Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάνει κάποιο piercing πάνω μας, είτε στο πρόσωπο είτε στο σώμα, λιγότερο ή περισσότερο συνηθισμένο, και έχουμε επίσης αντιμετωπίσει κάποιο σχετικό πρόβλημα είτε με την επούλωσή του είτε με κάποια μόλυνση, ενώ κάποιοι το μετανιώσαμε, θέλουμε να αφαιρέσουμε το σκουλαρίκι και αναρωτιόμαστε αν η τρύπα θα κλείσει εντελώς χωρίς να αφήσει κάποιο σημάδι.

Σαφώς και οι υπεύθυνοι να απαντήσουν σ’ αυτά τα θέματα και να λύσουν τις απορίες μας, είναι οι body piercers στους οποίους απευθυνθήκαμε για να τα κάνουμε. Στα body piercing studios γίνεται πλέον πολύ καλή δουλειά, τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες και οι piercers είναι καταρτισμένοι και πρόθυμοι να λύσουν τις απορίες των πελατών που τους εμπιστεύθηκαν.

Χωρίς, λοιπόν, να ακυρώνουμε τη γνώμη όλων αυτών στους οποίους ο καθένας από εμάς απευθύνθηκε για να αποκτήσει το piercing που ήθελε, πήραμε και κάποιες απαντήσεις από έναν ειδικό, με πελάτες celebrities όπως η Beyoncé, η Emma Stone και η Jennifer Lawrence. Πρόκειται για τον Brian Keith Thompson, τον ιδιοκτήτη του Body Electric Tattoo που έχει έδρα το Los Angeles.

Mια πολύ συνηθισμένη ερώτηση είναι αν κλείνει το piercing στη μύτη και ταυτόχρονα αν αφήνει πίσω του κάποιο σημάδι. Το τρύπημα της μύτης είναι πάρα πολύ δημοφιλές και στις δυο εκδοχές του -το nostril που γίνεται στο πλαϊνό μέρος του ρουθουνιού και το septum που γίνεται ανάμεσα στα ρουθούνια- και θεωρείται μαζί με το τρύπημα των αυτιών, του αφαλού, των φρυδιών και της γλώσσας, αυτό που συμπληρώνει την κορυφαία πεντάδα των piercings.

Όσον αφορά λοιπόν το αν τελικά κλείνει ένα piercing στη μύτη, τα νέα είναι σχετικά καλά. «Όλες οι τρύπες από σκουλαρίκι στη μύτη θα κλείσουν. Θα έχετε κάποιου είδους ουλή, ανάλογα με το πόσο καιρό φορούσατε τα κοσμήματά σας. Όσο περισσότερο φορούσατε το κόσμημα πριν κλείσετε το τρύπημα, τόσο πιο έντονη θα είναι η ουλή. Αν τρυπήσετε το ρουθούνι σας και αφαιρέσετε το κόσμημα σε μια εβδομάδα, θα έχετε ελάχιστα ή καθόλου σημάδια – μόνο μια μικρή κουκίδα εκεί που πέρασε η βελόνα. Αλλά αν το κρατήσετε για χρόνια και αποφασίσετε να το βγάλετε αργότερα, θα μείνει ένα μόνιμο σημάδι», απαντά ο Brian Keith Thompson.

Τι συμβαίνει με το nostril, το τρύπημα στο πλάι του ρουθουνιού;

Όσον αφορά το piercing στη μύτη, ο Brian Keith Thompson εξηγεί πως όταν τρυπάμε το σώμα μας, ο οργανισμός μας θα αναδομήσει το δέρμα γύρω από το σκουλαρίκι – η τρύπα που γίνεται στο δέρμα ονομάζεται συρίγγιο και ουσιαστικά είναι ένα μικρό τούνελ. Τι συμβαίνει, όμως, όταν αφαιρέσουμε το σκουλαρίκι; «Tο ανοσοποιητικό σας σύστημα ενεργεί γρήγορα για να κλείσει την τρύπα. Αυτό συμβαίνει επειδή το ρουθούνι σας είναι ένα σημείο εισόδου – ένα πολύ κρίσιμο μέρος του σώματός σας που σας βοηθά να αναπνέετε και να ελέγχετε την αίσθηση της όσφρησης».

«Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επούλωσης του ρουθουνιού τους, επειδή το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι υπερδραστήριο», λέει ο Thompson και συνεχίζει: «Το σώμα σας βλέπει το κόσμημα ως ξένο αντικείμενο, γιατί έτσι είναι. Για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να είναι πρόβλημα από την πρώτη μέρα». Aυτό σημαίνει, ότι στους ανθρώπους που το ανοσοποιητικό τους υπερλειτουργεί, ο οργανισμός τους δεν επουλώνει το δέρμα μόνο γύρω από το κόσμημα, αλλά θέλει να αποβάλλει το κόσμημα, δηλαδή το ξένο σώμα, και να επουλώσει και την ίδια την τρύπα, σε αντίθεση με τους τους υπόλοιπους ανθρώπους με λιγότερο δραστήρια ανοσοποιητικά που η επούλωση της τρύπας συμβαίνει όταν αφαιρείται το ξένο σώμα.

Tι συμβαίνει με το septum, το τρύπημα ανάμεσα στα ρουθούνια;

O Brian Keith Thompson εξηγεί αρχικά πως οι επαγγελματίες body piercers είναι εκπαιδευμένοι να βρίσκουν το σωστό σημείο στο οποίο θα περάσουν τη βελόνα. «Το septum είναι λίγο διαφορετικό», λέει ο Thompson και εξηγεί: «9 φορές στις 10, μπορώ να βάλω κοσμήματα πίσω σε μια τρύπα septum που δεν είχε μπει σκουλαρίκι για αρκετό καιρό χωρίς να το ξανανοίξω. Έτσι, αν κάνετε septum και κρατήσετε το κόσμημα για ένα χρόνο και μετά το βγάλετε, πιθανόν να μπορέσετε να ξαναβάλετε το κόσμημα μέσα. Με λίγα λόγια, το septum δεν κλείνει».

Τελικά όλα τα piercings αφήνουν ουλή;

«Θα πρέπει να κάνετε όλα τα piercings γνωρίζοντας ότι θα έχετε μια ουλή. Πρέπει να σκεφτείτε το μέλλον πριν κάνετε ένα piercing. Αν κάνεις piercing στα 18 σου, μπορεί να μη σε νοιάζει η ουλή, αλλά σκέψου πώς θα το σκέφτεσαι στα 30 ή στα 40 σου. Ό,τι κάνετε στο σώμα σας σήμερα, το πληρώνετε αργότερα. Αν και τα piercings στη μύτη δεν αφήνουν μεγάλη τρύπα, όλα τα piercings αφήνουν σημάδια», είναι η ξεκάθαρη απάντηση του Brian Keith Thompson.