Οι θαυμαστές του τον αποκαλούν «ο τρελός» και «η περούκα» λόγω των μαλλιών του, ενώ ο ίδιος αναφέρεται στον εαυτό του ως «το λιοντάρι». Πιστεύει ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση είναι μια μαρξιστική συνωμοσία για την καταστροφή της οικογένειας, ενώ έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο να επιτρέπεται στους ανθρώπους να πωλούν τα ίδια τους τα όργανα. Είναι ο Χαβιέρ Μιλέι, ο επόμενος πρόεδρος της Αργεντινής.

Μέχρι πριν από λίγους μήνες, σχεδόν κανένας πολιτικός εμπειρογνώμονας δεν πίστευε ότι είχε πραγματικές πιθανότητες να γίνει πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Νότιας Αμερικής.

Ο Μιλέι, ένας 53χρονος οικονομολόγος, ταρακούνησε το πολιτικό κατεστημένο της Αργεντινής και εισήλθε σε αυτό που επί μακρόν αποτελούσε ουσιαστικά ένα δικομματικό σύστημα. Ο Χαβιέρ Μιλέι υποσχέθηκε προεκλογικά ριζοσπαστικά μέτρα στο πλαίσιο θεραπείας-σοκ, μεταξύ των οποίων: την κατάργηση της κεντρικής τράπεζας, την εγκατάλειψη του πέσο, τη δολαριοποίηση της οικονομίας και τη δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών, που διεμήνυσε πως θα περάσει από «αλυσοπρίονο» — δυνητικά επώδυνες μεταρρυθμίσεις για μεγάλο μέρος των πολιτών. Μολαταύτα, προσέλκυσε στρώματα του πληθυσμού, που λένε ότι έχουν απαυδήσει εξαιτίας της βαθιάς οικονομικής κρίσης, με βασικά χαρακτηριστικά τον τριψήφιο πληθωρισμό (πλησιάζει το 150%), τη συνεχιζόμενη υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, το μεγάλο εξωτερικό χρέος (44 δισ. δολάρια).

Αυτοπροσδιοριζόμενος ως «αναρχοκαπιταλιστής», ο φιλελευθερισμός του Μιλέι αποτελούσε καινοτομία για την Αργεντινή.

Προτού βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας, ήταν επικεφαλής οικονομολόγος της Corporación America, ενός από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της Αργεντινής, ο οποίος, μεταξύ άλλων, διαχειρίζεται τα περισσότερα αεροδρόμια της χώρας. Εργάστηκε εκεί μέχρι το 2021, όταν κέρδισε την έδρα του ως βουλευτής, σύμφωνα με το abcnews.

Ο Μιλέι δεν βλέπει τον εαυτό του μόνο ως δεξιό πολιτικό, αλλά και ως πολεμιστή, με αποστολή να ταρακουνήσει την κοινωνία της Αργεντινής. Ορισμένες από τις θέσεις του μοιάζει να απηχούν τους πιο συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ, ενώ η φλογερή, γεμάτη βωμολοχίες ρητορική του τον έχει ήδη αναγάγει σε εξέχουσα θέση στον παγκόσμιο πολιτισμικό πόλεμο, που κατά καιρούς κατακλύζει τον πολιτικό διάλογο στις ΗΠΑ, τη γειτονική Βραζιλία και αλλού.

Αντιτίθεται στις φεμινιστικές πολιτικές και στις αμβλώσεις, τις οποίες η Αργεντινή νομιμοποίησε τα τελευταία χρόνια, και έχει προτείνει δημοψήφισμα για την κατάργηση του νόμου. Απορρίπτει επίσης την άποψη ότι ο άνθρωπος παίζει ρόλο στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Σε τηλεοπτική του εμφάνιση χαρακτήρισε τον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος είναι Αργεντινός, ως «ηλίθιο», επειδή υπερασπίζεται την κοινωνική δικαιοσύνη και αποκάλεσε τον επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας «εκπρόσωπο της κακοήθειας στη Γη».

Η ζωή του

Γιος ενός επιχειρηματία στον χώρο των επιβατικών μεταφορών και μιας νοικοκυράς, ο οικονομολόγος δεν θέλει να μιλάει πολύ για τα παιδικά του χρόνια και έχει πει ότι τα νεανικά του χρόνια σημαδεύτηκαν από μια τεταμένη σχέση με τον πατέρα του.

Ο νεότερος Μιλέι έπαιζε σε ένα tribute band των Rolling Stones και ως τερματοφύλακας στα τμήματα νέων της ποδοσφαιρικής ομάδας Chacarita. Αποφάσισε, όμως, να αφήσει στην άκρη το ποδόσφαιρο κατά την περίοδο του υπερπληθωρισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1980, για να σπουδάσει οικονομικά.

Αυτές τις μέρες, το μόνο μέλος της οικογένειας με το οποίο έχει στενή σχέση είναι η αδελφή του, η Καρίνα Μιλέι, η οποία διεξήγαγε την προεκλογική του εκστρατεία. Την αποκαλεί «το αφεντικό» και την έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένως ως τον αρχιτέκτονα της ανόδου του στην εξουσία.

Κατά τη διάρκεια των τηλεοπτικών εμφανίσεών του δεν μίλησε μόνο για οικονομία και πολιτική. Εμβάθυνε επίσης στην προσωπική του ζωή και κάποτε παρουσίασε τον εαυτό του ως ειδικό στο ταντρικό σεξ, συζητώντας ανοιχτά για το πώς είχε επανειλημμένως συμμετάσχει σε ομαδικό σεξ και παρέχοντας συμβουλές.

Για μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής του, ο Μιλέι δεν είχε σοβαρή ερωτική σύντροφο και δεν είναι γνωστό αν έχει φίλους. Αφού έλεγε επί μήνες ότι δεν είχε χρόνο να βγει ραντεβού, ξεκίνησε σχέση τον Ιούλιο με την ηθοποιό και καλλιτέχνιδα Φάτιμα Φλόρες. Είναι γνωστή για τις μιμήσεις της αντιπροέδρου Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, η οποία διετέλεσε πρόεδρος την περίοδο 2007-2015.

Και τέλος, παρά το παρατσούκλι «περούκα», τα μαλλιά του είναι αληθινά.