Μήνυση για τον τραγικό θάνατο από αλλαντίαση της 32χρονης κόρης τους Μαρίας κατέθεσαν οι γονείς της. Υπενθυμίζεται πως η γυναίκα μαζί με τον σύζυγό της και φιλική παρέα γευμάτισαν σε ένα από τα πιο δημοφιλή εστιατόρια του Μπορντό, στη Γαλλία, το «Tchin Tchin wine bar» και δηλητηριάστηκαν ύστερα από κατανάλωση μολυσμένων σαρδελών από το βακτήριο Clostridium botulinum, που προκαλεί την αλλαντίαση.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι γονείς της Μαρίας Γρυπιώτη έχουν κινηθεί όχι μόνο σε βάρος του εστιατορίου αλλά και εναντίον των γιατρών των νοσοκομείων, ένα στο Μπορντό και ένα στο Παρίσι, στα οποία πήγε με συμπτώματα η 32χρονη ωστόσο δεν διέγνωσαν την ασθένειά της και δεν της χορήγησαν την αναγκαία και σωτήρια αντιτοξίνη.

Σημειώνεται πως σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή τη στιγμή δύο έρευνες, μια υγειονομική για το εστιατόριο και μια για τις αποφάσεις των γιατρών που έδωσαν εξιτήριο στην Μαρία χωρίς να διαγνώσουν την αλλαντίαση. Η 32χρονη πέθανε τελικά στο σπίτι της στην περιοχή του Παρισιού, ενώ ο σύζυγός της, με τον οποίο είχαν πρόσφατα παντρευτεί, εισήχθη εσπευσμένα στην εντατική.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες συνολικά δεκαπέντε περίπου άτομα δηλητηριάστηκαν από το τις μολυσμένες σαρδέλες.

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Συνδέσεις», ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης εξήγησε ότι «η αλλαντίαση αναπτύσσεται συνήθως σε τρόφιμα τα οποία δεν έχουμε μαγειρέψει καλά ή δεν έχουν παστεριοποιηθεί καλά, δεν έχουν κονσερβοποιηθεί σωστά, ούτως ώστε να έχουν μικρή περιεκτικότητα σε αλάτι ή ζάχαρη, οπότε και οι σπόροι της αλλαντίασης να αρχίσουν να αναπτύσσονται και να παράγουν την τοξίνη τους εντός του δοχείου».

«Όταν καταναλωθεί η άκρως θανατηφόρα τοξίνη προκαλεί αυτές τις διαταραχές στο νευρικό σύστημα, και τελικά το θάνατο. Η μέση θανατηφόρος δόση είναι ένα γραμμάριο ανά κιλογκράμ βάρους σώματος. Μιλάμε για πάρα πολύ μικρές ποσότητες οι οποίες μπορούν να δράσουν θανατηφόρα στον άνθρωπο».

Ο κ. Γαλεντέρης εξήγησε ότι «τα βιομηχανικά προϊόντα τηρούν κάποιους κανονισμούς και η παρασκευή τους διέπεται από κάποιες παρασκευές και στάδια τα οποία δεν γίνεται να αναπτυχθεί η αλλαντίαση».

«Το πρόβλημα ξεκινάει όταν υπάρχει αυτή η σπιτική ουσιαστικά παρασκευή τέτοιων πιάτων, όπως θεωρώ ότι έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπου εκεί η κονσερβοποίηση της σαρδέλας, δηλαδή η ποσότητα του αλατιού, δεν ήταν αρκετή για να καταστρέψει ή να αναστείλει την αναπαραγωγή των σπόρων της αλλαντίασης του κλωστηριδίου, οπότε και άρχισαν να αναπτύσσονται και να παράγουν την τοξίνη».