Πόσες φορές έχετε «κόψει» ολόκληρες ομάδες τροφίμων από την διατροφή σας, για να χάσετε εύκολα και γρήγορα τα περιττά σας κιλά; Μην το ξανακάνετε γιατί μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως η τακτική αυτή ανοίγει τον δρόμο για πρόωρη οστεοπόρωση.

Η Γκουίνεθ Πάλτροου γνωρίζει από πρώτο χέρι της συνέπειες των στερητικών διαιτολογίων. Φέτος ανακοίνωσε πως στα 37 της χρόνια πάσχει από οστεοπενία, μια διαταραχή που ουσιαστικά είναι μια κατάσταση ενδιάμεση στα υγιή οστά του μέσου 35χρονου ατόμου και στα εύθραυστα οστά κάποιου που πάσχει από οστεοπόρωση.

Η διάσημη ηθοποιός είπε ότι η διατροφή της ήταν πολύ αυστηρή και περιείχε πολύ μικρές ποσότητες από τυρί, γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία είναι πλούσιες πηγές του πολύτιμου για τα οστά ασβεστίου.

Εκτός από τα οστά, το ασβέστιο μας είναι απαραίτητο και για γερά δόντια, ομαλή λειτουργία της καρδιάς, υγιείς μύες και σωστή πήξη του αίματος. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και ότι μπορεί να προστατεύει από τους καρκίνους του μαστού και του παχέος εντέρου.

Η έλλειψη του ασβεστίου προκάλεσε πρόωρη απώλεια οστικής μάζας στην Γκουίνεθ και τώρα τρέχει και δεν φτάνει για να αποφύγει την οστεοπόρωση.

Στην ίδια θέση φαίνεται πως βρίσκονται εκατομμύρια νεαρές γυναίκες. Όπως γράφει η εφημερίδα Daily Mail, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει πως περισσότερες από τρεις στις δέκα θέλουν τόσο απεγνωσμένα να αδυνατίσουν εύκολα και γρήγορα, ώστε κόβουν ολόκληρες ομάδες τροφίμων από το διαιτολόγιό τους, με τα τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο να είναι τα συνηθέστερα «θύματα».

Στην πραγματικότητα, από τις 4.500 εθελόντριες της μελέτης, το 28% είπαν ότι δεν τρώνε τυρί, ενώ το 11% είπαν ότι δεν τρώνε καθόλου γαλακτοκομικά προϊόντα. Επιπλέον, το 41% είπαν ότι κόβουν το ψωμί, το οποίο όμως εμπλουτίζεται με ασβέστιο.

Ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός ότι σχεδόν μία στις τέσσερις εθελόντριες (το 26%) είπαν πως το μόνο που διαβάζουν στις συσκευασίες των τροφίμων είναι τα λίπη και οι θερμίδες τους, αγνοώντας όλες τις άλλες διατροφικές πληροφορίες. Για το 12% μάλιστα, η επιλογή των τροφίμων γίνεται με βάση τις θερμίδες και μόνο.

Τα καλά νέα είναι πως όποιος έχει οστεοπενία δεν θα παρουσιάσει κατ’ ανάγκην οστεοπόρωση, διότι είναι δυνατόν να επιβραδυνθεί ή και να σταματήσει η απώλεια της οστικής μάζας. Πώς; Με την βοήθεια δύο πολύ σημαντικών μέτρων:

Να καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D.

Να γυμνάζεστε συστηματικά κάνοντας περπάτημα, τζόγγινγκ, χορό, ποδηλασία, κολύμβηση, βαράκια και οι ασκήσεις σε μηχανήματα με βάρη.

Πηγή: advancehealth.gr