Σε συναγερμό βρίσκεται η Ισλανδία, καθώς η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας τόνισε πως αέρια που εκλύονται θα μπορούσαν να προκαλέσουν προβλήματα ρύπανσης στην πρωτεύουσα Ρέικιαβικ μετά την έκρηξη του ηφαιστείου αργά τη Δευτέρα. Η έκρηξη, η οποία σημειώθηκε στη χερσόνησο Ρέικιανες της νοτιοδυτικής Ισλανδίας, έρχεται μετά από εβδομάδες έντονων σεισμών και δονήσεων.

Οι αναθυμιάσεις θα μπορούσαν να φτάσουν στο Ρέικιαβικ μέχρι το βράδυ της Τρίτης ή το πρωί της Τετάρτης.

Περίπου 4.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τον περασμένο μήνα από το Γκρίνταβικ, μια περιοχή που απειλείται από τη ροή της λάβας.

Μια κάτοικος που ζει κοντά στο Γκρίνταβικ περιέγραψε «τρελές» και «τρομακτικές» σκηνές το βράδυ της Δευτέρας και δήλωσε ότι μπορούσε ακόμη να δει το ηφαίστειο να εκρήγνυται την Τρίτη, σύμφωνα με το BBC.

Η μυρωδιά του καπνού και της τέφρας φτάνει σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το σημείο της έκρηξης.

Η Ισλανδία έχει προετοιμαστεί για ηφαιστειακή δραστηριότητα εδώ και εβδομάδες. Από τα τέλη Οκτωβρίου στην περιοχή γύρω από το Ρέικιαβικ παρατηρείται αύξηση της σεισμικής δραστηριότητας.

Η έκρηξη είναι ορατή από το Ρέικιαβικ, το οποίο βρίσκεται περίπου 42 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Γκρίνταβικ.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας στην πρωτεύουσα δήλωσε στο BBC ότι ο μισός ουρανός προς την κατεύθυνση της πόλης «φωτίστηκε κόκκινος» από την έκρηξη, ενώ καπνός φαινόταν να υψώνεται στον αέρα.

Την Τρίτη, οι βρετανοί τουρίστες Άμριτ και Πίτερ, ένα παντρεμένο ζευγάρι γύρω στα 20, έβγαλαν selfies με φόντο τη λάβα.

Μιλώντας στο BBC, ο Πίτερ δήλωσε: «Δεν φοβόμαστε καθόλου. Οι ισλανδικές αρχές το χειρίζονται καλά και συνεχίζουν να μας δίνουν πληροφορίες. Αισθανόμαστε απόλυτα ασφαλείς».

Θα επηρεαστούν οι πτήσεις;

Οταν το 2010 εξερράγη στη χώρα το τεράστιο ηφαίστειο Εϊγιαφιάτλαγιοκουτλ, η σκόνη από την έκρηξη προκάλεσε χάος εβδομάδων και καθήλωσε περισσότερες από 100.000 πτήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι ειδικοί πιστεύουν πως η προχθεσινή έκρηξη δεν θα έχει τα ίδια αποτελέσματα, καθώς οι πιθανότητες να δημιουργήσει παρόμοια επίπεδα σκόνης είναι ελάχιστες.