Σε έναν αρμονικό γάμο, όσο και αν αισθάνεται το ζευγάρι συνδεδεμένο, δεν παύει να βλέπει ο καθένας το σύντροφό του και τη συμπεριφορά του με αντικειμενικότητα. Και αυτό από την αρχή της σχέσης τους.

Οι ρεαλιστές
Ο καθηγητής Clifford H. Swenson από το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα των ΗΠΑ μετά από έρευνες κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: «Όταν δύο άνθρωποι παντρεύονται επειδή τους αρέσει η προσωπικότητα, ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά του άλλου –και παράλληλα ξέρουν ότι μπορούν να ανεχτούν και ιδιότητες που δεν τους αρέσουν– θα είναι και ικανοί με τα χρόνια να εμβαθύνουν στην αγάπη και στη φιλία μεταξύ τους και να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους. Αυτοί θα το πετύχουν πολύ πιο εύκολα από τα ζευγάρια που παντρεύονται από ρομαντικό έρωτα, από σεξουαλικό πόθο, για λόγους κοινωνικής αποκατάστασης ή απλώς γιατί συνηθίζεται κάποτε να παντρεύεται κανείς».

Η απογείωση

«Θα αντιτείνει κανείς φυσικά», ομολογεί ο καθηγητής, «πως σήμερα σπάνια παντρεύονται οι άνθρωποι αν δεν αγαπιούνται, αν ο ένας εκνευρίζει διαρκώς τον άλλο, αν οτιδήποτε κάνει ή λέει ο άλλος τον ερεθίζει. Ωστόσο, όταν είναι κανείς ερωτευμένος, δεν είναι βέβαιο ότι βλέπει αρκετά καθαρά, αλλά ίσως και να μη θέλει να δει. Τα κύματα των συναισθημάτων που πλημμυρίζουν ψυχή και μυαλό, ο σεξουαλικός πόθος, η διέγερση μπορεί να απογειώσει σε κόσμους άλλους, πέρα από το τέλμα της πεζότητας. Αυτό είναι, βέβαια, κάτι μεγαλειώδες, ερεθιστικό και όμορφο. Δεν αποτελεί όμως βάση για μια μακροχρόνια και ευτυχισμένη σχέση.

Η διαφορετικότητα
Στους ευτυχισμένους γάμους είχαν σχεδόν από την αρχή συνυπολογιστεί οι διαφορές στις απόψεις, τα μικροελαττώματα και οι αδυναμίες. Δε συνέβη στα ζευγάρια αυτά να ξυπνήσουν ξαφνικά κάποιο γκρίζο πρωινό με τη διαπίστωση: «Μα αυτός/-ή έχει αλλάξει τελείως. Μα εγώ παντρεύτηκα έναν εντελώς διαφορετικό άνθρωπο και τώρα βλέπω δίπλα μου έναν ξένο»!

Όχι, σύντροφοι δεμένοι στενά και γερά δεν έζησαν ένα τόσο άσχημο (και με σοβαρές συνέπειες συνήθως) ξύπνημα, γιατί ήδη από την αρχή του γάμου τους ήξεραν ότι ο σύντροφός τους ήταν ένας κοινός θνητός και όχι κάποια ονειρική εικόνα. Ένας άνθρωπος με πολλές καλές ιδιότητες, αλλά και με κάποιες άλλες που δεν τους ήταν ιδιαίτερα αρεστές. Οι σύζυγοι σε έναν πετυχημένο γάμο έχουν και αυτοί ελαττώματα και κανένας δε θεωρεί τον άλλο τέλειο.

Προσοχή!
Σε όλες τις σχετικές έρευνες που έχουν γίνει τα άτομα που ρωτήθηκαν ανέφεραν ιδιότητες που αποδοκίμαζαν. Ελαττώματα εκνευριστικά, που δε συνιστούν όμως αιτία μιας απροσδόκητης ανώμαλης προσγείωσης, αλλά αφορμή να ξεκαθαρίσουν τη στάση τους απέναντι σ’ αυτά.

Πηγή: belife.gr