Δυο εκρήξεις συγκλόνισαν χθες Τετάρτη την Κερμάν, στο νότιο Ιράν, σε μικρή απόσταση από τον τάφο του στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμάνι, αρχιτέκτονα των ιρανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων και του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης» στη Μέση Ανατολή. Όλα έγιναν κατά τη διάρκεια τελετής στη μνήμη του τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του σε πλήγμα αμερικανικού UAV στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, κατά διαταγή του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Το μεγάλο πλήθος που βρισκόταν συγκεντρωμένο εκεί αποτελείτο από αξιωματούχους του καθεστώτος και απλούς πολίτες.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην κυβέρνηση της Τεχεράνης, κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, έπειτα από αυτήν που ο ίδιος περιέγραψε ως «τρομοκρατική» ενέργεια με περίπου εκατό νεκρούς.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ ανέφερε μέσω X (του πρώην Twitter) ότι συνομίλησε με τον ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν «για να του εκφράσω συλλυπητήρια μετά τις φρικιαστικές βομβιστικές επιθέσεις στην Κερμάν, οι οποίες σκότωσαν δεκάδες πολίτες».

«Καταδίκασα αυτή την τρομοκρατική επίθεση με τον πλέον σθεναρό τρόπο κι εξέφρασα αλληλεγγύη προς τον ιρανικό λαό», πρόσθεσε.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης μέχρι στιγμής.

Βίντεο με τη στιγμή της έκρηξης…

Όμως πολιτικός σύμβουλος του ιρανού προέδρου κατηγόρησε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ πως βρίσκονται πίσω από την επίθεση, όπως σημειώνουν διεθνή πρακτορεία και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. «Η Ουάσιγκτον λέει ότι οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν διαδραμάτισαν κανέναν ρόλο στην τρομοκρατική επίθεση στην Κερμάν, στο Ιράν. Αλήθεια; Η αλεπού δεν μπορεί να μυρίσει τη δική της μυρωδιά», ανέφερε ο Μοχαμάντ Τζαμσιντί μέσω X (του πρώην Twitter). «Μη σφάλλετε. Η ευθύνη για το έγκλημα αυτό βαραίνει το καθεστώς των ΗΠΑ και το σιωνιστικό καθεστώς κι η τρομοκρατία δεν είναι παρά εργαλείο», πρόσθεσε.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «παράλογο» οποιονδήποτε ισχυρισμό περί εμπλοκής των ΗΠΑ ή του Ισραήλ στην επίθεση.

Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, σχολίασε πως «μοιάζει να επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση, του είδους που έκανε το ΙΚ στο παρελθόν, αυτή είναι (…) η υπόθεση εργασίας που κάνουμε εξ όσων γνωρίζω».

Η κυβέρνηση του Ισραήλ, κράτους που είναι ορκισμένος εχθρός του Ιράν, δεν έχει κάνει δημόσια κανένα σχόλιο για την επίθεση ως αυτό το στάδιο.