Τα νοσοκομεία της Καλιφόρνιας έχουν γεμίσει ασφυκτικά με ασθενείς με κορονοϊό, γρίπη, ενώ ορισμένοι νοσούν ακόμα και από τους δύο ιούς ταυτόχρονα. Η ταυτόχρονη ασθένεια είναι άλλη μια πτυχή σε μια ήδη ταραχώδη εποχή αναπνευστικών ιών.

Σύμφωνα με το Los Angeles Times, για πρώτη φορά αυτόν τον χειμώνα, η κομητεία του Λος Άντζελες εισέρχεται στην κατηγορία «μεσαίας» νοσηλείας για κορονοϊό, όπως περιγράφεται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. «Ορισμένοι από αυτούς τους ασθενείς είναι θετικοί σε περισσότερους από έναν ιούς – η γρίπη σίγουρα πάει πακέτο με τον κορονοϊό. Επιπλέον, βλέπουμε ένα ξέσπασμα του RSV», δήλωσε η Δρ Ντέιζι Ντοντ, ειδική σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Kaiser Permanente της Νότιας Καλιφόρνιας.

Το κοκτέιλ των ιών θα μπορούσε, επίσης, να περιλαμβάνει κορονοϊό ή γρίπη με RSV, ή αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, ταυτόχρονα. Μερικές φορές ένας ιός του κοινού κρυολογήματος, όπως ο ρινοϊός, εντοπίζεται στο “κοκτέιλ”. Και δεν είναι μόνο τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, που πλήττονται από το διπλό χτύπημα ασθένειας. Νεότεροι ενήλικες και μεσήλικες έχουν επίσης προσβληθεί. Η Ντοντ είπε ότι έχει δει μερικούς ασθενείς με πυρετό, που διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα. «Τώρα φαίνεται ότι όλοι έχουν αυτόν τον βήχα, που δεν φεύγει», είπε. «Αρρωσταίνουν αρκετά και… δεν είναι ήπιος».

«Είναι δύσκολο να πει κανείς γιατί οι γιατροί βλέπουν έναν αριθμό ιογενών συν-μολύνσεων αυτόν τον χειμώνα», λένε οι ειδικοί. «Μήπως ο ένας μειώνει την ανοσία και τους επιτρέπει να κολλήσουν εύκολα τον άλλο; Δεν ξέρω την απάντηση», δήλωσε η Ντοντ. «Αλλά βλέπουμε πολλά “διπλά χτυπήματα” να κυκλοφορούν».

Η είσοδος της κομητείας του Λος Άντζελες στην κατηγορία νοσηλείας «μεσαία» για κορονοϊό, ώθησε τους τοπικούς αξιωματούχους δημόσιας υγείας να διατάξουν τα νοσοκομεία, τους οίκους ευγηρίας και κάθε άλλη νοσοκομειακή μονάδα να απαιτούν από τους υπαλλήλους υγειονομικής περίθαλψης να φοράνε μάσκες, όταν βρίσκονται σε χώρους φροντίδας ασθενών. «Όταν μια κομητεία εισέρχεται στο «μεσαίο» επίπεδο νοσηλείας κορονοϊού, όσοι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αρρωστήσουν, θα πρέπει να φορούν μάσκα, όπως KF94, KN95 ή N95, όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους», λέει το CDC.

Ο οργανισμός αναφέρει επίσης ότι όσοι ζουν με κάποιον, που διατρέχει υψηλό κίνδυνο ή έχουν κοινωνική επαφή μαζί του, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κάνουν ένα γρήγορο τεστ κορονοϊού πριν συναντηθούν μαζί του και να σκεφτούν να φορούν μάσκα, όταν συναντιούνται μαζί του σε κλειστούς χώρους.