53
loading

Σε μία χώρα που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις κορυφαίες του κόσμου που παρέχουν στους κατοίκους τους μια ισορροπημένη «σχέση» εργασίας και ποιότητας ζωής (συγκεκριμένα βρέθηκε στη δεύτερη θέση από τις συνολικά 24 που συμπεριλήφθηκαν στη λίστα του βρετανικού οικονομικού site TotallyMoney με όλες τις εταιρείες στη Σουηδία να έχουν καθιερώσει το διάλειμμα για καφέ και γλυκά καθημερινά στις 11.00 και τις συνολικές ετήσιες αργίες να αγγίζουν τις 14) αλλά και σε ένα κράτος που η κοινωνική πολιτική αναφορικά με τους γονείς είναι πολύ μπροστά, συγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο (σύμφωνα με τη σουηδική κυβέρνηση και οι δύο γονείς δικαιούνται συνολικά 480 ημέρες, δηλαδή 16 μήνες, άδεια μητρότητας) δεν είναι και τόσο παράλογο το γεγονός ότι οι πολιτικοί και οι βουλευτές της κυκλοφορούν με μέσα μεταφοράς, πλένουν και στεγνώνουν τα ρούχα τους σε δημόσια πλυντήρια και όσοι κυκλοφορούν με ταξί πρωταγωνιστούν στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων και περιοδικών!

Ο λόγος για τη Σουηδία, λοιπόν, η οποία όπως αποδεικνύεται ακόμη μία φορά είναι πολύ μπροστά δίνοντας το καλό παράδειγμα στις υπόλοιπες χώρες για να ακολουθήσουν, γιατί όχι, και σε αυτόν τον τομέα τα βήματά της.

Η Βραζιλιάνα δημοσιογράφος Claudia Wallin που ζει στη Σουηδία από το 2003 στο βιβλίο της «Sweden: The Untold Story» περιγράφει, λοιπόν, τα μη προνόμια των πολιτικών, βουλευτών και υπουργών στη Σουηδία, όπως αυτά αποκαλύπτονται από άρθρο της ίδιας στη Mail & Guardian, μία από τις δημοφιλέστερες εβδομαδιαίες εφημερίδες στη Νότια Αφρική με έδρα της το Γιοχάνεσμπουργκ.

Το ιδανικό μοντέλο της Σουηδίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Claudia Wallin η Σουηδία είναι αρκετά φειδωλή με τα προνόμια των πολιτικών της, οι παροχές των οποίων χάσκουν από πολυτέλεια και ανέσεις, όπως έχουμε συνηθίσει για τα συγκεκριμένα άτομα μέχρι σήμερα.

Έτσι, χωρίς ιδιωτικό αυτοκίνητο και προσωπικούς οδηγούς οι υπουργοί και οι βουλευτές της σκανδιναβικής χώρας κυκλοφορούν με τα συνωστισμένα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως και ο λαός που τους ψήφισε.

Επιπλέον, δεν έχουν δικαίωμα στην κοινοβουλευτική ασυλία και μπορούν να δικαστούν ενώπιον δικαστηρίου, όπως συμβαίνει και με οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο που έχει παραβεί το νόμο.

Τα κοινοβουλευτικά γραφεία τους μετρούν μόλις 8 τ.μ. έκταση, ενώ δεν τους παρέχονται ιδιωτικοί γραμματείς. Ο Σουηδός Joakim Holm εξηγεί στην Wallin ότι «είμαι αυτός που πληρώνει τους πολιτικούς και δεν βλέπω κανέναν λόγο να τους παρέχω μια ζωή πολυτελείας».

Οι πολιτικοί που θα τολμήσουν να δαπανήσουν δημόσιο χρήμα για να κυκλοφορήσουν με ταξί, και όχι με το λεωφορείο ή το τρένο, θα καταλήξουν πρωτοσέλιδο σε εφημερίδες και περιοδικά καθώς και πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων της χώρας, εξηγεί στο άρθρο της η δημοσιογράφος.

Μάλιστα, ακόμη και ο πρόεδρος της Βουλής λαμβάνει κάρτα για την χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών, ενώ μόνο ο πρωθυπουργός έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί ιδιωτικό αυτοκίνητο και να συνοδεύεται από δυνάμεις ασφαλείας.

