Ένας μεγάλος φόβος των εργαζόμενων είναι να κατασκοπεύονται από το αφεντικό τους, κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα τη σημερινή εποχή, λόγω της τεχνολογικής προόδου και εξάρτησης σε όλα σχεδόν τα επαγγέλματα.

Σύμφωνα με την New York Post, σε όλες σχεδόν τις συμβάσεις υπάρχει το πεδίο συγκατάθεσης χρήσης των προσωπικών δεδομένων, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι λύνει τα χέρια του εργοδότη, ως προς το τι θα δει. Έτσι, μπορεί είτε με έξυπνους, είτε με παραδοσιακούς τρόπους να κατασκοπεύσει τον υπάλληλο του.

Το δημοσίευμα λοιπόν, παραθέτει τους βασικούς τρόπους παρακολούθησης, αλλά και αντιμετώπισης, σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποια παρανομία.

Λογισμικά παρακολούθησης και GPS

Ο εργοδότης αν θέλει να κατασκοπεύσει άμεσα τον εργαζόμενο, αλλά χωρίς να γίνει αντιληπτός, μπορεί να εγκαταστήσει στις συσκευές λογισμικά παρακολούθησης, με μερικά από αυτά να είναι τα Teramind, Veriato Cerebral, Hubstaff, StaffCop Enterprise, Spyzie και CleverControl.

Αυτά τα λογισμικά δεν καταγράφουν μόνο τις σελίδες που επισκέφθηκε κάποιος, αλλά και τα κουμπιά στον υπολογιστή ή το κινητό που έχει πατήσει. Μάλιστα, τραβάνε screenshot, ενεργοποιούν την κάμερα και το μικρόφωνο χωρίς άδεια, ενώ μετρούν τον χρόνο παραμονής σε κάθε ιστότοπο. Παράλληλα, ορισμένα συνεχίζουν να καταγράφουν και τις κινήσεις εκτός εργασίας, όπως αν κάποιος εργαζόμενος πάει για ποτό, αντί να επιστρέψει σπίτι, ώστε να ετοιμαστεί για την επόμενη μέρα.

Επίσης, ορισμένοι εργοδότες μπορεί να τραβήξουν την κατάσταση ένα βήμα παραπέρα και να βάλουν συσκευές GPS στα οχήματα των υπαλλήλων, να ανοίξουν τα emails τους ή ακόμη και να υποκλέψουν τους κωδικούς στα social media, για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα για την προσωπική τους ζωή.

Πώς γίνεται αντιληπτή η κατασκοπεία

Ο εργαζόμενος μπορεί να αντιληφθεί αν τον κατασκοπεύει το αφεντικό του, είτε με αλλαγές στη συμπεριφορά / εργασιακές απαιτήσεις του, είτε αν βρει τις συσκευές που χρησιμοποιεί.

Μπορεί λοιπόν να ελέγξει τις εγκατεστημένες εφαρμογές στον υπολογιστή του, ειδικά αν εμφανιστούν εικονίδια που δεν αναγνωρίζει.

Ακόμη, μπορεί να κοιτάξει αν στο δίκτυο εμφανίζεται VPN, καθώς πολλές εφαρμογές κατασκοπείας συνδέονται μόνο με αυτό τον τρόπο, για να μην προδώσουν τον πραγματικό χρήση τους.

Τρόποι αντιμετώπισης

Πριν πάει κάποιος εργαζόμενος στο αφεντικό και ζητήσει εξηγήσεις, θα πρέπει να ελέγξει το συμβόλαιο που υπέγραψε. Οι περισσότεροι όροι προσωπικών δεδομένων δίνουν μόνο μια σχετική ευελιξία στους εργοδότες, όπως παραδείγματος χάριν μπορούν να γνωρίζουν αν κάποιος είναι στο Facebook, όχι όμως με ποιον μιλάει.

Έπειτα, χρειάζεται η επίσκεψη σε ένα δικηγόρο, ο οποίος θα καταγράψει τα παραπτώματα και πώς αυτά ερμηνεύονται νομικά.

Τέλος, απομένει η νομική οδός αν διαπιστωθεί παρανομία και σε πιο σπάνιες περιπτώσεις ο διάλογος με τον εργοδότη, ο οποίος μπορεί να κατασκόπευσε μεν, αλλά χωρίς να παραβιάζει τελείως την ιδιωτικότητα του εργαζόμενου.