Ερωτήματα έχει δημιουργήσει η στάση μεγάλων εταιρειών της Κίνας, όπως της Baidu και Alibaba, γιατί δεν εμφανίζουν το όνομα του Ισραήλ στους χάρτες της Μέσης Ανατολής, αλλά δείχνουν ανώνυμα τα σύνορα του.

Με βάση την Daily Mail, στους χάρτες εμφανίζονται κανονικά τα σύνορα του εβραϊκού κράτους, ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο όνομα, κάτι που εντόπισαν πολλοί χρήστες του διαδικτύου και ανέφεραν με αναρτήσεις στην πλατφόρμα Χ.

Ο Jonathan Cheng, επικεφαλής του γραφείου της Wall Street Journal για την Κίνα, έγραψε σε ανάρτηση: «Οι Κινέζοι χρήστες του διαδικτύου εξέφρασαν αμηχανία που το όνομα “Ισραήλ” δεν εμφανίζεται στους ψηφιακούς χάρτες από το Baidu και την Alibaba, μια ασάφεια που ταιριάζει με την ασαφή διπλωματία του Πεκίνου και έρχεται σε αντίθεση με τη γενική του προσοχή στους χάρτες».

«Εάν η Κίνα ένιωθε ότι ήταν επικίνδυνο και προβληματικό να επιτρέψει την άνθηση των αντισημιτικών σχολίων, οι λογοκριτές θα το σταματούσαν. Σαφώς, η κυβέρνηση μεταφέρει το μήνυμα ότι είναι ανεκτή», δήλωσε η Carice Witte, η εκτελεστική διευθύντρια του SIGNAL Group, μιας ισραηλινής δεξαμενής σκέψης που εστιάζει στην Κίνα.

Σημειώνεται, ότι η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν την Τετάρτη βέτο στην πίεση των Ηνωμένων Εθνών για δράση του Συμβουλίου Ασφαλείας στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, ζητώντας παύσεις στις μάχες για να επιτραπεί η πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια, η προστασία των αμάχων και ο τερματισμός του οπλισμού της Χαμάς και άλλων μαχητών στην Λωρίδα της Γάζας.

Η Κίνα άσκησε βέτο στο ψήφισμα επειδή ήθελε να ζητήσει κατάπαυση του πυρός – κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνήθηκαν να κάνουν.

«Το προσχέδιο δεν αντικατοπτρίζει τις ισχυρότερες εκκλήσεις του κόσμου για κατάπαυση του πυρός, τερματισμό των μαχών και δεν βοηθά στην επίλυση του ζητήματος», είπε ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Ζανγκ Τζουν στο συμβούλιο μετά την ψηφοφορία.