Σε όσους φαίνεται λίγο ακραίο το γεγονός ότι οι Σουηδοί βουλευτές ζουν σε μικροσκοπικά διαμερίσματα στη Στοκχόλμη και πλένουν και σιδερώνουν τα ρούχα τους σε κοινόχρηστα πλυντήρια πρέπει να αναλογιστούν ότι πρόκειται για μια αρκετά βελτιωμένη εκδοχή απ’ ότι παλαιότερα, αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του ’80 οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κοιμόντουσαν σε καναπέδες- κρεβάτια στα γραφεία τους!

Κανένας δεν γίνεται πολιτικός στη Σουηδία για να πλουτίσει

Κανείς από όσους ασχολείται με τα κοινά στη Σουηδία δεν πλουτίζει. Συγκεκριμένα, η αμοιβή ενός μέλους του κοινοβουλίου της χώρας είναι περίπου διπλάσια από αυτή ενός καθηγητή δημοτικού σχολείου.

Αξίζει να αναφερθεί, μάλιστα, ότι οι Σουηδοί βουλευτές κερδίζουν πολύ λιγότερα από πολλούς Ευρωπαίους ομολόγους τους. Για παράδειγμα οι Γερμανοί βουλευτές κερδίζουν περίπου 9.500 ευρώ/ μηνιαίως, ενώ οι Άγγλοι συνάδελφοί τους περίπου 7.400, την ώρα που οι ίδιοι βγάζουν περίπου 6.500.

Το πιο αξιοσημείωτο απ’ όλα όσα αναφέρει η Wallin στο άρθρο της είναι το γεγονός ότι σε επίπεδο δήμων όποιος επιθυμεί να ασχοληθεί με τα κοινά σίγουρα κατακρίνεται από τους ομολόγους του εκτός χώρας, καθώς οι υπηρεσίες του στο δήμο προσφέρονται εντελώς δωρεάν. Συν του γεγονότος ότι δεν έχουν κάποιο γραφείο, αλλά εργάζονται από το σπίτι.

Η υπονόμευση της μέχρι πρότινος αντίληψης για τους πολιτικούς

Το ιδανικό μοντέλο της Σουηδίας, όπως υπογραμμίζει η δημοσιογράφος, υπονομεύει κατά κάποιο τρόπο την μέχρι πρότινος αντίληψη που είχαν όλοι για τους πολιτικούς και το πώς θα έπρεπε να τους συμπεριφερόμαστε. Έτσι, με τον τρόπο τους οι Σουηδοί καταρρίπτουν το κλισέ ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να απολαμβάνουν μιας ειδικής μεταχείρισης σαν να είναι άτομα από κάποια υψηλότερη και καλύτερη κοινωνική τάξη αποτελούμενη από κυρίες και κυρίους πιο επιφανείς από το μέσο πολίτη και άρα αξίζουν περισσότερα, σχεδόν «θεϊκά», προνόμια και οφέλη.

Αντιθέτως, η φιλοσοφία της Σουηδίας είναι να αντιμετωπίζει τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους πολιτικούς εκπροσώπους της ως απλούς πολίτες. Στη χώρα που δεν δηλώνει ιδιαιτέρως φαν των «τίτλων» και που ήδη από την δεκαετία του 1960 έχει καταργήσει τη χρήση των επίσημων αντωνυμιών και ο καθένας αποκαλείται «εσύ», κανείς δεν είναι πάνω από κανέναν. Όλοι είναι ίσοι και σύμφωνα με το αξιακό σύστημα της Σουηδίας οι πολιτικοί της θα πρέπει να ζουν σε συνθήκες παρόμοιες με την πραγματικότητα που βιώνουν εκείνοι που τους ψηφίζουν.

Χωρίς σοβαρές κοινωνικές ισορροπίες, η Σουηδία είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις ασφαλέστερες και λιγότερο βίαιες χώρες, εξηγεί στο άρθρο η Wallin, όπου οι πολιτικοί και οι πολίτες δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούν αλεξίσφαιρα αυτοκίνητα. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, απ’ όλα είναι το ότι οι πολιτικοί της πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών και να μην βάζουν τα προσωπικά τους συμφέρονται πάνω από εκείνα του λαού, σε μια κοινωνία που αποδεικνύει και εμπράκτως ότι η πολιτική δύναμη μπορεί να ασκηθεί και μέσα στα όρια της ευπρέπειας.

