«Ο άνθρωπος δεν έχει ελεύθερη βούληση και δεν έχουμε ένδειξη ότι υπάρχει ψυχή»

Ο Δρ. Γιώργος Παξινός χαρτογραφεί τον ανθρώπινο εγκέφαλο, μιλάει για το ρόλο της θρησκείας και απαντά αν υπάρχει Θεός


WEEKEND
0:05
02/04/2017
«Ο άνθρωπος δεν έχει ελεύθερη βούληση και δεν έχουμε ένδειξη ότι υπάρχει ψυχή»
267
loading

Ο Δρ. Γιώργος Παξινός είναι διακεκριμένος καθηγητής Ιατρικών Επιστημών στην Αυστραλία και έχει καταξιωθεί διεθνώς για την προσφορά του στην Ιατρική και για τις μοναδικές χαρτογραφήσεις του εγκεφάλου. Γεννήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1944 στην Ιθάκη αλλά οι επιστημονικές του αναζητήσεις τον οδήγησαν μακριά από την Ελλάδα.

Της Μαργαρίτας Τζαγκαράκη
Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος

Είναι καθηγητής Ψυχολογίας και Ιατρικών Επιστημών στο Νew South Wales στο Σίδνεϊ από το 1973, διατηρώντας επαφή με τα καλύτερα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα ανά τον κόσμο.

Περνάει έξι μήνες το χρόνο στην Ελλάδα και τα καλοκαίρια θα τον βρείτε στην Ιθάκη.

paxinos2

Ο Δρ. Παξινός αρνείται κατηγορηματικά ότι υπάρχει στον άνθρωπο ελεύθερη βούληση, δεν βλέπει καμία ένδειξη ότι υπάρχει ψυχή αφού όλα, όπως ισχυρίζεται, ακόμα και τα συναισθήματα προέρχονται και ελέγχονται από τον εγκέφαλο ενώ σημειώνει ότι «πιο πολλά εγκλήματα έχουν γίνει στο όνομα του Θεού παρά του Διαβόλου».

- Όλα ρυθμίζονται από τον εγκέφαλο; Δεν υπάρχουν συναισθήματα;

«Συναισθήματα έχουμε. Εάν μου πατήσεις το πόδι, αισθάνομαι πόνο, εάν μου πεις ότι πέθανε κάποιος συγγενής μου θα έχω μία θλίψη, μπορεί να πέσω και σε κατάθλιψη, αγαπάω, παίρνω τα εγγόνια μου και τα βάζω στην κούνια και ευχαριστιέμαι που τα βλέπω, όταν τα αγκαλιάζω ή με αγκαλιάζουν με ευχαριστεί. Αυτά υπάρχουν. Η επιστήμη δεν τα ξέρει όλα.

Αυτό που δεν ξέρουμε όμως είναι τι είναι αυτό που δημιουργεί την αγάπη, την ζήλεια, το μίσος, την βαρεμάρα. Αλλά ο εγκέφαλος ευθύνεται για αυτά και τίποτα άλλο. Δεν χρειάζεται να επικαλεστείς τίποτα άλλο. Κανένας επιστήμονας δεν πρόκειται να αποδείξει ότι δεν υπάρχει ψυχή. Αλλά εγώ σαν ψυχολόγος μπορώ να πω, και υποθέτω κι όλοι οι ψυχολόγοι, ότι δεν χρειάζεται να πεις τον όρο "ψυχή".

Εάν κάποιος καπνίζει και θέλεις να τον κάνεις να σταματήσει να καπνίζει δεν είναι ανάγκη να επικαλεστείς την ψυχή του. Κάνεις αυτό που κάνει και η εταιρεία που τον κάνει να καπνίζει και του βάζει διαφημίζεις, και του δείχνει όμορφα κορίτσια ή αγόρια δίπλα του να έχουν μεγάλη χαρά μέσα σε ένα πλοίο. Με αυτόν τον τρόπο τον επηρεάζεις. Δεν έχεις ανάγκη να επικαλεστείς τον όρο "ψυχή". Η ψυχολογία δεν χρησιμοποιεί τον όρο "ψυχή" πλέον από το 1930».

- Τελικά δεν υπάρχει ψυχή ή δεν μπορούμε να αποδείξουμε ότι υπάρχει ψυχή;

«Δεν μπορούμε να αποδείξουμε εάν υπάρχει ή όχι ψυχή. Αλλά η ευθύνη είναι σε αυτόν που ισχυρίζεται ότι υπάρχει ψυχή να δείξει τουλάχιστον μία ένδειξη. Έχει πεθάνει τόσος κόσμος, τόσες ψυχές θα έπρεπε να είναι εδώ πέρα. Δεν παρουσιάστηκε μία;»

- Ένας άνθρωπος πεθαίνει και πολλοί λένε ότι αισθάνομαι ότι η ψυχή του είναι εδώ.

