Λίγα 24ωρα μετά την ευρείας κλίμακας επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο και την ισραηλινή επιχείρηση σε εξέλιξη, οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ και της Ιταλίας Τζόρτζα Μελόνι αξίωσαν χθες Δευτέρα το βράδυ από το Ιράν να «μην εξαπλώσει τη σύρραξη πέραν της (Λωρίδας της) Γάζας».

«Καλούμε άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις, ή οποιοδήποτε κράτος το οποίο μπορεί να επιδιώξει να επωφεληθεί από την κατάσταση, ιδιαίτερα το Ιράν, να μην προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτή την κατάσταση για άλλους σκοπούς, να μην επεκτείνουν τη σύρραξη πέραν της Γάζας», αναφέρει κοινή ανακοίνωση των πέντε δυτικών ηγετών που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες της γαλλικής προεδρίας, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει καμιά πρόθεση να αναπτύξει δυνάμεις στο πεδίο μετά την επίθεση εναντίον του Ισραήλ, πάντως θα προστατεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή, διαβεβαίωσε.

Ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας Τζον Κέρμπι δήλωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» πως υπάρχει κάποιος «βαθμός συνενοχής» του Ιράν, στο μέτρο της υποστήριξής του στη Χαμάς, αναγνωρίζοντας ωστόσο πως η Ουάσιγκτον δεν έχει απτές αποδείξεις ότι η Τεχεράνη ενεπλάκη άμεσα στον σχεδιασμό ή την εκτέλεση της επίθεσης που εξαπολύθηκε το Σάββατο.

Πάντα σύμφωνα με τον κ. Κέρμπι, ο Λευκός Οίκος αναμένει επιπρόσθετα αιτήματα από πλευράς Ισραήλ για υλική υποστήριξη και θα καταβάλει προσπάθεια να τα ικανοποιήσει το συντομότερο δυνατόν.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΑ είπε ακόμη πως «είναι πολύ πρόωρο να πούμε πως πατάμε φρένο» στην προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, κρίνοντας αντιθέτως ότι τα διπλωματικά εγχειρήματα του είδους αυτού πρέπει να ενθαρρύνονται.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς αναμένεται στη Ρωσία

Μαχμούντ Αμπάς και Βλαντιμίρ Πούτιν

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Μαχμούντ Αμπάς, αναμένεται να επισκεφθεί τη Μόσχα, μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τον παλαιστίνιο πρεσβευτή στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, σύμφωνα με το Reuters.

«Αναμένουμε επίσημη ανακοίνωση από το Κρεμλίνο, από τη ρωσική πλευρά, σχετικά με το πότε θα γίνει η επίσκεψη», δήλωσε ο παλαιστίνιος πρεσβευτής Άμπντελ Χάφεζ Νούφαλ, σύμφωνα με το δίκτυο RBC.

«Συνήφθη συμφωνία πως ο κ. Αμπάς θα έλθει στη Μόσχα», πρόσθεσε.

Δήλωσε εξάλλου στη ρωσική κρατική τηλεόραση πως τα μέρη έχουν «καθημερινές επαφές».

Χθες Δευτέρα, το Ισραήλ επέβαλε πλήρη αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση με εκατοντάδες θύματα που εξαπέλυσε η Χαμάς το Σάββατο. Η Ρωσία, η οποία έχει ιστορικά σχέσεις με αραβικές χώρες, το Ιράν, τη Χαμάς, καθώς και με το Ισραήλ, καταδίκασε τη βία και κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ πως αψηφά την ανάγκη να εγκαθιδρυθεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε με τον κ. Αμπάς πριν από έναν χρόνο, στο περιθώριο συνόδου στο Καζακστάν. Ο κ. Αμπάς επισκέφθηκε τη Ρωσία πριν από δυο χρόνια, υπενθυμίζουν ρωσικά ΜΜΕ.

Μετά την απόλυτη πολιορκία που επέβαλε το Ισραήλ στη Γάζα, ο κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, ο οποίος δεν σταματά να αναρτά σχόλια σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για την κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή από το Σάββατο, αναφέρθηκε στους «ναζί» και στον κίνδυνο «ολοκαυτώματος» στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αυτό έλεγαν οι ναζί για τους εβραίους. Οι δημοκρατικοί λαοί δεν είναι δυνατό να επιτρέψουν ο ναζισμός να επιστρέψει στη διεθνή πολιτική», ανέφερε ο πρόεδρος Πέτρο μέσω X (του πρώην Twitter), σχολιάζοντας δήλωση του ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ πως το Ισραήλ είναι αντιμέτωπο με «ανθρώπινα κτήνη».

«Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι είναι ανθρώπινα όντα σε ό,τι αφορά το διεθνές δίκαιο. Ο λόγος μίσους αυτός, αν συνεχιστεί, δεν θα φέρει παρά ολοκαύτωμα», πρόσθεσε ο κολομβιανός πρόεδρος.

Αφότου η Χαμάς εξαπέλυσε το Σάββατο ευρείας κλίμακας επίθεση στο Ισραήλ, η οποία στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 800 ανθρώπους στην ισραηλινή πλευρά, ο κ. Πέτρο έχει αναρτήσει κάπου σαράντα μηνύματα, που αφορούν τόσο την ισραηλινή όσο και την παλαιστινιακή πλευρά.

