«Ο στρατιώτης Μινάσιαν θα ήθελε να μιλήσει στον λοχία, 4chan. C23249161. H επανάσταση της ακούσιας αγαμίας έχει ξεκινήσει. Θα ανατρέψουμε όλους τους εμφανίσιμους άνδρες και όλες τις γυναίκες που τους αρέσουν μόνο αυτοί. Χαίρε “Μεγάλε Άνδρα”, Έλιοτ Ρότζερ».

Με αυτό το επιθετικό και για πολλούς ακαταλαβίστικο μήνυμα μίλησε για τελευταία φορά δημόσια ο μακελάρης του Τορόντο, Άλεκ Μινάσιαν. Ο άνδρας που σκότωσε 10 αθώους ανθρώπους αφού τους χτύπησε με ένα φορτηγάκι στις 23 Απριλίου βυθίζοντας στο πένθος μία ολόκληρη χώρα.

Το μήνυμα στον προσωπικό λογαριασμό του Facebook του 25χρονου «μοναχικού λύκου», Μινάσιαν, κατέβηκε άμεσα. Ωστόσο κάποιοι προσεκτικοί και γνώστες των μικροκοινωνιών του ίντερνετ και των υποκουλτούρων που αυτό θρέφει, κατάλαβαν πολύ γρήγορα ότι είχαν να κάνουν με ένα αρκετά επικίνδυνο «κίνημα» το οποίο μέσα από τις διδαχές μίσους μετρά τα τελευταία 4 χρόνια 16 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες από δολοφονικές επιθέσεις.

Οι «incels» και τα κηρύγματα μίσους μέσω φόρουμ

Η αστυνομία στο Τορόντο ανακοίνωσε ότι ο Άλεκ Μινασιάν, 25 ετών, συνελήφθη περίπου 26 λεπτά αφότου έριξε το βαν πάνω σε δεκάδες πεζούς στην οδό Γιανγκ, στο κεντρικό τμήμα της μεγαλύτερης πόλης του Καναδά.

Όταν οι πληροφορίες για τον δράστη της επίθεσης άρχισαν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας με μεγαλύτερη συχνότητα τότε φτιάχτηκε περίπου το προφίλ των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από μία οθόνη χυδαιολογώντας απέναντι στις γυναίκες αλλά και τους άνδρες αντίζηλούς τους, ανεβάζοντας κείμενα μίσους για «αυτές που δεν κάνουν σεξ μαζί μας και χρησιμοποιούν το σώμα τους για να μανιπιουλάρουν τους άνδρες»: «Δεν ήταν κοινωνικός, αλλά από όσο θυμάμαι, ήταν απόλυτα άκακος», ανέφερε η Σιρίν Τσάμι, συμμαθήτρια του Μινάσιαν».

Παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, συμπεριφορικές διαταραχές αλλά και διαστρεβλωμένες ιδέες όπως η ανωτερότητα του φύλου και της λευκής φυλής βρήκαν έναν διαδικτυακό χώρο, απρόσωπο και σχετικά ασφαλή, για να μπορέσουν να ομαδοποιηθούν και να μπορέσουν να διαχειριστούν ένα μεγάλο τους ζήτημα: Την αυτοπεποίθηση και την έλλειψη ερωτικών συντρόφων.

Οι λεγόμενοι «Incels» (η λέξη δημιουργήθηκε από τους όρους «involuntarily» και «celibacy» οι οποίοι σημαίνουν «ακούσια» και «αγαμία») είναι νεαροί κυρίως, καυκάσιοι άνδρες οι οποίοι δεν έχουν καθόλου ή ελάχιστες ερωτικές και σεξουαλικές σχέσεις με γυναίκες. Σύμφωνα με την θεωρία τους αυτό οφείλεται σε μία παγκόσμια συνωμοσία του γυναικείου φύλου για εξουσία μέσω του σεξ. Φυσικά η θεωρία του «κινήματος» ξεπερνά την αρχική ιδέα φτάνοντας στην ανωτερότητα της λευκής φυλής και των «εκλεκτών», ακούσια άγαμων σε σχέση με τους εμφανίσιμους και πιο ενεργούς σεξουαλικά από τους ίδιους, άνδρες.