Σε λιγότερο από 100 χρόνια η Σουηδία έχει «μεταμορφωθεί» από μια φτωχή και αγροτική κοινωνία σε μία από τις πλουσιότερες, πιο κοινωνικά δίκαιες και λιγότερο διεφθαρμένες χώρες όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο όπου κανείς δεν είναι πάνω από κανέναν. Το παράδειγμα της Σουηδίας καταδεικνύει, ίσως, περισσότερο από κάθε τι άλλο πώς η αλλαγή είναι δυνατή. Αρκεί να υπάρχει θέληση και να γίνει η προσπάθεια.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

53
σχόλια
 1. avatar Νικολαος Τζιαμπαζης

  Ζω στην Σουηδια απο το 1972, ειμαι ενεργος πολιτης και περιοδικα πολιτικος στην αριστερα και μπορω να εγγυηθώ οτι τα πραγματα δεν ειναι ακριβως οπως τα περιγραφει αυτο το κειμενο. Αυτη ειναι η επισημη εκδοχη. Στην πραγματικότητα υπαρχουν πολλοι σκελετοι στις γκαρνταρόμπες και πολυ βρωμια κατω απο το φαινομενικά πεντακαθαρο χαλι. Εχω διαβασει μια συνοψη του βιβλιου της Wallin και διαπιστωσα οτι κανει μια λιγο-πολυ ρομαντικη και ιδεαλιστικη προσέγγιση στο θεμα. ΚΑΙ η Σουηδια μετα απο 8 χρονια διακυβέρνησης απο την πιο νεοφιλελε δεξια της ΕΕ και μια σοσιαλδημοκρατια που εχει γινει και αυτη νεοφιλελε δεν ειναι αυτο που ηταν καποτε.

 2. avatar Κατιανα

  Και εδώ έτσι κανεις δε γίνεται βουλευτής για... να πλούτισει!
  Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι όλοι οι άνεργοι και αποτυχημένοι έθεσαν υποψηφιότητα στις εκλογές και μερικούς τους ψήφισαν κιολσς! να μην πω ονόματα, μοντέλα, τραγουδιστές, ηθοποιοί κλπ

 3. avatar Ντανταμις

  Δυστυχώς, το βιβλίο γράφτηκε η κάνω λάθος, το 2003 η ξεκίνησε η συγγραφή του το 2003.Η Σουηδία δυστυχώς έχει αλλάξει πολύ και σε θέματα ασφάλειας, με βία η οποία να έχει αυξητική τάση. Ακόμα και τα προνόμια δεν είναι ακριβώς έτσι. Ούτε όλοι οι βουλευτές χρησιμοποιουνε τα μμμ. Σαφως σε καλύτερες έπαιζες υπήρχανε αυτά. Το σουηδικό μοντέλο και η Σουηδία του 2019 δεν έχει καμία σχέση με τη Σουηδία η ελάχιστη σχέση, με τη Σουηδία του2003

  1. avatar Μπεκάκος Παναγιώτης

   Μπορεί να έχουν αλλάξει ορισμένα από αυτά που αναφέρονται στο άρθρο , αλλά να έχουν τα ίδια χάλια με μας με τις απολαβές και τις διευκολύνσεις των Ελλήνων βουλευτών δεν νομίζω να έχουμε καμία σχέση με την Σουηδία ,εδώ η Μπανανία που λέγεται Ελλάδα οι Έλληνες πολίτες θεωρούνται β και γ κατηγορία και τα προνόμια τα έχουν οι ελίτ της πολιτικής οικογενειοκρατία κλπ.

 4. avatar ΕΛΗΝΑΣ

  Το όνειρο του Γ.ΠΑΠΠΑΝΔΡΕΟΥ

 5. avatar Έλληνας για πάντα

  Πήγα και γύρισα. Το \"σουηδικό όνειρο\" είναι πια ένας εφιάλτης.