«Κοίταξε να δεις. Πολύς κόσμος αισθάνεται πολλά πράγματα, λίγοι είναι αυτοί που τα βλέπουν και τεκμηριωμένα ψυχολογικά κανένας. Οι ψυχολόγοι ούτε καν ασχολούνται με αυτά τα φαινόμενα. Δεν μπορείς να αποδείξεις ότι δεν υπάρχουν ψυχές αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπάρχουν. Λοιπόν; Κανείς δεν σου δίνει χρηματοδότηση στο εξωτερικό να μελετήσεις τέτοια θέματα. Είναι αστείο πλέον».

- Μία μαμά φέρνει στον κόσμο ένα παιδί και η χαρά της είναι μεγάλη. Ένα ζευγάρι δίνει το πρώτο του φιλί και η καρδιά του φτερουγίζει. Αυτά μπορεί να τα εξηγήσει η επιστήμη; Υπάρχουν ή ο εγκέφαλός μας τα δημιουργεί;

«Θα σου πω το εξής: Εάν σου δώσω αυτή τη στιγμή ηρωίνη ή μορφίνη και εσένα η καρδιά σου, ο εγκέφαλός σου θα φτερουγίζουν, θα βλέπεις όνειρα μπροστά σου… Η ηρωίνη και η μορφίνη δεν λειτουργούν επάνω στην ψυχή, λειτουργούν επάνω στον εγκέφαλο. Δεν είναι ανάγκη να επικαλεστείς κάτι άλλο. Ο εγκέφαλος είναι αρκετός. Αυτό το είπε και ο Ιπποκράτης εδώ και 2.500 χρόνια. Η χαρά, η ευχαρίστηση, το γέλιο, ο πόνος, η θλίψη, τα δάκρυα προέρχονται από τον εγκέφαλο και μόνο».

- Μία θεωρία λέει ότι ένας άνθρωπος όταν πεθαίνει χάνει 21 γραμμάρια και ότι αυτό είναι το υποτιθέμενο βάρος της ψυχής του.

«Ξέρω σε τι αναφέρεστε. Στο σκεπτικό του Μακ Ντούγκαλ. Αυτό είναι εντελώς ψέμα. Πετάξτε το στο καλάθι των αχρήστων».

paxinos3

- Εγκληματίας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

«Η γεννητικότητα προδιαθέτει τον άνθρωπο, η κληρονομικότητα δηλαδή. Εάν έχω έναν αδελφό μονοζυγωτικό δίδυμο και είναι ομοφυλόφιλος, οι πιθανότητες να είμαι κι εγώ ομοφυλόφιλος είναι 50%. Εάν είναι μη μονοζυγωτικός δίδυμος οι πιθανότητες να είμαι κι εγώ ομοφυλόφιλος είναι μόνο 10%. Υπάρχει μια επίδραση από τα γονίδια αλλά δεν είναι 100%. Αυτό σημαίνει ότι το περιβάλλον παίζει επίσης ένα τεράστιο ρόλο.

Ο εγκληματίας δημιουργείται και από το ένα το άλλο και από το άλλο. Θα σου δώσω κι ένα άλλο παράδειγμα. Εάν εγώ και ο Γιάννης γεννιόμασταν στο Αφγανιστάν και ακούγαμε ότι εσύ πήγες κι έκαψες το Κοράνι θα σε λιθοβολούσαμε ή ο ένας από εμάς ή και οι δυο μας. Εάν ακούσουμε ότι έκαψες την Βίβλο θα σου πούμε "πάμε για καφέ;". Γιατί είμαστε γεννημένοι στο Αφγανιστάν. Είμαστε γονίδια λαξευμένα από το περιβάλλον. Δεν έχουμε ελεύθερη βούληση. Καμία. Μηδέν. Θα στο εξηγήσω με ακόμα ένα παράδειγμα. Σε έχει παρατήσει ο φίλος σου και λες: "Θέλω να τον ξεχάσω αλλά δεν μπορώ". Εάν είχες ελεύθερη βούληση δεν θα έπρεπε να πεις; "Α εσύ με παράτησες; Εγώ θα σε παρατήσω δύο φορές". Δεν μπορείς όμως να το κάνεις. Είσαι ανίκανη εντελώς να το κάνεις».

