Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε το ξίδι μονάχα ως ντρέσινγκ για τις σαλάτες μας. Ωστόσο, λόγω της έντονης οξύτητας του και της βακτηριοκτόνου δράσης του, μπορεί να αποτελέσει ένα οικονομικό και οικολογικό καθαριστικό για εντός και εκτός του σπιτιού.

Οικιακό απολυμαντικό
Τη περίοδο που η πανούκλα αποδεκάτιζε το πληθυσμό της Ευρώπης, οι άνθρωποι πίστευαν ότι το ξίδι καταπολεμούσε την ασθένεια. Ουσιαστικά είχαν δίκιο. Το ξίδι αποτελεί ένα αποτελεσματικό βακτηριοκτόνο, το οποίο μπορούμε μάλιστα να χρησιμοποιήσουμε για σκοπούς καθαρισμού στο σπίτι. Με λίγο ξίδι και ένα πανάκι μπορείτε να καθαρίσετε τη μπανιέρα, τους καθρέφτες και οτιδήποτε είναι κατασκευασμένο από ανοξείδωτο χάλυβα.

Λιώστε το πάγο από το παρμπρίζ σας
Τις χειμωνιάτικες ημέρες, τα θερμόμετρα πέφτουν συχνά υπό το μηδέν και ειδικότερα τις πρωινές ώρες που σηκωνόμαστε για τη δουλειά. Εάν έχει χιονίσει ή βρέξει το βράδυ, τότε είναι λογικό να παγώσει το παρμπρίζ του αυτοκινήτου και, ως γνωστόν, οι υαλοκαθαριστήρες δεν κάνουν τίποτα. Ωστόσο, η λύση είναι πολύ απλή. Βρέξτε το παρμπρίζ σας με λίγο ξίδι και τρίψτε απαλά με ένα πανί. Ο πάγος θα λιώσει αμέσως.

Ξεβουλώστε τους νιπτήρες σας
Θυμάστε τα επιστημονικό πείραμα που κάναμε ως παιδιά, με το ηφαίστειο από ξίδι και μαγειρική σόδα; Βάλτε λίγη μαγειρική σόδα σε ένα φραγμένο αγωγό και στη συνέχεια ρίξτε λίγο ξίδι. Αμέσως θα δημιουργηθεί το παιδικό ηφαίστειο, καθαρίζοντας και ξεβουλώνοντας κάθε νιπτήρα σας. Αυτή η μέθοδος είναι τόσο οικολογική, όσο και ασφαλέστερη σε σχέση με τα βιομηχανικά καθαριστικά, τα οποία είναι τοξικά για τα παιδιά και τα κατοικίδια σας.

Πλυντήριο ρούχων
Μήπως έχετε μερικά άπλυτα με έντονα άσχημες οσμές. Δεν είστε οι μόνοι! Για τη γρήγορη και αποτελεσματική απόσμηση των ρούχων σας, ρίξτε ένα φλιτζάνι ξίδι στο πλυντήριο και το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει. Επιπλέον, θα διατηρηθούν τα υφάσματα σας απαλά και μαλακά. (Και όχι, δεν θα μυρίζουν τα ρούχα σας σαν σαλάτα).

Καθαρίστε τον αέρα
Όταν βάφετε τους τοίχους του σπιτιού σας, ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε βαφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε VOC, είναι λογικό η μυρωδιά της μπογιάς να παραμένει στη χώρο για αρκετό χρόνο. Τοποθετώντας ένα μπολ με ξίδι μέσα στο φρεσκοβαμμένο δωμάτιο, θα μειωθεί αμέσως η μυρωδιά, καθιστώντας το έργο σας ευκολότερο.