Τα μύρτιλα είναι μικρά σε μέγεθος, αλλά γεμάτα με μεγάλη δόση θρεπτικών συστατικών! Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, διαθέτουν πολλά οφέλη για την υγεία και τη συνολική σας ευεξία.

Τα μύρτιλα είναι αρκετά μικρά, στρογγυλεμένα και γλυκά μούρα. Έχουν μπλε ή μοβ χρώμα και είναι γνωστά για τη νόστιμη γεύση τους και τα πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα, καθιστώντας τα αρκετά δημοφιλή και θρεπτικά σε διάφορα πιάτα, όπως δημητριακά πρωινού, smoothies, σαλάτες και επιδόρπια.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Avni Kaul, και όσα δήλωσε στο Health Shots, τα μύρτιλα θεωρούνται ως επί το πλείστον «υπερτροφή» λόγω των πιθανών θετικών επιδράσεών τους στην υγεία της καρδιάς, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη συνολική ευεξία.

Παρακάτω, θα βρείτε πέντε λόγους για τους οποίους πρέπει να συμπεριλάβετε τα μύρτιλα στη διατροφή σας.

1. Τα μύρτιλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά

Μύρτιλα

Λόγω του στρες ή των κακών συνηθειών του τρόπου ζωής, το σώμα μας απελευθερώνει ελεύθερες ρίζες, γνωστές και ως οξειδωτικό στρες, που μπορεί να οδηγήσουν σε πλήθος χρόνιων προβλημάτων υγείας, ακόμη και σε καρκίνο. Είναι απαραίτητο να συμπεριλάβουμε αντιοξειδωτικά στην καθημερινή μας διατροφή για να εξουδετερώσουμε την επίδραση του οξειδωτικού στρες και να διατηρήσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα υπό έλεγχο. Τα μύρτιλα είναι μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών.

«Τα μύρτιλα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά είναι γνωστά για την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν το οξειδωτικό στρες, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος. Επίσης, αποτελούν μεγάλη πηγή βιταμινών C και Κ, καθώς και μαγγανίου. Η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά δεν υποστηρίζει απλώς το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά συμβάλλει και στην υγεία της καρδιάς μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων», λέει η Avni Kaul.

2. Πλούσια σε φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες προέρχονται είτε από την κατανάλωση περισσότερων υγρών είτε από τη συμπερίληψη στη διατροφή σας τροφίμων που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Τα μύρτιλα είναι ένα τέτοιο φρούτο που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες αποτρέπουν πεπτικά προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα, ενώ υποστηρίζουν τη διαχείριση του βάρους.

3. Χαμηλά σε θερμίδες

Από διατροφική άποψη, τα μύρτιλα είναι μια πηγή χαμηλών θερμίδων. Ένα φλιτζάνι φρέσκα μύρτιλα περιέχει περίπου 84 θερμίδες και έχει περίπου 85% νερό. Αυτό το καθιστά εξαιρετικό ως υπερτροφή για την απώλεια βάρους.

4. Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

μύρτιλα

Η υψηλή ποσότητα ανθοκυανινών, οι ενώσεις που ευθύνονται για το βαθύ μπλε χρώμα τους, συμβάλλουν στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των μύρτιλων. Αυτές ανακουφίζουν τα συμπτώματα φλεγμονωδών καταστάσεων όπως η αρθρίτιδα. Η παρουσία των ανθοκυανινών έχει συσχετιστεί με βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία, βοηθώντας ενδεχομένως στην πρόληψη της γνωστικής παρακμής που σχετίζεται με την ηλικία. Παράλληλα, οποιαδήποτε φλεγμονή στο έντερο ή το σώμα μπορεί, επίσης, να μειωθεί σημαντικά λόγω της εν λόγω φύσης των βατόμουρων.

5. Βελτιωμένη γνωστική λειτουργία

«Τα μύρτιλα είναι γνωστά για την ικανότητά τους να βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία και τη διατήρηση της μνήμης, καθιστώντας τα ένα σνακ που ενισχύει τον εγκέφαλο. Η ενσωμάτωση αυτών των πυκνών σε θρεπτικά συστατικά μούρων στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλει στη συνολική ευημερία και ζωτικότητα», εξηγεί η Avni Kaul.

Ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βατόμουρων;

Το συνιστώμενο μέγεθος μερίδας για τα μύρτιλα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις ατομικές διατροφικές ανάγκες, τις συνθήκες υγείας και τις προσωπικές προτιμήσεις. Ωστόσο, μια κοινή κατευθυντήρια γραμμή είναι η κατανάλωση περίπου μισού έως 1 φλιτζανιού (περίπου 75 έως 150 γραμμάρια) φρέσκων ή κατεψυγμένων μύρτιλων την ημέρα.