Πανάκριβα ρούχα, λάμψη, φλας, χαμόγελα. Ο εκκεντρικός και φαντασμαγορικός κόσμος της μόδας έχει και μία αθέατη πλευρά που δεν φτάνει ποτέ στις… κάμερες.

Ας δούμε μερικές αλήθειες τις οποίες συγκέντρωσε το περιοδικό Cosmopolitan.

1. Οι σχεδιαστές πληρώνουν τους διάσημους για να εμφανιστούν

Οι celebrities εξασφαλίζουν πάντα το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον κι αυτό το ξέρουν καλά οι σχεδιαστές. Όσο μεγαλύτερο είναι το «όνομα», τόσο περισσότερο κοστίζει, όμως παράλληλα θα προκαλέσει και τον περισσότερο ντόρο γύρω από το σόου.

2. Τζάμπα συμμετέχουν τα μοντέλα στα σόου
Τα μοντέλα που κάνουν τα πρώτα στις βήματα στο χώρο ή  εμφανίζονται στα σόου νέων σχεδιαστών, συνήθως δεν πληρώνονται. Για να τα ευχαριστήσουν οι σχεδιαστές τους χαρίζουν κάποια από τα ρούχα τους.

3. Οι συντάκτες δανείζονται ρούχα και αξεσουάρ για να φορέσουν στις επιδείξεις
Οι περισσότεροι συντάκτες δεν πληρώνονται καλά για να είναι σε θέση να φορέσουν κάτι που θα ανταποκρίνεται στην περίσταση. Έτσι οι περισσότεροι δανείζονται ή παίρνουν ως δώρα ρούχα από σχεδιαστές, προκειμένου να εμφανιστούν στο σόου.

4. Στις επιδείξεις μεγαλύτερη σημασία έχει να σε δουν, παρά να δεις τα ρούχα
Πιο εύκολα θα δει κανείς τα ρούχα στο διαδίκτυο, παρά στο σόου. Αυτό που έχει περισσότερη σημασία, είναι όσοι δώσουν το «παρών» στις επιδείξεις να φωτογραφηθούν και να παρελάσουν μετά στα μέσα.

5. Όλα για τη θέση
Το πρεστίζ και το στάτους κάποιου διακρίνονται ανάλογα με το αν κάθεται στις μπροστά ή πίσω σειρές ή στην αρχή ή το τέλος της πασαρέλας. Για παράδειγμα, στην εβδομάδα μόδας της Νέας Υόρκης, η θέση που βρίσκεται στο τέλος της πασαρέλας, στην πρώτη σειρά, της αριστερής πλευράς ανήκει στη Vogue και στην Anna Wintour. Οι αρχισυντάκτες και οι διευθυντές μόδας καταλαμβάνουν συνήθως την πρώτη σειρά, μαζί με διασημότητες και σημαντικούς αγοραστές. Αν κάποιος συντάκτης διαπιστώσει ότι η θέση που του έδωσαν δεν ταιριάζει στο στάτους του, ζητά αλλαγή και αυτό συνήθως προκαλεί προβλήματα. Μάλιστα, αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους, αποχωρούν δυσαρεστημένοι από το σόου γιατί για αυτούς είναι καλύτερα να μαθευτεί ότι απουσίασαν παρά να τους δουν σε μία μη επιθυμητή θέση.

6. Δεν υπάρχει τίποτα καλό στις τσάντες με τα δώρα
Στις δύο πρώτες σειρές των επιδείξεων υπάρχουν τσάντες με δώρα στις θέσεις. Συνήθως όμως δεν περιέχουν κάτι εντυπωσιακό, παρά μόνο μικρές συσκευασίες προϊόντων από τους χορηγούς του σόου, οι οποίοι πληρώνουν επιπλέον χρήματα στο σχεδιαστή ώστε να βάλουν κάτι στις εν λόγω τσάντες.

7. Το βασικό θέμα συζήτησης είναι η μόδα

Εάν και όλοι οι σχεδιαστές νομίζουν ότι όλοι όσοι παρευρίσκονται στα σόου ενδιαφέρονται για την μόδα, επί της ουσίας το ενδιαφέρον του κόσμου διαρκεί όσο και τα φώτα.

8. Τα ρούχα που παρουσιάζονται στην πασαρέλα δεν είναι αυτά που θα δει κανείς στα μαγαζιά
Δεν έχει σημασία πόσο αρέσουν στους συντάκτες μόδας αυτά που παρουσιάζονται στην πασαρέλα. Αν τα καταστήματα δεν τα αγοράσουν, τα ρούχα δεν θα μπουν στην παραγωγή. Αρκετές φορές μάλιστα τα καταστήματα ζητούν αλλαγές, προκειμένου τα ρούχα να πωληθούν πιο εύκολα.

9. Υπάρχει παντού δωρεάν αλκοόλ
Μεγάλος είναι ο κίνδυνος να μεθύσεις στις επιδείξεις μόδας. Όχι μόνο στα πάρτι που ακολουθούν, αλλά και στα ίδια τα σόου και στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους χορηγών, οι συντάκτες μόδας χαλαρώνουν ανάμεσα στις επιδείξεις. Συνήθως προσφέρεται φαγητό και ποτό αλλά ο κόσμος σπάνια τρώει.

10. Τα σόου ξεκινούν πάντα με καθυστέρηση

Οι επιδείξεις μόδας συνήθως ξεκινούν με καθυστέρηση τουλάχιστον 15 λεπτών, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που φτάνει και τη μισή ώρα. Ο λόγος; Αρκετές φορές ο σχεδιαστής περιμένει κάποιον σημαντικό συντάκτη ή αγοραστή να φτάσει. Βέβαια μερικές φορές η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι τα μοντέλα ακόμη ντύνονται ή ότι τα ρούχα ράβονται, καθώς οι σχεδιαστές κάνουν αλλαγές μέχρι την τελευταία στιγμή.