wkgsmprtn3

Πολλά ιντερνετικά φόρουμ με εκατομμύρια χρήστες όπως το Reddit, έκλεισαν τα σχετικά threads στην πλατφόρμα τους καθώς είχαν ήδη αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους αναφορές για ένοπλες επιθέσεις.

Ο όρος που χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από γυναίκα για ψυχοθεραπευτικούς λόγους

Όπως πολλές καινούριες λέξεις που δημιουργούνται για να περιγράψουν μία πολύ συγκεκριμένη συνθήκη έτσι και ο όρος «Incel» αποτελεί μία βολική συντομογραφία για να δώσει υπόσταση σε μία ομάδα ανθρώπων που μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να έχουν ούτε αυτόν τον τίτλο.

Μάλιστα ένα άρθρο στους New York Times που αντιμετώπιζε με μία δόση ειρωνείας και όχι σοβαρότητας τα ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει η καταπιεσμένη σεξουαλικότητα και η μοναξιά των Incels, δέχτηκε ιντερνετικούς μύδρους. «Ας ενημερώσει κάποιος τους New York Times ότι οι Incels είναι τρομοκράτες», έγραψε κάποιος στο Twitter εκφράζοντας μία αυξανόμενη ανησυχία για το έδαφος που κερδίζουν τέτοιες μισαλλόδοξες ιδέες.

722420218

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο ο όρος δεν ανήκει στους νεαρούς χρήστες των φόρουμ. Και όσο περίεργο και αν φαίνεται ανήκει… σε μία γυναίκα. Η Αλάνα μία Καναδή που μίλησε στο Politico, χρησιμοποίησε σε μία ιστοσελίδα στο πλαίσιο μιας εθελοντικής δράσης από μία ΜΚΟ της χώρας για πρώτη φορά το 1997: «Εάν έχετε μακροχρόνιο πρόβλημα να βγείτε με κάποιον ραντεβού ή να κάνετε μία σχέση μπορείτε να μιλήσετε στο “Πρότζεκτ της Αλάνα για την Ακούσια Αγαμία”».

Όπως ανέφερε η ίδια «ο όρος ήταν ουδέτερος και δεν είχε μέσα του κριτική. Δεν μου άρεσε πάρα πολύ ο όρος αλλά δεν βρήκα κάποια εναλλακτική που να με καλύπτει. Ο σκοπός ωστόσο ήταν ψυχοθεραπευτικός. Το να είσαι μόνος και παρθένος ή παρθένα δεν είναι μία συνθήκη πολύ όμορφη. Το να βρω έναν όρο ποιο φιλικό που θα έδινε σε αυτούς τους ανθρώπους μία αίσθηση ομάδα και κατανόησης, ήταν ένα βήμα. Το ανήκειν μπορεί να βοηθήσει πολύ σε μία κρίσιμη κατάσταση».

wkgs832840815917

Μερικά χρόνια αργότερα η Αλάνα έφυγε από την κοινότητα που η ίδια δημιούργησε αλλά έπρεπε να γίνει το μακελειό του πανεπιστημίου Isla Vista στην Καλιφόρνια μέχρι να καταλάβει ότι ο όρος πλέον είχε «απαχθεί» από άνδρες που ήθελαν να βάλουν ιδεολογικό περιτύλιγμα στα μισογύνικα μανιφέστα. Όπως ο δράστης εκείνης της επίθεσης με τους 6 νεκρούς, Έλιοτ Ρότζερ.

