Οι καθημερινές υποχρεώσεις, τα προβλήματα και οι έννοιες που αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα ζευγάρια πολλές φορές τα κάνουν να ξεχνούν εκείνες τις μικρές πράξεις και χειρονομίες, που θα μπορούσαν να δώσουν μια «ανάσα πνοής» στη σχέση τους και να βελτιώσουν κατά συνέπεια τη γενικότερη διάθεσή τους.

«Δε χρειάζεται να κάνει κανείς υπερπροσπάθεια. Τα μικρά πράγματα αρκούν, για να δείτε μια αλλαγή στη σχέση σας» υποστηρίζει η Dr. Gail Saltz στο health.com.

Δείτε παρακάτω μερικούς απλούς τρόπους, που μπορούν μέσα σε ελάχιστο χρόνο να επαναφέρουν το χαμόγελο στο πρόσωπό σας και να βελτιώσουν τη σχέση σας με το/τη σύντροφό σας.

1. Απενεργοποιείστε το κινητό σας τηλέφωνο
Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Computers in Human Behavior και στην οποία συμμετείχαν 1.160 παντρεμένοι, διαπιστώθηκε μια αρνητική σχέση ανάμεσα στην υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την ευτυχία.

2. Πάτε για ύπνο την ίδια ώρα
Η ώρα που πέφτετε στο κρεβάτι, ίσως είναι η μοναδική σας ευκαιρία μέσα σε όλη την ημέρα, να βρεθείτε μόνοι σας με το σύντροφό σας.

3. Ετοιμάστε μια κούπα καφέ για το/τη σύντροφό σας
Η αγάπη δεν εκφράζεται μόνο με «μεγάλες» χειρονομίες. «Κάτι τόσο απλό, όσο το να φτιάξετε μια κούπα καφέ για το σύντροφό σας το πρωί, αρκεί για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας το πρωί –και κατά συνέπεια τη σχέση σας», υποστηρίζει η συγγραφέας και σύμβουλος γάμου Terri Orbuch. Η ίδια μελέτησε 373 ζευγάρια για πάνω από 28 χρόνια και βρήκε, ότι οι μικρές πράξεις ευγένειας αποτελούν ένα δείκτη ευτυχίας μέσα σε μια σχέση. «Οι άνθρωποι μπορεί να νιώσουν ότι τους θεωρούν δεδομένους. Αυτές οι μικρές πράξεις, σε τακτική βάση, θα κάνουν το σύντροφό σας να νιώσει ότι δεν περνά απαρατήρητος».

4. Θυμηθείτε μια αστεία στιγμή από το παρελθόν σας

Μερικές φορές οι καλύτερες αναμνήσεις είναι οι αστείες. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Motivation and Emotion υποστηρίζει, ότι τα ζευγάρια που θυμούνταν να γελάνε πολύ μαζί, ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη σχέση τους, σε σχέση με εκείνα που είχαν θετικές αναμνήσεις μεν, αλλά δε γελούσαν απαραίτητα με αυτές, δε. «Με το γέλιο κανείς ξαναζεί τις στιγμές» λέει η Doris Bazzini, ψυχολόγος από το πανεπιστήμιο Appalachian State University στις ΗΠΑ.

5. Γυμναστείτε
«Οι ενδορφίνες που απελευθερώνονται στον οργανισμό κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, προσφέρουν ένα γενικότερο αίσθημα ευφορίας. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να “μεταφραστεί” σε πάθος απέναντι στο σύντροφο» υποστηρίζει η Orbuch.

6. Χορέψτε λίγο πριν από το δείπνο

Τα ζευγάρια που δοκιμάζουν μαζί καινούρια πράγματα έχουν καλύτερης ποιότητας σχέσεις, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Personality and Social Psychology. Δε χρειάζεται να δοκιμάσετε την ελεύθερη πτώση ή το αλεξίπτωτο πλαγιάς… και ένας χορός πριν από το δείπνο, υπό τους ήχους της αγαπημένης σας μουσικής αρκεί.

7. Κάντε σεξ σε διαφορετικά μέρη
Δοκιμάστε να κάνετε σεξ σε ένα δωμάτιο του σπιτιού, που δεν το έχετε ξανακάνει. «Τα νέα στοιχεία ενεργοποιούν την έκλυση ντοπαμίνης, η οποία προσφέρει αίσθημα ευφορίας στον οργανισμό» εξηγεί η Saltz.