Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το σώμα σας υφίσταται πολλές αλλαγές. Οι πιο συνηθισμένες και αξιοσημείωτες περιλαμβάνουν ναυτία, κόπωση, πόνο στο στήθος, εναλλαγές στη διάθεση και συχνή ούρηση.

Ωστόσο, η επίδραση της εγκυμοσύνης στο δέρμα συχνά παραβλέπεται. Οι έρευνες δείχνουν ότι έως και το 90% των εγκύων θα παρουσιάσουν δερματικές αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των ξηρών χειλιών, κάποιες ήπιες και κάποιες πιο σοβαρές.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας είναι πιο ξεφλουδισμένο από το συνηθισμένο ή μπορεί να εμφανίσετε κηλίδες ξηρού δέρματος που δεν βελτιώνονται με την καθημερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας.

Η ξηρότητα μπορεί να επηρεάσει ολόκληρο το πρόσωπό σας και μπορεί, επίσης, να συγκεντρωθεί σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως τα χείλη. Ευτυχώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, Tarek Shaath και Munira Dudhbhai, ιδρύτρια του Lewisville Women’s Care, και όσα αποκάλυψαν στο Well+Good, οι αιτίες των ξηρών χειλιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συγκεκριμένες και μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτό.

Τι προκαλεί ξηροδερμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Χείλη

«Οι ορμονικές διακυμάνσεις, οι αλλαγές στον όγκο του αίματος και οι αυξημένες διατροφικές απαιτήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να συμβάλουν συλλογικά στην ξηρότητα του δέρματος και των χειλιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης», εξηγεί η Dudhbhai.

«Αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη παραγωγή λιπαρών ουσιών, συμβάλλοντας στην ξηροδερμία», εξηγεί ο Shaath, ιατρικός διευθυντής του Care Dermatology. «Η αυξημένη ροή του αίματος στο δέρμα μπορεί να συμβάλει στην ξηρότητα», λέει ο ίδιος.

Πώς μπορείτε να ανακουφίσετε τα ξηρά χείλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Γυναίκα ακουμπάει τα χείλη της

Το ξηρό δέρμα μπορεί να δημιουργήσει ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας, με αποτέλεσμα άλλες ανησυχίες όπως φαγούρα, ερυθρότητα ή ευαισθησία. Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε, για να αντιμετωπίσετε την ξηροδερμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η Dudhbhai συνιστά να παραμένετε ενυδατωμένες και να χρησιμοποιείτε έναν υγραντήρα, ο οποίος επαναφέρει την υγρασία στον αέρα, αποτρέποντας την ξήρανση του δέρματός σας.

Επίσης, ο Shaath συνιστά τη χρήση ενός υποαλλεργικού βάλσαμου χειλιών με βούτυρο καριτέ, κερί μέλισσας ή λάδι καρύδας, εάν τα χείλη σας αισθάνονται πιο ξηρά από το συνηθισμένο. Οι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγετε προϊόντα με πιθανούς ερεθιστικούς παράγοντες ή σκληρές χημικές ουσίες, για να αποφύγετε τον κίνδυνο περαιτέρω ξηρότητας.

Αν είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στα αρώματα, αναζητήστε ένα βάλσαμο χειλιών χωρίς άρωμα, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο ερεθισμού. Οι ειδικοί, μάλιστα, τονίζουν να επιλέγετε προϊόντα για τα χείλη (και το δέρμα) που εστιάζουν σε φυσικά, θρεπτικά συστατικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Έτσι, όσο πιο μικρός είναι ο κατάλογος των συστατικών τόσο το καλύτερο.