Μετά τη μεσολάβηση Κατάρ και Αιγύπτου, ξεπεράστηκαν τα εμπόδια που υπήρχαν μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την ανταλλαγή των ομήρων, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις του Καταριανού εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι τα προβλήματα που προέκυψαν και καθυστέρησαν τη δεύτερη φάση της απελευθέρωσης των ομήρων, που βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς εδώ και 49 ημέρες, επιλύθηκε μετά από παρέμβαση της Αιγύπτου.

Στη συνέχεια, το πρακτορείο επικαλέστηκε δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, που ανέφερε: «Τα εμπόδια σχετικά με τη συμφωνία για τους ομήρους ξεπεράστηκαν μέσω της επικοινωνίας Κατάρ-Αιγύπτου με τις δύο πλευρές».

Ο Δρ Majid Mohammed Al Ansari δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Απόψε 39 Παλαιστίνιοι πολίτες θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 13 Ισραηλινών κρατουμένων από τη Γάζα».

Πρόσθεσε ότι θα απελευθερωθούν επίσης «επτά ξένοι εκτός του πλαισίου της συμφωνίας».

Η Χαμάς, όπως μετέδωσε η Haaretz, είπε ότι ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες της Αιγύπτου και του Κατάρ αφού εξασφάλισαν τη δέσμευση του Ισραήλ στους όρους της συμφωνίας.

Νωρίτερα, δημοσιεύματα μετέδωσαν ότι ο πρωθυπουργός Νετανιάχου βρισκόταν σε σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ, για να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα στην περίπτωση που η Χαμάς δεν απελευθέρωνε τους ομήρους όπως είχε συμφωνηθεί.

Λίγα λεπτά μετά από τις ανακοινώσεις αυτές, οι Times of Israel μετέδωσαν δήλωση αξιωματούχου του Ισραήλ, ο οποίος εξέφρασε «συγκρατημένη αισιοδοξία» ότι η δεύτερη ομάδα ισραηλινών ομήρων θα απελευθερωθεί ακόμη και απόψε μετά από μεγάλη καθυστέρηση.

Την ίδια ώρα, ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος είπε στο BBC ότι η διαμάχη για την απελευθέρωση ομήρων έχει επιλυθεί.

Οι όμηροι θα μεταφερθούν απόψε στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Δεκατρείς Ισραηλινοί όμηροι αναμένεται να απελευθερωθούν.