«Αρνούμαι να κουκουλωθώ ενώ θηλάζω. Υπάρχουν και κάποιοι που με ρωτούν “μπορώ να πάρω εγώ σειρά;”» λέει μια νέα μητέρα για τον θηλασμό.

Το ελεύθερο, σε κοινή θέα της στήθος έχει γίνει δεύτερη φύση για μια μητέρα της Gen Z που αρνείται να καλυφθεί ενώ θηλάζει την κόρη της – παρόλο που κάποιοι ακόλουθοι λένε ότι αυνανίζονται μπροστά από την οθόνη με τις εικόνες που αναρτά.

«Θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε. Στο τραμ, το λεωφορείο, ένα εστιατόριο, θα μπορούσα να σπρώξω το [καρότσι] σε ένα κατάστημα και θα να την ταΐσω όπου κι αν βρισκόμαστε», καυχήθηκε η 18χρονη μητέρα Shania O’Neill, από το Ηνωμένο Βασίλειο, στο Caters. Αλλά ο θηλασμός είχε ως αποτέλεσμα κάποια προσβλητικά σχόλια.

«Οι άντρες λένε πράγματα όπως “μπορώ να πάρω εγώ σειρά;”» είπε, προσθέτοντας ότι είναι αυτοί που της ζητούν να γίνουν θετοί γιοί της και παραδέχθηκαν ότι αυτοικανοποιούνται ενώ την παρακολουθούσαν να θηλάζει. «Οι άντρες λένε επίσης ότι τους είναι δύσκολο να παρακολουθούν τα βίντεό μου», είπε ο O’Neill. «Δεν μπορώ να το πιστέψω, γιατί το στήθος είναι για να ταΐζει τα μωρά. Είναι κάτι φυσιολογικό» τόνισε.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν ότι εγώ αναζητώ τη σεξουαλική προσοχή και κάνουν τέτοιου είδους σχόλια», συνέχισε η στοργική μητέρα. «Απλώς κάνω κάτι τόσο φυσικό που θεωρείται φυσιολογικό εδώ και 60 χρόνια». Η O’Neill, μοιράζεται συχνά εικόνες της 2χρονης κόρης της Isabella να θηλάζει το στήθος της στο TikTok. Η νεαρή μαμά έμεινε απροσδόκητα έγκυος σε ηλικία 16 ετών ε. Ως έφηβη γονέας, δεν σχεδίαζε ποτέ να γίνει υπέρμαχος του δημόσιου θηλασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Όταν έμεινα έγκυος φοβήθηκα. Δεν ήξερα τι να κάνω καθώς ήταν πολύ απροσδόκητο», είπε η O’Neill, η οποία ομολόγησε ότι δεν βίωσε αρχικά ισχυρό συναισθηματικό δέσιμο με το μωρό της. «Ποτέ δεν σχεδίαζα να θηλάσω, αλλά όταν το έκανα, με άλλαξε εντελώς», είπε. «Έχει δημιουργήσει έναν τόσο καταπληκτικό δεσμό με το παιδί μου».

Στην πραγματικότητα, μια μητέρα, γνωστή στο TikTok ως @MsCalciumCannons98, έγινε viral τον Δεκέμβριο, αφού ντροπιάστηκε ουσιαστικά που θήλασε χωρίς ντροπή τον γιο της στη μέση ενός παντοπωλείου.

Και σε όλες τις ΗΠΑ, ένα τεράστιο 83,2% των βρεφών θηλάζουν, σύμφωνα με μια έρευνα 2020-2021 μέσω των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Η έκθεση πρόσθεσε ότι πάνω από το 55% των νεογνών συνέχισαν να θηλάζουν και μετά το όριο των 6 μηνών. Η θρεπτική πρακτική έχει επαινεθεί επιστημονικά για τα πολλά οφέλη της στην υγεία τόσο της μητέρας όσο και του παιδιού.

Σύμφωνα με το CDC, το μητρικό γάλα μπορεί να προστατεύσει τα μωρά από ορισμένες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ασθένειες όπως το άσθμα, η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 1 και το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

Ομοίως, οι μητέρες που θηλάζουν διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών, διαβήτη τύπου 2 και υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο O’Neill πρόσθεσε, «Λένε επίσης ότι ο θηλασμός μειώνει την επιλόχεια κατάθλιψη κατά 50%.

Αλλά όταν άρχισε να θηλάζει για πρώτη φορά, φοβόταν να το κάνει με το φως της ημέρας. «Στην αρχή ένιωθα άβολα και ήταν δύσκολο με μια κουβέρτα γιατί έπρεπε να ελέγχω κάθε δύο δευτερόλεπτα κάτω από αυτήν», είπε. «Έτσι τώρα δεν χρησιμοποιώ καθόλου, και είναι πολύ πιο εύκολο». «Πάντα σκεφτόμουν πώς θα το έκανα δημόσια», πρόσθεσε η νεαρή μητέρα, «αλλά όσο περισσότερο πήγαινα στη μαία και αφού μίλησα στη μαμά μου, συνειδητοποίησα ότι ήθελα να το κάνω και χαίρομαι πολύ. Το έκανα». Η O’Neill έμαθε έκτοτε να αγνοεί την αρνητικότητα των «άσχετων» ανδρών και των επικριτικών γυναικών, που πιστεύουν ότι πρέπει να θηλάζει ιδιωτικά.

«Έμαθα να απορρίπτω τα σχόλια, οι απόψεις τους είναι άσχετες», είπε, σημειώνοντας ότι μια άλλη μητέρα της ζήτησε να καλύπτεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού επειδή δεν ήθελε ο γιος της να γίνει μάρτυρας του γυμνού. «Δεν θα έλεγες σε μια γυναίκα που ταΐζει με ένα μπουκάλι να καλύψει το μπουκάλι», απάντησε η Ο’Νιλ. «Το μωρό μου έρχεται πάνω απ’ όλους, οπότε δεν το αφήνω να με επηρεάσει. «Λυπάμαι το ότι ταΐζω την κόρη μου, κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται άβολα».

«Θα συνιστούσα στις μαμάδες να θηλάζουν και να μην ασχολούνται με το τι θα πει ο κόσμος», συμβούλεψε. «Το μωρό σου έρχεται πρώτο».