Την τελευταία ημέρα της θητείας του, την 31η Δεκεμβρίου, ο πρώην πλέον πρόεδρος της Βραζιλίας, Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, έλαβε την οριστική απόφαση να αρνηθεί την έκδοση του ιταλού πρώην τρομοκράτη Τσέζαρε Μπαττίστι.

Σήμερα πρόκειται να πραγματοποιηθούν διαδηλώσεις και καθιστικές διαμαρτυρίες έξω από τα προξενεία της Βραζιλίας στη Φλωρεντία, το Μιλάνο, το Μπάρι τη Μπολόνια και τη Νάπολη. Στην κεντρική πλατεία Πιάτσα Ναβόνα της Ρώμης, έξω από την πρεσβεία της Βραζιλίας, πρόκειται να διαδηλώσουν τόσο η κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όσο και η κεντροαριστερά, με το Δημοκρατικό Κόμμα και την Ιταλία των Αξιών.

Η ιταλική κυβέρνηση ελπίζει η νέα πρόεδρος της Βραζιλίας να αναθεωρήσει την απόφαση του προκατόχου της. Τα πρώτα όμως μηνύματα, που έφτασαν από την κυβέρνηση της λατινοαμερικανικής χώρας, δε θεωρούνται ενθαρρυντικά.

Ο Μπαττίστι, πρώην ηγετικό στέλεχος της ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης Pac (Ένοπλοι Προλετάριοι για τον Κομμουνισμό), έχει καταδικασθεί σε ισόβια, από την ιταλική δικαιοσύνη, για συμμετοχή σε τέσσερις ανθρωποκτονίες, κατά την δεκαετία του ’70.

Συνελήφθη το 2007 στη Βραζιλία, όπου κατέφυγε μετά από πολυετή εξορία στη Γαλλία, όμως, κατάφερε να πείσει της αρχές της χώρας ότι σε περίπτωση έκδοσής του στην Ιταλία θα κινδύνευε η ίδια του η ζωή. Το ηγετικό στέλεχος των Pac έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι είναι αθώος και πως για τις δολοφονίες ευθύνονται τέσσερις άλλοι πρώην τρομοκράτες.

Οι συγγενείς των θυμάτων τρομοκρατικών επιθέσεων ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη και υποστηρίζουν ότι ο Τσέζαρε Μπαττίστι δε μετανόησε και δεν αποκήρυξε ποτέ, ουσιαστικά, το βίαιο παρελθόν του. Αίσθηση προκάλεσε, δε, τις περασμένες ημέρες, η άποψη που είχαν εκφράσει συγγενείς των θυμάτων τρομοκρατίας ότι σε περίπτωση που ο Μπαττίστι αφεθεί ελεύθερος στη Βραζιλία, η σωματική του ακεραιότητα, θα κινδύνευε περισσότερο απ’ ό,τι αν τον εξέδιδαν στην Ιταλία.

Σήμερα το απόγευμα, ο ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρόκειται να συναντήσει τον Αλμπέρτο Τορρετζιάνι, γιο ενός χρυσοχόου ο οποίος, σύμφωνα με την ιταλική δικαιοσύνη, δολοφονήθηκε από τον Μπαττίστι.

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φραττίνι, κατέστησε σαφές ότι η Ιταλία πρόκειται να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ζητώντας το σεβασμό της συνθήκης για την έκδοση κρατουμένων, που έχουν υπογράψει Ιταλία και Βραζιλία.

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, επίσης, δεν αποκλείεται να υιοθετηθούν, από τη Ρώμη, μέτρα εμπορικού μποϊκοτάζ, ενώ θα μπορούσε να ακυρωθεί και συμφωνία για αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού.

«Η απόφαση του Λούλα είναι ένα δώρο στους Γάλλους σνομπ αριστερούς και στην άκρα αριστερά της Βραζιλίας, ευνοεί έναν τρομοκράτη που δεν έδειξε ποτέ ανθρωπιά προς τα θύματά του», δήλωσε ο ιταλός υπουργός Άμυνας, Αντόνιο Λα Ρούσα.

Στελέχη της ιταλικής κεντροαριστεράς, όμως, σχολιάζουν σχετικά ότι στην υπόθεση αυτή, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, δεν υιοθέτησε τη σωστή στρατηγική, νομίζοντας ότι όλα θα μπορούσαν να λυθούν με επίδειξη πολιτικής δύναμης.