Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα, μια βιβλιοθήκη με πάνω από 14.000 βιβλία σε 29 γλώσσες βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στην καρδιά της Αθήνας. Περπατώντας στην οδό Ευβοίας στην Κυψέλη συναντάμε το «We Need Books» έναν χώρο όπου άνθρωποι από διαφορετικές χώρες μπορούν να διαβάσουν, να μορφωθούν, να συνομιλήσουν, να παίξουν, να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους και να βρουν το δικό τους ησυχαστήριο στην πολυπολιτισμική μας πρωτεύουσα.

Η σκέψη που κατάφερε να βρει το δικό της καταφύγιο «γεννήθηκε» όταν Ιωάννα Νισυρίου και ο Ναντίρ Νούρι γνωρίστηκαν. Πριν από περίπου 4 χρόνια τους οι δυο τους συνειδητοποίησαν ότι υπάρχει ένα κενό στην Αθήνα, ότι έλειπε δηλαδή μια βιβλιοθήκη που θα μπορούσε να στεγάζει βιβλία σε όλες τις γλώσσες που μιλάνε οι άνθρωποι οι οποίοι ζουν στην πόλη. Έτσι δημιούργησαν το «We Need Books».

Ξεκίνησαν να μαζεύουν βιβλία και τον Νοέμβριου του 2019 εγκαινίασαν τον πολυχώρο τους στην Κυψέλη.

Το εγχείρημά τους δεν ήταν εύκολο αλλά «αγκαλιάστηκε» με πολλή αγάπη και συμπαράσταση από πολλούς ανθρώπους. Στόχος τους είναι να βλέπουν χαρούμενα πρόσωπα και να βοηθούν όσους τους έχουν ανάγκη. Να δείχνουν στους πρόσφυγες πως είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας, πως η Αθήνα άξια θεωρείται μια πολυπολιτισμική πόλη και ότι το We Need Books μπορεί να αποτελέσει ένα καταφύγιο γνώσης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Μπορεί λόγω κορονοϊού τώρα η βιβλιοθήκη να παραμένει κλειστή για το κοινό αλλά όταν αρθούν τα μέτρα οι δράσεις για τους ενήλικες αλλά και τα μικρά παιδιά θα «ζωντανέψουν» εκ νέου.

«Όταν γνωριστήκαμε το 2015 με τον Ναντίρ μας απασχολούσε πολύ αυτό το κύμα προσφύγων που εγκλωβιζόταν σε διάφορα σημεία της χώρας.

Βλέπαμε παιδάκια, ανθρώπους μόνους τους απελπισμένους που είχαν περάσει ένα πολύ δύσκολο ταξίδι και θεωρούσαμε πως ένας τρόπος να βοηθήσουμε να αξιοποιηθεί ο χρόνος τους όσο θα ήταν εδώ ήταν να βρούμε βιβλία στις γλώσσες τους και να φροντίσουμε να φτάσουν στα χέρια τους» εξηγεί στο newsbeast.gr η συνιδρύτρια του We Need Books Ιωάννα Νισυρίου.

Αυτή τη στιγμή στη βιβλιοθήκη που συνεχώς εμπλουτίζεται υπάρχουν πάνω από 14.000 βιβλία σε 29 γλώσσες τα οποία έφτασαν εκεί κυρίως από δωρεές αλλά και αγορές που έκαναν οι ίδιοι οι ιδρυτές του και αφορούν βιβλία κυρίως σε γλώσσες που δεν μπόρεσαν να τα βρουν διαφορετικά.

«Από τα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά έχουμε ήδη έναν πολύ καλό αριθμό βιβλίων όχι μόνο σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα» αναφέρει και προσθέτει: «Σε άλλες γλώσσες δυστυχώς ακόμη έχουμε λιγότερα. Έχουμε λίγα και έχουμε ανάγκη από ρωσικά, ουκρανικά».

«Μας έχουν στείλει βιβλία από την Ελλάδα και από πολλές χώρες της Ευρώπης στις δημοφιλέστερες ευρωπαϊκές γλώσσες. Αυτή ήταν η μαγιά της πολυγλωσσικής μας βιβλιοθήκης. Τα περισσότερα βιβλία μας σε αραβικά και φαρσί έπρεπε να αγοραστούν από το εξωτερικό. Στην αρχή ήταν πολύ δύσκολο και χρονοβόρο» εξηγεί γεμάτη χαρά που το μεγάλο κοινό όνειρο με τον Ναντίρ μετά από μεγάλη προσπάθεια και ατέλειωτες ώρες δουλειάς κατάφερε να υλοποιηθεί.

Τα μαθήματα, οι συζητήσεις και το ενδιαφέρον των κατοίκων της Κυψέλης

«Πριν έρθει η πανδημία, εδώ μπορούσε κάποιος να έρθει και να διαβάσει. Είτε παιδί γιατί έχουμε και παιδικό τμήμα, είτε ενήλικας. Είναι πολύ ωραίος χώρος και για ανθρώπους που μιλούν πολλές γλώσσες γιατί μπορούν να διαλέξουν βιβλία από τη μία γλώσσα στην άλλη.

Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούσαν να παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικών, αγγλικών και ισπανικών αλλά και διάφορες δράσεις κυρίως για παιδιά.

Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα. Υπάρχει ενδιαφέρον και από κατοίκους της Κυψέλης, ντόπιους, αλλά και από άτομα που ζουν στην Αθήνα προερχόμενοι από άλλες χώρες. Όπως μας εξηγούν κάτι τέτοιο θα το έβρισκαν εύκολα στις χώρες τους και έτσι βρίσκουν ένα καταφύγιο.

Επίσης μας επισκέπτονται μετανάστες, πρόσφυγες που δυσκολεύονται να βρουν βιβλία στη γλώσσα τους όπως είναι τα αραβικά και τα φαρσί» επισημαίνει.

«Όταν με το καλό ανοίξουμε ξανά για το κοινό θα ξεκινήσουμε και τον δανεισμό βιβλίων. Θα πρέπει πρώτα όσοι θέλουν να δανειστούν να γίνουν μέλη και πληρώνοντας συμβολική συνδρομή θα μπορούν να πάρουν το βιβλίο τους στο σπίτι» σημειώνει.

«Για όσους έρχονται στο χώρο μας να διαβάσουν η ανάγνωση είναι δωρεάν» αναφέρει.

Η σκληρή δουλειά των εθελοντών και η υιοθεσία βιβλίων

Στη βιβλιοθήκη We Need Books εργάζονται εθελοντές και η δράση της στηρίζει οικονομικά κατά κύριο λόγο από απευθείας δωρεές πολιτών ενώ σύμφωνα με την Ιωάννα Νισυρίου μπορεί όποιος το επιθυμεί να υιοθετήσει το δικό του βιβλίο.

«Στο adapt a booκ έχουμε κάνει μια επιλογή σημαντικών βιβλίων που διαθέτουμε και είναι προς υιοθεσία. Υιοθετώντας κάποιος ένα βιβλίο λαμβάνει ένα πιστοποιητικό υιοθεσίας το οποίο θα μείνει και μέσα στο βιβλίο για να τιμηθεί η συνεισφορά του. Τα χρήματα θα χρησιμοποιούνται για να αγοραστεί ένα σημαντικό βιβλίο για τη βιβλιοθήκη μας» δηλώνει στο newsbeast.gr η συνιδρύτρια του We Need Books.