 6. avatar Ουπσαλιώτης

  Όταν πρωτοήρθα στην Σουηδία το 2011 γνώρισα έναν ηλικιωμένο Σουηδό. Σε συζήτηση μαζί του για το πολιτικό σύστημα της Σουηδίας μου είπε μια φράση που δεν πρόκειται να την ξεχάσω ποτέ. Μου είπε ότι εμείς εμπιστευομαστε την κυβέρνηση μας όποια και να είναι αυτή γιατί θα προσπαθήσει να δουλέψει για το καλό της χώρας. Αν ποτέ οι Έλληνες πολιτικοί το καταφέρουν αυτό τότε να συζητήσουμε για τα υπόλοιπα.

 7. avatar Sloan

  Τρεις φορες εχω γραψει και δεν το εχουν ανεβασει.πρεπει να μου πει κατι αυτο????

 8. avatar Född i Sverige

  Δεν υπάρχουν χώρες πρότυπα δεν υπάρχουν χώρες μοντέλα και λοιπές μαλακίες
  Επιτέλους μας τα έχουν πρήξει και τοσο και λιγάκι με την Σουηδία
  Λογική καί μυαλό και όλα καλά θα πανε

  1. avatar @Född i Sverige

   Δούλεψε το Google translate!!! Και δούλεψε λάθος! Du få lära dig språket lite bättre, speciellt om du föddes i Sverige! Tröttnat på alla jävla dumma wanna be greksvenskar!!

 9. avatar Mplaky

  ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΠΟΥ Ο ΠΑΛΜΕ ΕΙΧΕ ΠΑΕΙ ΣΙΝΕΜΑ ΜΕΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ ΕΔΙΩΞΕ ΑΜΑΞΙ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟ!!!!!!!ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΠΑΤΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΕ ΩΡΑΙΑ ΒΡΑΔΥΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΙΜΑΙ ΕΔΟΜΗΝΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΙΠΛΑ ΜΟΥ ΝΑ ΜΕ ΡΩΤΑΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΠΩΣ ΠΕΡΝΑΩ ;;;;ΡΕ ΔΙΑΒΟΛΕ

 10. avatar ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ…….κοιμομαστε

  Ειναι ευκολο οπως εκαναν πολλοι εδω ν\' απαξιωσεις κατι οπως το πολιτικο συστημα της Σουηδιας. Τι ακριβως δεν σας αρεσε στην περιγραφη του, το οτι πηγαινουν με το τραμ στη βουλη η οτι δεν τους παρεχεται ασυλια; Οπως προειπαν καποιοι αλλοι το οτι ψηφιζουμε τους ιδιους εδω και 20 - 30 χρονια δεν μας ενοχλει. Μηπως τους ψηφιζουμε υπο την προυποθεση οτι η βουλη ειναι πανεπιστημιο και με τον καιρο θα μαθουν τι χρειαζομαστε, αν ειναι ετσι μαγκια μας.

 11. avatar Χψω

  Αλλά λέει το άρθρο και άλλα βλέπω εγώ. Οι Σουηδοί πολιτικοί δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα και αδυνατούν να λύσουν το προβλήματα χρονιάς ανεργίας που μαστίζουν χιλιάδες μετανάστες καθημερινά. Προτιμούν λύσεις που είναι καλές στη θεωρία αλλά εθελοτυφλουν στις χιλιάδες απολύσεις που γίνονται χωρίς το κράτος πρόνοιας να μπορεί να ανταπεξέλθει στην αποστολή του. Σχολεία νοσοκομεία αστυνομία είναι δωρεάν αλλά σαν υπηρεσίες είναι φούσκες. Και η κοινωνία τρέφεται από ρατσισμό και γυναικοκρατια η οποία έχει αποβάλει τους άνδρες μετανάστες από κάθε ευκαιρία για απασχόληση εκτός από βαριές η βασικές δουλειές. Καμμία ελπίδα για ανέλιξη.

