Όλο και λιγότερο ασχολείται με τις δουλειές του νοικοκυριού η μέση γυναίκα

Τι έδειξε νέα έρευνα για τον ρόλο ανδρών και γυναικών στη συγχρονη εποχή


ΓΥΝΑΙΚΑ
11:40
06/09/2016
Όλο και λιγότερο ασχολείται με τις δουλειές του νοικοκυριού η μέση γυναίκα
7
loading

Η μέση γυναίκα στις ανεπτυγμένες χώρες ασχολείται όλο και λιγότερο με τις δουλειές του νοικοκυριού και ο άνδρας αναλαμβάνει ένα ολοένα μεγαλύτερο μερίδιό τους. Η τάση αυτή συρρίκνωσης της «ψαλίδας» στις δουλειές που κάνουν τα δύο φύλα στο σπίτι, καταγράφεται κατά τον τελευταίο μισό αιώνα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα.

Παρόλη όμως τη θετική αυτή εξέλιξη (θετική για τις γυναίκες), η μέση γυναίκα συνεχίζει να ασχολείται με το νοικοκυριό περίπου δύο ώρες περισσότερες από τον άνδρα, όπως επισημαίνει η μελέτη, με επικεφαλής την καθηγήτρια κοινωνιολογίας Όριελ Σάλιβαν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό δημογραφίας «Demographic Research».

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 19 χώρες (όχι για την Ελλάδα), από τη δεκαετία του '60 έως το τέλος της πρώτης δεκαετίας του 21ού αιώνα. Η βασική διαπίστωση είναι ότι, παρά τις κατά καιρούς και κατά τόπους καθυστερήσεις και τα πισωγυρίσματα, «η συνολική εικόνα δείχνει μια συνεχιζόμενη τάση προς μεγαλύτερη ισότητα των δύο φύλων στις δουλειές του νοικοκυριού».

Όπως διαπιστώνεται, σε χώρες με πιο παραδοσιακές νοοτροπίες, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, καταγράφεται αξιοσημείωτη πρόοδος, αν και στα νοτιοευρωπαϊκά νοικοκυριά είναι ακόμη πιο ανισοκατανεμημένες οι δουλειές σε σχέση με τα βορειοευρωπαϊκά και ιδίως με τα σκανδιναβικά, που πρωτοπορούν (και) σε αυτό.

Έτσι, ενώ το 1980 η μέση Ιταλίδα ασχολιόταν με το νοικοκυριό καθημερινά τέσσερις ώρες (243 λεπτά) περισσότερες από τον άνδρα, το 2008 οι έξτρα αυτές ώρες είχαν μειωθεί σε τρεις (183 λεπτά). Στην Ισπανία η μέση γυναίκα που το 2002 αφιέρωνε 174 παραπάνω λεπτά (σχεδόν τρεις ώρες) από τον άνδρα, το 2009 τις είχε μειώσει σε λίγο πάνω από δύο (139 λεπτά).

Από όλους τους άνδρες, οι Ιταλοί κάνουν τις λιγότερες δουλειές και οι Ιταλίδες αντίστοιχα επιβαρύνονται περισσότερο από όλες τις γυναίκες (βέβαια, η έρευνα δεν συμπεριέλαβε τα ελληνικά νοικοκυριά, οπότε ίσως τα«ρεκόρ» να τα είχαν άλλοι και άλλες. Συγκριτικά, στη Νορβηγία, τη Δανία και τη Φινλανδία οι γυναίκες ασχολιούνται με το νοικοκυριό μία ώρα περίπου παραπάνω από τους άνδρες.

Σύμφωνα με την έρευνα, στα παντρεμένα ζευγάρια (σε σχέση με ανύπαντρα) και σε αυτά με παιδί (σε σχέση με τα άτεκνα), οι απανταχού γυναίκες τρώνε περισσότερο χρόνο με τις δουλειές του νοικοκυριού. Καθόλου παράξενο που, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι προστριβές μεταξύ των συζύγων για το ποιος θα κάνει τι, αποτελούν βασική αιτία σύγκρουσης στο γάμο (και, καμιά φορά, διαζυγίου).

Η μελέτη επισημαίνει ότι φαίνεται να υπάρχουν όρια στο πόσο μακριά μπορεί να πάει η ισότητα στο νοικοκυριό, καθώς παρατηρείται μια επιβράδυνση στο κλείσιμο της ψαλίδας ακόμη και στις πρωτοπόρες χώρες του Βορρά.

Όπως είπε η κ. Σάλιβαν,«για να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος, οι κυβερνήσεις και οι εργοδότες πρέπει να βρουν τρόπους για να ενθαρρύνουν μια πιο υγιή ισορροπία μεταξύ οικογενειακής ζωής και εργασίας και να στηρίξουν κι άλλο τους γονείς με γονικές άδειες και εγκαταστάσεις που θα αναλαμβάνουν τη φροντίδα των παιδιών τους

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Dim Kent

  Το θέμα είναι ότι οι περισσότερες δεν ασχολούνται με τίποτα (το ουσιαστικό!)

 2. avatar Βοραξ

  Απλή λογική ειναι. Αφού οι γυναίκες εργάζονται και λείπουν απο το σπίτι, μειώθηκε και ο χρόνος του νοικοκυριού. Δεν ειναι κακό αν ο άντρας δεν εργάζεται ή εργάζεται λιγότερο απο τη γυναίκα να κάνει δουλειές στο σπίτι. Όλα τα αλλα ειναι εγωισμοί που οδηγούν σε διαζύγια.

 3. avatar KΛΕΩΝ

  Γι\'αυτο και η κοινωνια παει κατά διαολου από τη μερα που η γυναικα βγηκε από το σπιτι...για να ανεξαρτητοποιηθεί!

  1. avatar Ellraiser

   Δικιο εχεις οσο και προσπαθηση, να εχει ολη την διαθεση και την γνωση ο αντρας δεν μπορει να φταση την διαπαιδαγωγηση της γυναικας που ακομη και η παρουσια της και μονο προσφερει ψυχικη ισορροπια στα παιδια απο την πρωτη στιγμη της υπαρξης.

   1. avatar ll.ll

    και τους μαθαίνει συντακτικό και ορθογραφία.....

  2. avatar vataki

   Και ο άντρας καλόμαθε! Πόσες γυναίκες συντηρούν ολόκληρη οικογένεια?

  3. avatar Η γνώμη μου

   μπραβο...το βρήκες ! Αυτη ειναι η αιτια του απανταχου κακου ! Ευγε και παλι ευγε!! Εξαιρετική κοινωνική ανάλυση. Και πάλι συγχαρητηρια!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει