Κατά την έκτακτη διαδικτυακή σύνοδο κορυφής της ομάδας των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), με θέμα την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, η Ρωσία απηύθυνε έκκληση για μια πολιτική λύση στη σύγκρουση τονίζοντας ότι η ομάδα των χωρών της BRICS μπορεί να συμμετάσχει σ’ αυτήν. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι οι ανθρωπιστικές παύσεις είναι ένα σωστό βήμα προς την ειρήνη και τόνισε ότι είναι σημαντικό να μην εμπλακούν άλλες χώρες στην σύγκρουση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ζήτησε τη διεξαγωγή «διεθνούς διάσκεψης για την ειρήνη» με σκοπό την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. «Δεν μπορεί να υπάρξει διαρκής ειρήνη και ασφάλεια στη Μέση Ανατολή χωρίς μια δίκαιη λύση στο ζήτημα της Παλαιστίνης», τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος και ζήτησε «τη διοργάνωση το συντομότερο δυνατό μιας διεθνούς διάσκεψης για την ειρήνη» προκειμένου να επιτευχθεί «διεθνής συναίνεση». Αυτή η διάσκεψη θα καταστήσει εφικτή την «εργασία για μια ταχεία λύση στο ζήτημα της Παλαιστίνης που να είναι συνολική, δίκαιη και βιώσιμη», πρόσθεσε, ενώ παράλληλα κάλεσε για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την «απελευθέρωση αμάχων ομήρων». «Όλα τα μέρη στη σύγκρουση πρέπει να παύσουν αμέσως το πυρ και τις εχθροπραξίες, να τερματίσουν κάθε μορφή βίας και επιθέσεις με στόχο αμάχους και να απελευθερώσουν αμάχους κρατούμενους προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες ζωών και περαιτέρω δεινά», ανέφερε. «Από το ξέσπασμα της τελευταίας ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, η Κίνα προωθεί ενεργά τις ειρηνευτικές συνομιλίες και την κατάπαυση του πυρός», σημείωσε ο Σι, συμπληρώνοντας πως το Πεκίνο «παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια για να ανακουφίσει από τα δεινά της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα» και θα συνεχίσει να το κάνει.

Η Σαουδική Αραβία ζητά την έναρξη μιας σοβαρής και συνολικής ειρηνευτικής διαδικασίας για την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους κατά μήκος των συνόρων του 1967. «Η θέση του βασιλείου είναι σταθερή και σθεναρή· δεν υπάρχει τρόπος να επιτευχθεί ασφάλεια και σταθερότητα στην Παλαιστίνη παρά μόνο μέσω της εφαρμογής διεθνών αποφάσεων που σχετίζονται με τη λύση των δύο κρατών» δήλωσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα κατηγόρησε σήμερα το Ισραήλ για «εγκλήματα πολέμου» και για «γενοκτονία» στη Γάζα. «Η συλλογική τιμωρία Παλαιστινίων αμάχων μέσω της παράνομης χρήσης βίας από το Ισραήλ αποτελεί έγκλημα πολέμου», τόνισε ο Ραμαφόζα. «Η εσκεμμένη άρνηση παροχής φαρμάκων, καυσίμων, τροφίμων και νερού στους κατοίκους της Γάζας ισοδυναμεί με γενοκτονία», πρόσθεσε. «Προτρέπουμε τη διεθνή κοινότητα να συμφωνήσει σε επείγουσες και συγκεκριμένες ενέργειες για να τερματιστεί η συμφορά στη Γάζα και να ανοίξει ο δρόμος για μια δίκαιη και ειρηνική επίλυση αυτής της σύγκρουσης», τόνισε, παραθέτοντας έναν κατάλογο αυτών των προτεινόμενων ενεργειών. Εκτός από μια «άμεση και πλήρη» κατάπαυση του πυρός, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος ζήτησε την ανάπτυξη μιας ταχείας δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, «με την εντολή να εποπτεύσει την παύση των εχθροπραξιών και την προστασία των αμάχων».

Οι έξι νέες χώρες-μέλη των BRICS

Η Πρετόρια ανακοίνωσε χθες αυτή την έκτακτη σύνοδο αυτής της ομάδας χωρών, στην οποία θα μιλήσει μεταξύ άλλων και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι ηγέτες των έξι νέων χωρών μελών των BRICS (Σαουδική Αραβία, Αργεντινή, Αίγυπτος, Αιθιοπία, Ιράν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), που πρόκειται να ενταχθούν στην ομάδα τον Ιανουάριο, αναμένεται να μιλήσουν σε αυτή τη σύνοδο, ανέφερε χθες η Πρετόρια.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα συμμετάσχει επίσης στη σύνοδο, μετά την οποία οι ηγέτες «αναμένεται να υιοθετήσουν ένα κοινό ανακοινωθέν για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα στη Γάζα», σύμφωνα με την ανακοίνωση της Νότιας Αφρικής.

Φωτογραφία αρχείου