  1. avatar @Χψω

   Οπότε αυτοί οι εκατοντάδες γιατροί, μηχανικοί, καθηγητές άνδρες αλλοδαποί που εργάζονται στη Σουηδία είναι gay?! Φαντάζομαι ζεις στη χώρα και ξέρεις! Εάν δεν ζεις ασε εμάς που ζούμε εδώ καμμία 20αρια χρόνια να ξέρουμε λίγο καλύτερα! Οσα δεν φτάνει η αλεπού.....!!!

 12. avatar Cherry

  Καλημέρα σε όλους. Εξ αρχής είναι λάθος το πολιτικό μας σύστημα. Η ασυλία των βουλευτών παράδειγμα. Τι εννοούμε με το ασυλία να μην μπορεί κάποιος να δικαστεί για κάποιο παράπτωμα επειδή είναι βουλευτής. Υψηλές αποδοχές στους βουλευτές ώστε να μην βάζουν το χέρι στο μέλι. Δηλαδή ενώ θα έπρεπε η πολιτική να είναι ένα λειτούργημα προς όφελος των πολιτών. Είναι ένα μέσον που εξυπηρετεί τους βουλευτές και τους παρατρεχαμενους. Πρέπει εμείς να αλλάξουμε τρόπο σκέψης ώστε εμείς να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα από αυτούς που θέλουμε να μας κυβερνούν!!!

 13. avatar Ανο

  Το μεγαλύτερο σφάλμα στην Ελλάδα είναι τα προνόμια των δημοσίων υπαλληλων.
  Ακριβοπληρωμένοι,αντιπαραγωγικοι,με τεράστιο κόστος στο σύστημα υγιείας και χωρίς να αποδίδουν τίποτα σε σχέση με αυτά που παίρνουν.
  Κακώς αναφέρονται τα προνόμια των βουλευτών ως πληγή για τη χώρα μας.
  Είναι πολλά άλλα όχι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

  1. avatar mnimwn

   Και ποιος ευθύνεται για τον αριθμό , την ποιότητα , και την απόδοση των Δ.Υ. ; ξεχνάς ότι οι πιο πολλοί είναι κομματικά παράσιτα ; ψήφισε και σε διορίζω, ψήφισε και να προαγωγή, ψήφισε και να μετάθεση . Δεν είναι έργα των πολιτικών αυτά ;

   1. avatar No

    Βεβαίως και είναι και πρέπει να κοπούν..
    Η μάζα εκλέγει τους πολιτικούς που θέλει για τους σκοπούς που επιλέγει.
    Οι πολιτικοί είναι αυτοί που επιλέγουμε δεν είναι καταληψίες..
    Όμως το πρόβλημα των προνομίων είναι αυτό που αφορά το 1 μύριο ΔΥ και όχι τα προνόμια των 300...
    Ενδεικτικά αναφέρω ότι η ΔΕΗ έχει 35000 υπαλλήλους με μισθαρες,ταξιδαρες,δωρεάν kwh κλπ.κλπ.κλπ..τελικο κόστος 1,5δις.
    Όταν η αντίστοιχη υπηρεσία της Γερμανίας έχει 5500 υπαλλήλους με 500πλασια παραγωγή...

    1. avatar mnimwn

     Κρατική δεν είναι η Δ.Ε.Η. ; τα κομματόσκυλα δεν κατέβαζαν τους διακόπτες ; ρίξε μία ματιά στους συνδικαλιστικούς προέδρους , ονόματα δεν αναγράφω είναι κοινό μυστικό . Τους νόμους τους ψηφίζουν οι βουλευτές , μόνο που εξαιρούν τους εαυτούς τους από αυτούς καταργώντας τον βασικό κανόνα της δημοκρατίας την ΙΣΟΝΟΜΊΑ .

     1. avatar @minmwn

      Οταν ο πολίτης θέλει δημόσιο ψηφίζει αυτόν που του τάζει δημόσιο...
      Ο πολιτικός είναι αυτός που θέλει ο λαός.
      Τα κομματοσκυλα υπάρχουν αλλά οι 35000 υπάλληλοι της ΔΕΗ απολαμβάνουν προνομιαρες και δεν χαλιουνται...

