Άλλοι λένε ότι το μυστικό ενός επιτυχημένου γάμου είναι ο συμβιβασμός, κι άλλοι ότι ποτέ δεν πρέπει κανείς να πέφτει για ύπνο τσακωμένος.

Αμερικανοί ψυχολόγοι ωστόσο, υποστηρίζουν ότι το «κλειδί» ενός καλού γάμου βρίσκεται… στα γονίδιά μας!

Πιστεύουν ότι ένα γονίδιο που εμπλέκεται στην κυκλοφορία της «ορμόνης της χαράς», της σεροτονίνης, μπορεί να προβλέψει πόσο τα συναισθήματά μας επηρεάζουν τις σχέσεις μας.

Η συγκεκριμένη έρευνα που διεξήχθη από τα πανεπιστήμια California, Berkeley και Northwestern, είναι η πρώτη που συνδέει τη γενετική με τα συναισθήματα και τη συζυγική ικανοποίηση.

Όπως είπε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Berkeley, Robert W Levenson: «Υπήρχε ένα μυστήριο: Τι είναι αυτό που κάνει ένα σύζυγο τόσο πιστό στο συναισθηματικό κλίμα ενός γάμου και έναν άλλο τόσο αδιάφορο;».

«Με τα ευρήματά μας, μπορούμε να κατανοήσουμε περισσότερο τι είναι αυτό που καθορίζει πόσο σημαντικά είναι τα συναισθήματα για διαφορετικούς ανθρώπους» πρόσθεσε ο ίδιος, όπως αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.

Ειδικότερα, οι ερευνητές βρήκαν μια σύνδεση ανάμεσα στην ικανοποίηση που νιώθει κανείς μέσα σε μια σχέση και μια παραλλαγή ενός γονιδίου (αλληλόμορφα), γνωστή ως 5-HTTLPR. Όλοι οι άνθρωποι κληρονομούν ένα αντίγραφο αυτής της παραλλαγής ενός γονιδίου από κάθε γονιό.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα που είχαν δύο κοντά 5-HTTLPR, βρέθηκε ότι ήταν πιο δυστυχισμένοι στους γάμους τους, όταν υπήρχε ένα αρνητικό συναίσθημα όπως θυμός και περιφρόνηση, και πιο ευτυχισμένοι όταν υπήρχε ένα θετικό συναίσθημα, όπως χιούμορ και στοργή.

Αντίθετα, όσοι είχαν δύο μακριά αλληλόμορφα γονίδια, επηρεάζονταν λιγότερο από το συναισθηματικό «περιεχόμενο» των γάμων τους.

«Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τη “συνταγή” μιας καλής σχέσης και τα συναισθήματα παίζουν πάντα σημαντικό ρόλο» είπε ο καθηγητής.

Στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν πάνω από 150 παντρεμμένα ζευγάρια, που ήταν μαζί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 20 ετών.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους δεν υποδηλώνουν ότι ζευγάρια με διαφορετικά αλληλόμορφα γονίδια δεν ταιριάζουν. Αλλά, ότι εκείνοι με τα «κοντά 5-HTTLPR» έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν έντονα μια καλή σχέση και να υποφέρουν πολύ μέσα σε μια κακή σχέση.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό έντυπο Emotion.