Αναρτήσεις που προκάλεσαν πικρές αντεγκλήσεις με τον ισραηλινό πρεσβευτή στην Μπογοτά, τον Γκαλί Νταγάν.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό πρεσβευτή, δυο Κολομβιανοί είναι ανάμεσα στους αγνοούμενους μετά την επίθεση σε ρέιβ πάρτι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, ο απολογισμός των θυμάτων της οποίας πλησιάζει τους 250 νεκρούς.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας ανέφερε πως έλαβε «αιτήματα για βοήθεια προκειμένου να εντοπιστούν δυο Κολομβιανοί».

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο σοσιαλιστής Νικολάς Μαδούρο, κατηγόρησε χθες Δευτέρα το Ισραήλ ότι διαπράττει «γενοκτονία» εναντίον των Παλαιστινίων, μετά την ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης για την επιβολή «πλήρους πολιορκίας» στη Λωρίδα της Γάζας, αναφερόμενος σε ανακοίνωση Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έδωσε στη δημοσιότητα μια ανακοίνωση την οποία διαβάσαμε προσεκτικά, μια ανακοίνωση συναγερμού (…) μπροστά στη γενοκτονία που άρχισε εναντίον του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα», είπε ο κ. Μαδούρο στην κρατική τηλεόραση.

Αναγνωρίζοντας τις «θεμιτές ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλειά του», ο κ. Γκουτέρες δήλωσε «βαθιά αναστατωμένος» χθες Δευτέρα, μετά την ανακοίνωση περί επιβολής «πλήρους πολιορκίας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα τάχθηκε χθες Δευτέρα υπέρ της μετεγκατάστασης της πρεσβείας της χώρας του στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. «Είμαι πεπεισμένος πως αυτό θα ήταν επιθυμητό βήμα την παρούσα στιγμή», ανέφερε ο φιλελεύθερος συντηρητικός πρωθυπουργός μέσω X (του πρώην Twitter). Πρόσθεσε πως θα διαπραγματευθεί τη διαδικασία με τους κυβερνητικούς του εταίρους.

Η μεταφορά πρεσβειών στη Ιερουσαλήμ, κίνηση στην οποία έχουν προχωρήσει ελάχιστες χώρες, είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη. Καθώς για το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας, το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ μένει να οριστεί σε μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Το Ισραήλ, που κατέλαβε το 1967 και έχει προσαρτήσει την πόλη, την έχει ανακηρύξει αιώνια και αδιαίρετη πρωτεύουσα του. Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους θέλουν η ανατολική Ιερουσαλήμ να αποτελέσει την πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους τους.

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ τον Μάιο του 2018, με απόφαση του αμερικανού τότε προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας εργάζεται για την αποτροπή του κινδύνου επέκτασης της σύρραξης

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν τόνισε στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς πως εργάζεται για να εμποδίσει τον κίνδυνο να υπάρξει «επέκταση» της σύρραξης, μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης του σουνιτικού βασιλείου τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

Ο de facto ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας τόνισε στον κ. Αμπάς πως το βασίλειο θα συνεχίσει να «υποστηρίζει τον παλαιστινιακό λαό ώστε να μπορεί να ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του να έχει αξιοπρεπή ζωή, να πραγματώσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες του και να καταλήξει σε δίκαιη και διαρκή ειρήνη», σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Αφού υπέστη επίθεση άνευ προηγουμένου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς από γη, αέρα και θάλασσα, με κάπου 800 νεκρούς στην ισραηλινή πλευρά, το Ισραήλ εξαπέλυσε σειρά πληγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου καταμετρώνται τουλάχιστον 687 θύματα.

Η έκρηξη της βίας καταγράφτηκε εν μέσω του εγχειρήματος εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, με τριτεγγυήτρια τις ΗΠΑ, που όμως έχει τεθεί πλέον υπό αμφισβήτηση, σύμφωνα με αναλυτές.

Διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους δυο παραδοσιακούς συμμάχους της Ουάσιγκτον στην Εγγύς Ανατολή, που μοιράζονται μεταξύ άλλων ανησυχίες για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν, αναμενόταν να γίνουν τις προσεχείς εβδομάδες.

Ωστόσο, ο πρίγκιπας διάδοχος δήλωσε τον περασμένο μήνα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι το παλαιστινιακό ζήτημα παραμένει «πολύ σημαντικό» για τη Σαουδική Αραβία.

«Πρέπει να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα. Πρέπει να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή των Παλαιστινίων», είπε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά στρατιωτών του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από πυρά μελών του στρατού του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το 1967, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Δευτέρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, ένα από τα θύματα ήταν 18χρονος που προσπάθησε να ρίξει αγροτικό μηχάνημα σε εβραϊκό οικισμό. Άλλο ένα θύμα ήταν έφηβος, 16χρονος που υπέκυψε σε τραύματα που υπέστη κατά τη διάρκεια επεισοδίων με τον ισραηλινό στρατό την Κυριακή.