     2. avatar UANASIS

      Στην Ελλάδα έχουμε λανθασμένα εκτιμήσει τις ευθύνες του λαού
      Ναι ο λαός προκαλεί τα όποια αποτελέσματα στην χώρα αφού ψηφίζει αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τις τύχες της. Όμως και αυτοί με τη σειρά τους είναι υπεύθυνοι για την διαμόρφωση του λαού που οδηγεί στην επανεκλογή των, οπότε στην πραγματικότητα υπάρχει ένας φαύλος κύκλος.
      Αυτό είναι δύσκολο να το παραδεχτούμε γιατί δεν λαμβάνουμε υπ\' όψη μας όλους τους παράγοντες γιατί δεν αντιλαμβανόμαστε ότι το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό και δεν εκτιμούμε σωστά τους παράγοντες.
      Έτσι έχουμε υπερεκτιμήσει πολύ τη λογική του λαού σε σχέση με τον συναισθηματισμό του, τις γνώσεις του και την πληροφόρηση του, και έχουμε υποεκτιμήσει τον ρόλο του παρελθόντος του, της παιδείας που του παρέχουν, των ΜΜΕ, του εξωτερικού παράγοντα, της γεωγραφικής του θέσης όσον αφορά τα ισχυρά συμφέροντα, αλλά και τον χαρακτήρα του, την συνοχή του για αντίδραση και τέλος την συγκριτική του αδυναμία ως συνόλου απέναντι στο οργανωμένο σύστημα των υποψηφίων που προσπαθεί να υφαρπάξει την ψήφο του.
      Έτσι κατά την εκτίμησή μου ο λαός μοιάζει μ\' ένα μικρό παιδί που ο πατέρας του, ισχυρότερος συγκριτικά σε όλα, εύκολα μπορεί να του δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις και λανθασμένες πεποιθήσεις και να τον οδηγήσει σε κακές πράξεις, για τις οποίες δεν είναι υπεύθυνο και να παραμείνει στην οικογένεια αφού δεν βλέπει κάτι άλλο πιο οικείο και πιο ασφαλές

  2. avatar Ονα

   Την είπες την λαλακια σ

   1. avatar Νο

    Τα νούμερα λένε την αλήθεια...το περιττό κόστος του δημοσίου τομέα μας πτώχευσε...
    Αν νομίζεις ότι θα κοπούν 300 μισθοί και θα σωθούμε ζήσε Μάη μου...
    Αλλά μάλλον ΔΥ σε κόβω...

    1. avatar Ονα

     Αγρότης είμαι αν σε ενδιαφέρει το επάγγελμά μου. Το παράδειγμα των ηγετών ξεχνάς γιατί απλά δε σκέφτεσαι ανόητε/η

     1. avatar @Ονα

      Επίσης κρατικοσυντηρητος με ψευδείς επιδοτήσεις και γελοίες φοροαπαλλαγές...
      Να σου θυμίσω τους αγρότες του Αγρινίου με τις επιδοτήσεις στα καπνά που τώρα έγιναν επιδοτούμενοι ηλεκτροπαραγωγοί με φοροαπαλλαγές...
      Άστο....που να το πιάσω και που να το αφήσω...
      Από τον ΟΓΑ που δεν πληρώσατε ποτέ μέχρι τους hi tech αγρότες των φωοβολταϊκών και των Cayenne...

 14. avatar Stilitis

  Μην τα γράφετε αυτά και ντρέπονται οι Ελληνες βουλευτές, που χρηματοδοτούνται κρυφά και φανερά απο επιχειρηματίες και τράπεζες. Που απομυζούν τα λεφτά του κοσμάκη και μετα τον σκίζουν απο πάνω γιατί πρέπει να βγάλουν την υποχρέωση στης επιχείρηση/Τράπεζα...

 15. avatar Το τυρί κ η φακα

  Σουηδία
  ..μια χώρα που εχει χάσει παντελώς τον χαρακτήρα της απο τα εκατομμύρια λαθραίων, πρώτη χώρα σε βιασμούς στην Ευρώπη, μια χώρα η αστυνομία της οποίας συμβουλεύει της ντόπιες ξανθιές να μη κυκλοφορούν με τη δυση του ηλίου, μια χώρα της οποίας οι κάτοικοι κάνουν πάρτυ σε σπίτια οταν κάποιος μαρκάρει το κορμί του με τσιπ!
  Πολύ μπροστά μιλάμε, σκέτη πρόοδος..

