Σε εξέλιξη βρίσκεται δικαστική διαμάχη που αφορά εκατομμύρια δολάρια, με εταιρεία να κυνηγάει έναν πάμπλουτο έμπορο τέχνης για χρέη και εκείνον να ισχυρίζεται ότι δεν διάβασε σωστά τους όρους «λόγω δυσλεξίας».

Ο Αυστραλός Andy Valmorbida γεννήθηκε σε μια από τις πλουσιότερες οικογένειες της Μελβούρνης και την δεκαετία του 1990 έγινε γνωστός στις ΗΠΑ για τα έργα που εμπορεύονταν.

Στο παρελθόν συνεργάστηκε με πολλούς διάσημους όπως οι Πάρις Χίλτον και Τζόρτζιο Αρμάνι, ενώ η φήμη του γιγαντώθηκε όταν απέκτησε τα έργα του Νεοϋορκέζου καλλιτέχνη του δρόμου Richard Hambleton. Έτσι, όμως ξεκίνησαν οι νομικές του περιπέτειες.

Το 2021 χρειάζονταν λεφτά για να διευθετήσει αντιδικία για τα έργα του Hambleton με έναν πρώην επιχειρηματικό εταίρο και έλαβε δάνειο 33,4 εκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρεία Regera Sarl, βάζοντας ως εγγύηση 240 έργα τέχνης, τέσσερις Ferrari και αρκετά ακίνητα.

Βίντεο με έργα του Richard Hambleton που χρησιμοποιήθηκαν στον οίκο Αρμάχι, χάρη στη συνεργασία με τον Andy Valmorbida:

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο δικαστής τον κατηγόρησε για «ανέντιμες πρακτικές» και «υπεκφυγές», ενώ δεν ξεχρέωσε το δάνειο του, με αποτέλεσμα να δημιουργήσει δεύτερη διαμάχη.

Η Regera Sarl ανέφερε πως εισέπραξε μόνο 9 εκατομμύρια και τώρα διεκδικεί συνολικά 42,9 εκατομμύρια, ενώ κατηγορεί τον έμπορο ότι πούλησε κρυφά 18 πίνακες και αρνήθηκε να παραχωρήσει τα ακίνητα

Αντιθέτως, οι δικηγόροι του 45χρονου θεωρούν ότι δεν έλαβαν σωστή ενημέρωση και ισχυρίστηκαν ότι ο Valmorbida πάσχει από ΔΕΠΥ και δυσλεξία, οπότε διάβασε λάθος τους όρους του συμβολαίου που υπέγραψε.

Πλέον, διεκδικεί αποζημίωση από την Regera Sarl και οι εκπρόσωποι του αναφέρουν ότι «θέλουμε όσα χρειάζονται για τα δικαστικά έξοδα. Ο κύριος Valmorbida αναγκάζεται να πάρει νομικά μέτρα, λόγω του δανειστή του, που ενήργησε παράλογα και καταπιεστικά».