλλικό στήριγμα από ειδικά διαμορφωμένο κελί για κράτηση αναπήρων. Το κελί αυτό, χρησιμοποιείται μόνο όταν χρειάζεται να κρατηθούν άτομα με κινητικές δυσκολίες. Ο Σάββα, αφού ξήλωσε το μεταλλικό στήριγμα, το μετέφερε στο κελί του, χωρίς να γίνει αντιληπτός από τους αστυνομικούς, οι οποίοι πραγματοποιούν ελέγχους ανά ημίωρο αλλά υπάρχει και έλεγχος με κάμερες. Μετά, για μέρες, με το μεταλλικό αντικείμενο σκάλιζε τον τοίχο γύρο από το παράθυρο του κελιού του το οποίο αποτελείται από υαλότουβλα. ι Πάρα τον θόρυβο από τις «εργασίες» δεν έγινε και πάλι αντιληπτός από τις αρχές. Μπόρεσε και αφαίρεσε το πλαίσιο με τα υαλότουβλα και να βγει από ο κελί του, καθώς στην εξωτερική πλευρά δεν υπήρχαν σίδερα.

Πήδηξε από ύψος περίπου τεσσάρων μέτρων και βρέθηκε στον εξωτερικό χώρο των κρατητηρίων ο οποίος περιβάλλεται από έναν ψηλό τοίχο με συρματοπλέγματα. Χρησιμοποιώντας ένα φορτηγό το οποίο ήταν σταθμευμένο δίπλα στον τοίχο, ανέβηκε και πήδηξε εκτός του χώρου των αστυνομικών κρατητηρίων και εξαφανίστηκε.

Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα, ο 28χρνος θεωρείται πιθανόν να έχει διαφύγει στα κατεχόμενα, καθώς όλες οι έρευνες που έγιναν ως τώρα δεν έχουν οδηγήσει στη σύλληψη του.