  1. avatar @ Το τυρί και η φάκα

   Ελλάδα
   Μια χώρα τουρκοσπορων, πρώτη σε θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα, μια αστυνομία που συμβουλεύει τους πολίτες να κάνουν ότι κοιμούνται όταν διαρρήκτες μπούνε σπίτι τους, μια χώρα που οι κάτοικοι χορεύουν σαν τα ζωαδια για ένα ΟΧΙ που έγινε ΝΑΙ.....Αυτό το πράμα, ο Ελληνακος, ήθελε αντιπαράθεση;; Σε καλό σου γελοιε......

   1. avatar Sloan

    Στα υπολοιπα θα συμφωνησω.τουρκοσποροι ομως???μπερδευεσαι λιγακι νομιζω

    1. avatar @Sloan

     400 τουρκοκρατία αλλά έχουμε καθαρό DNA?

     1. avatar Γιωργος17

      Eσυ μιλα τουρκικα. εγω θα κανω μνημοσυνα στους ξυπολιτους πεινασμενους μισοαγραμματους που μετα απο καμμια 80 αρια προσπαθειες μαρτυρησαν σουβλιστηκαν πεθαναν για να σκεφτομαι να μιλαω και να αναπνεω ελληνικα. Να πας να χορεψεις ζειμπεκικο με τους τουρκους εμας θα μας επιτρεψεις να κατεβαινουμε στην Κυπρο γιατι καπιθοι δικοι μας σκοτωθηκαν εκει μιλια απο το σπθτι τους για να λες εσυ αυτα που λες ελευθερα

     2. avatar Sloan

      Σε τεραστιο ποσοστο αν θελεις να ξερεις.πολυ μεγαλυτερο απο αλλες ευρωπαικες χωρες.και αυτο ειναι αποτελεσμα πολλων διαφορετικων παραγοντων.ενας που ισως θα θυμασε λεγοταν παιδομαζομα επι τουρκοκρατιας.

   2. avatar Τουρκοσπορε..

    ..εγώ δεν είπα τι καλα που είμαστε εδω. Συμφωνώ σε όσα γράφεις για τη κατάντια της Ελλάδας. Κ λίγα λες!
    Είπα απλά τη γνώμη μου για τη Σουηδία ως χώρα.
    Τον χαρακτηρισμό φυσικά στον επιστρέφω, γιατί ανήκεις στη κατηγορία αυτών που πρώτα μιλάνε κ μετα σκέφτονται..

    1. avatar @το τυρί και η φάκα

     Το πρώτο σου σχόλιο ζέχνει ρατσισμό, εμπάθεια και ζήλια....Εάν δεν το καταλαβαίνεις τότε ζητώ συγγνώμη πού τα έβαλα με άτομο χαμηλού γνωστικού και μορφωτικού επιπέδου, δεν είχα τέτοια πρόθεση! Το να γυρνάς το συναίσθημα στην άμυνα δεν βοηθάει! Υποστηρίξε το πρώτο σου σχόλιο ή απλά το βουλωνεις! [...] την αστική σας δημοκρατία μέσα!

     1. avatar Sloan

      Ενω εσυ στη δημοκρατια εισαι ασσος!!!

     2. avatar @Sloan

      Δεν δήλωσα ποτέ δημοκράτης! Θεός φυλάξει! Να ανακαλεσεις σε παρακαλώ!

     3. avatar Λες..

      ..να υποστηρίξω το 1ο μου σχολιο(;) Μήπως παραπληροφορώ σε αυτο;
      Αν ναι πες μου πού, αν όμως όχι, σου αρέσει αυτή η πραγματικότητα που περιγράφω;
      Πες μου, γιατί τα σχόλια σου ζέχνουν εθνομηδενισμό

     4. avatar @Λές….

      Ένα μόνο πράγμα......εκατομμύρια λαθραίων.....εκτιθεσαι.....ζω στη Σουηδία πάνω από 15 χρόνια......όσοι μετανάστες/πρόσφυγες εδώ μόνο λαθραίοι δεν είναι.....10 άτομα από το 2013 κ μετά μπήκαν λαθραία από το λιμάνι του Ystad στο νότιο Skåne....λοιπόν...εκτίθεσαι....εκατομμύρια λαθραίων.....είσαι γελοίος, στο ξαναείπα...