Οι «Μορφονιοί», οι «Γυναίκες Αράχνες» και η «γενετική λοταρία»

Μέλη του «κινήματος» μίλησαν στο BBC δίνοντας μία πιο αναλυτική ματιά στον σκοτεινό κόσμο των φόρουμ και των incels. Ο 19χρονος Τζακ Πέτερσον θεωρείται μία ηγετική μορφή των «ακουσίως άγαμων» καθώς είναι και youtuber, βγάζοντας στο γυαλί τις απόψεις των περισσότερων incels.

«Είχα μία με δύο αρνητικές εμπειρίες με κοπέλες. Είναι δύσκολο να προχωρήσω μπροστά. Είχα σχέσεις με γυναίκες που μου έκαναν αρκετά άσχημα πράγματα», εξομολογείται ο νεαρός. Η αποτυχία, ο αρνητισμός, η ένταση και το μίσος είναι αρκετά κοινά θέματα συζήτησης στα φόρουμ του «κινήματος». Και αυτό που βρίσκουν ζητώντας το ελιξίριο κατά της μοναξιάς είναι άνδρες θυμωμένους με τις γυναίκες οι οποίοι πιστεύουν ότι έχασαν τη «γενετική λοταρία» και δεν μπορούν να κάνουν κάτι για αυτό. Το σεξ είναι ένα μακρινό όνειρο.

«Είμαι μισογύνης, ναι, αλλά όπως έχω διαπιστώσει δεν με βοηθά ιδιαίτερα στον έξω κόσμο», λέει κυνικά ένας 19χρονος που δεν αποκάλυψε το όνομά του. «Τις βρίζω και χρησιμοποιώ λέξεις που στην κανονική μου ζωή δεν θα χρησιμοποιούσα. Είναι κάπως απελευθερωτικό», συμπληρώνει.

Η ιδέα που κάνει θραύση στα φόρουμ των Incels είναι ότι όλες οι γυναίκες είναι εγωιστικά πλάσματα που κινούνται βάσει των υλικών αγαθών και των χρημάτων σε κάθε συνθήκη και χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να καταφέρουν αυτό που θέλουν. Κυρίως το σεξ. Όταν μία τέτοια γυναίκα, όπως την θεωρούν τα μέλη του κινήματος, είναι και ελκυστική έχει και ένα ξεχωριστό όνομα. «Stacy» που σε ελεύθερη μετάφραση είναι η «Γυναίκα Αράχνη». Η γυναίκα που θα κάνει τα πάντα για να κατακτήσει αυτό που θέλει.

wkgs18046700931730

Στόχος των ακραίων «ακουσίως άγαμων» ωστόσο δεν είναι μόνο οι Stacys αλλά και οι «Chads» οι επίσης σε ελεύθεροι μετάφραση «μορφονιοί». Οι σεξουαλικά επιτυχημένοι άνδρες οι οποίοι προσέχουν πάρα πολύ το σώμα τους και την εξωτερική τους εμφάνιση και είναι κυρίως το αντικείμενο του πόθου των Stacys.

Σε μία χώρα όπως ο Καναδάς όπου ο πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως «φεμινιστή» τα περιστατικά σεξιστικής βίας αυξάνονται. Οι επίσημες αρχές δεν έχουν συνδέσει ακόμα την πράξη του Μινάσιαν με το τους Incels ωστόσο η υποκουλτούρα τους πλέον έχει μπει στο μικροσκόπιο του νόμου. Και όταν σε ένα φόρουμ που θεοποιεί έναν μακελάρη γράφεται το «αντί να πάθεις κατάθλιψη που δεν σου “κάθονται” οι γυναίκες και να αυτοκτονήσεις, μπες σε ένα σχολείο και σκότωσε αρκετά παιδιά», τότε μάλλον βρισκόμαστε μπροστά σε μία νέα επικίνδυνη μόδα η οποία εκκολάπτεται σε μοναχικά εφηβικά δωμάτια και μπροστά από οθόνες υπολογιστή.