Μια 12χρονη στη Βρετανία εθίστηκε στο ηλεκτρονικό τσιγάρο από εννιά της χρόνια κι ως εκ τούτου καταστράφηκε ο ένας πνεύμονάς της, ενώ μπήκε σε τεχνητό κώμα για τέσσερις ημέρες προκειμένου να σωθεί η ζωή της.

Η Σάρα Γκρίφιν αν κι έπασχε από άσθμα άρχισε να κάνει vaping μανιωδώς από τα εννιά της χρόνια μέχρι που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο πριν από ένα μήνα με αναπνευστικά προβλήματα.

Η μητέρα της σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό δίκτυο BBC ομολόγησε πως ανησύχησε για τη ζωή της κόρης της, ενώ δεν σταματούσε να την προειδοποιεί για τους κινδύνους της δραστηριότητάς της. Η ιστορία της Σάρα Γκρίφιν βγήκε στο προσκήνιο καθώς η κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ έχει ανακοινώσει πλάνο για να μειωθεί το vaping και το κάπνισμα από ανηλίκους στη χώρα.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί πως το πρώτο βήμα είναι να κάνει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, αλλά και τα τσιγάρα ατμίσματος «λιγότερο πολύχρωμα και ελκυστικά για τα παιδιά», όπως είπε ο υπουργός Υγείας Στιβ Μπάρκλεϊ.

Έκρυβε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Η τακτική της Σάρα Γκρίφιν ήταν απλή για να μην μάθει η μητέρα της πως ατμίζει. Έκρυβε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μιας χρήσης κάτω από το χαλί. Ωστόσο, η μαμά της την κατάλαβε και έψαξε τα πράγματά της για να το επιβεβαιώσει. Την τιμωρούσε παίρνοντας το κινητό της, αλλά τα μέτρα δεν έπιασαν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του BBC το κορίτσι κοιμόταν με το ηλεκτρονικό τσιγάρο κάτω από το μαξιλάρι της και άτμιζε συνέχεια. Από τη μια το άσθμα κι από την άλλη ένα απλό κρυολόγημα επιβάρυναν την κατάστασή της και την οδήγησαν στο νοσοκομείο.

Οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν πως μονάχα ο ένας πνεύμονάς της λειτουργούσε σωστά και δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στη θεραπεία που της έδωσαν οι γιατροί. Ως εκ τούτου αποφάσισαν να τη βάλουν σε τεχνητό κώμα.

Μετά από τέσσερις ημέρες, η Σάρα συνήλθε σταδιακά και τώρα αναρρώνει – αλλά έχει μείνει με μόνιμη βλάβη στους πνεύμονές της. «Κάνει ασκήσεις για τους πνεύμονες και πράγματα που θα περίμενε κανείς να κάνει ένας 80χρονος, όχι κάποιος που είναι 12 ετών», λέει η μητέρα της.

Η Σάρα ελπίζει ότι η εμπειρία της θα βοηθήσει παιδιά στην ηλικία της να αφυπνιστούν για τους κινδύνους που εγκυμονεί το άτμισμα. «Μην αρχίσετε να το κάνετε, γιατί αν αρχίσετε να το κάνετε, δεν σταματάτε να το κάνετε», εξηγεί. «Σταματάς μόνο όταν ουσιαστικά πρέπει, όταν πρόκειται για μια κατάσταση ζωής ή θανάτου».

Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ένα στα πέντε παιδιά ηλικίας 11-17 ετών έχει δοκιμάσει το άτμισμα. Πρόκειται για αριθμό τρεις φορές μεγαλύτερο από ό,τι το 2020.

Το άτμισμα μεταξύ των μικρότερων παιδιών αυξάνεται επίσης, με σχεδόν ένα στα δέκα παιδιά ηλικίας 11 έως 15 ετών να έχει δοκιμάσει, σύμφωνα με έρευνα του 2021.Πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο βιώνουν παρόμοιες τάσεις στο άτμισμα των νέων.