     5. avatar Αφού “μονο αυτο” ειναι που σε πειραζει

      Ε βεβαια. Ελλαδα ειναι η Σουηδια(;)
      Η πραγματικότητα δεν αλλάζει κ η Σουηδία δεν ειναι μια χώρα για να θαυμάζεις. Γιατί ενώ εχει αλλοιωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό απο τους πολύ μεγάλους αριθμούς νόμιμων μεταναστών (μου κάνει κ ετσι), ενώ εχει τόσα προβλήματα εξαιτίας αυτού του γεγονότος, μας παρουσιάζεται ως μια χώρα ένταξης πρότυπο! Μια χώρα που δήθεν εχει τα πάντα υπό έλεγχο.
      Η Σουηδία εχει νόμιμα αποφασίσει να αυτοκτονήσει κ συ μας λες τι καλα που ειναι.
      Πληροφοριακα.. ποιο ειναι το πολιτικό σύστημα της Σουηδιας που τρέχει τόσο καλα τα πράγματα εκει;

 16. avatar Στη Σουηδία

  Τα πάντα αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και με στόχο το κέρδος,οικονομικό και κοινωνικό.Οι ιδιωτικές επενδύσεις γίνονται εύκολα με βοήθεια από το κράτος χωρίς χαρτοκρατία και άσκοπη ταλαιπωρία ετών.Επισης το κράτος αποδίδει τους (υψηλούς) φόρους στους πολίτες με δρόμους,σχολεία,κοινωνικές υπηρεσίες,υγεία κλπ.Το περιβάλλον προστατεύεται στο έπακρο χωρίς όμως αυτό να γίνεται αφορμή για εμπόδια στις επενδύσεις.
  Φυσικά δεν είναι η τέλεια χώρα,έχει υψηλά ποσοστά κατάθλιψης και αυτοκτονιών και το χειμώνα πολύ μεγάλη νύχτα και κρύο αλλά σέβεται τους πολίτες της όπως τη σέβονται και αυτή.Για την Ελλάδα να μη μιλήσουμε καλύτερα,η σύγκριση είναι τραγική...Μόνο ο ήλιος μας έχει απομείνει,αν μπορούσαμε θα τον χαλάγαμε κι αυτόν...

 17. avatar Να μη βρει ο παππάς να θάψει

  Δυστυχώς εδώ, δεν είναι ότι δεν μπορούμε.....Δεν θέλουμε να αλλάξει τίποτα. Ποτισμένοι από την μονιμότητα των ΔΥ και το όνειρο του Έλληνα για εύκολη ζωή με βούλευμα στο δημόσιο. Με το να σκέφτεται μόνο τον εαυτό του και όχι το σύνολο, με το να ξοδεύει πιο πολλά στα μπουζούκια από τον να δείξει στο παιδί του σωστή παιδεία. Ούτε σε 400 χρόνια . Και δεν μας φταίει η τουρκοκρατία..... το κεφάλι μας τα φταίει!

  1. avatar Γηξ

   Είσαι απαράδεκτος όταν υιοθετεις τον κοινωνικό αυτοματισμό υβριζοντας μια κοινωνική τάξη συλλήβδην

 18. avatar Το ανεκδοτο της εβδομαδας

  Θα φτιαξει το Σουηδικο μοντελο και στην Ελλαδα ο κυριος Μητσοτακης οσον αφορα τους βουλευτες.

  1. avatar Κχ

   Καλό ρε φίλε χα χα χα

 19. avatar SCULLYXL5

  ΑΛΛΟ ΤΟ ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΤΟ ΑΛΛΟ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΟΥΤΕ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΙΖΕΣ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ 6.500 ΟΤΑΝ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΑ ΜΙΣΑ 3.250 ΕΚΕΙ ΔΙΝΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΔΩ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΑΝΕ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΤΖΑΜΠΑ ΤΑΞΙΔΙΑ!!!

 20. avatar Στρομπολι

  Πολλη μαζοχισμος

Παρακαλούμε περιμένετε ...