Διαδηλωτές στην πόλη Μάαν, στη νότια Ιορδανία, έβαλαν φωτιά σε κυβερνητικά κτίρια και αυτοκίνητα της αστυνομίας, γεγονός που υποχρέωσε την κυβέρνηση να στείλει στην περιοχή άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας για να αποκαταστήσουν την τάξη.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εκατοντάδες πολίτες, διαμαρτυρόμενοι γιατί δεν έχουν συλληφθεί ακόμα οι δράστες μιας διπλής δολοφονίας, επιτέθηκαν σε δικαστικό μέγαρο, στο οποίο έβαλαν φωτιά και σε διάφορα άλλα κτίρια και καταστήματα.

Πηγές των δυνάμεων ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι στην πόλη Μάαν επικρατεί ένταση και πρόσθεσαν ότι έγινε χρήση δακρυγόνων για να διαλυθεί το πλήθος των ατόμων που προκαλούσαν τις καταστροφές.

Κάτοικοι της πόλης ανέφεραν ότι οι ταραχές ξέσπασαν μετά τις κηδείες δύο ατόμων που πιστεύεται ότι δολοφονήθηκαν από Βεδουίνους της ισχυρής φυλής Χουαϊτάτ, μετά από μία διαμάχη για εργασιακά θέματα.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα μέλη της φυλής Χουαϊτάτ εξοργίσθηκαν επειδή τα θύματα, μέλη αντίπαλης φυλής, που κατάγονταν από την πόλη Μάαν, εργάζονταν σε εργοτάξιο του δικτύου ύδρευσης στην πόλη Σιντίγια, όπου κυριαρχεί η φυλή Χουαϊτάτ.

Τα περισσότερα καταστήματα, που δέχτηκαν επιθέσεις από το πλήθος στην πόλη Μάαν, ανήκουν σε μέλη της φυλής Χουαϊτάτ.

Το 2009 το βασίλειο της Ιορδανίας αντιμετώπισε τα σοβαρότερα οικονομικά προβλήματα από το 1989, όταν είχε αναγκασθεί να προσφύγει στη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τα οικονομικά προβλήματα έχουν ως συνέπεια, να μη μπορεί το κράτος να ικανοποιήσει τις πιέσεις που δέχεται για προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, καθώς έχουν μειωθεί τα έσοδα από τη φορολογία και τη διεθνή βοήθεια.