- Γιατί;

«Γιατί δεν έχεις ελεύθερη βούληση. Και σε τίποτα δεν έχεις ελεύθερη βούληση. Ο εγκέφαλος θα πάρει την απόφαση, ο εγκέφαλος θα αποφασίσει ποιο πρόσωπο θα αγαπήσεις κι αυτός ο εγκέφαλος έχει λαξευτεί, έχει κοίτες σαν τον ποταμό μέσα από τις οποίες περνάει η συνείδησή σου η οποία είναι στριμωγμένη και δεν υπάρχει ένα κομμάτι να μπει η ελεύθερη βούληση και να κάνεις το αντίθετο».

paxinos1

«Στο βιβλίο μου "Κατ' εικόνα" καταπιάνομαι μεταξύ άλλων και με τον Ιησού. Ο Ιησούς είπε για αυτούς που τον σταύρωναν "Ου γαρ οίδασι τι ποιούσι" δηλαδή "εάν ξέρανε θα ήταν με εμάς", δηλαδή δεν έχουν ελεύθερη βούληση. Κάποιος τους έμαθε έτσι κι έτσι συμπεριφέρονται. Κι αν είχανε ακούσει εμάς θα ήταν μαζί μας. Εάν αυτό δεν είναι παραδοχή ότι δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση τότε τι είναι;

Εάν αντιληφθείς ότι δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση και ότι ο άλλος που σε παράτησε δεν μπορούσε πλέον να σε αγαπήσει, αλλά κι εσύ δεν μπορείς να πετάξεις την αγάπη σου για αυτόν ίσως λύσεις διανοητικώς έτσι το πρόβλημα. Κι έτσι συγχωρείς ακόμα και τον άνθρωπο που σκότωσε τον αδερφό σου και χάνεις το μίσος σου. Μην ξεχνάμε ότι ακόμα και τα ψυχοφάρμακα δεν δουλεύουν πάνω στην ψυχή αλλά στον εγκέφαλο».

- Γιατί κλαίμε στις κηδείες; Ο εγκέφαλος το προκαλεί ή έχουμε μάθει ότι στις κηδείες κλαίμε;

«Σε αυτά τα πράγματα της συμπεριφοράς δεν μπορείς να ξεμπλέξεις πού είναι γενετικώς η προδιάθεση και πού το περιβάλλον στο επιβάλλει. Γιατί βέβαια τους άντρες δεν τους βλέπεις πολύ να κλαίνε. Όταν είναι μικρά παιδιά κλαίνε. Το εγγόνι μου κλαίει δεν μπορείς να φανταστείς πόσο, αλλά τελικά του μαθαίνουμε και δεν κλαίει μεγαλώνοντας. Τι ότι θα κλάψουμε στην κηδεία βέβαια επηρεάζεται και από τις συνθήκες αλλά υπάρχει και μία γενετική προδιάθεση».

- Μπορούμε να επιδράσουμε στον εγκέφαλο και να αφαιρέσουμε κάποιες τάσεις όπως για παράδειγμα εγκληματικές;

«Βέβαια μπορούμε. Είμαστε κι εμείς περιβάλλον του και το περιβάλλον του μπορεί να τον λαξεύσει. Και τώρα που θα φύγεις από εδώ δεν θα είσαι ο ίδιος άνθρωπος που μπήκες μέσα. Ούτε κι εγώ φυσικά.

Δυστυχώς είμαστε ελεύθεροι μόνο στο σημείο που αγαπάμε τα σχοινιά που μας δένουν. Εσύ πιστεύεις ότι είσαι εντάξει και ότι ο Θεός θα σε βοηθήσει κλπ αλλά…»

paxinos4

- Πιστεύετε στο Θεό;

«Δεν υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχει ο Θεός. Και δεν θα με πείραζε εμένα ο Θεός. Αλλά για τη ψυχή έχουν γίνει τόσα δεινά στην ανθρωπότητα. Στην Ιρλανδία, στο Ιράκ, στο Ιράν, στο Ισραήλ, στην Ινδία, στην Ινδονησία, κι αυτές είναι μόνο οι χώρες από "Ι" βλέπεις ότι ο ένας πάει να κόψει τον λαιμό του άλλου. Τουλάχιστον εδώ είναι περιορισμένη η θρησκεία αλλά σε άλλα μέρη είναι ακόμα πολύ ισχυρή και βγάζει μέσα από τον άνθρωπο τα χειρότερα αισθήματα: Να σώσει την ψυχή του με το να σκοτώσει τους αλλόθρησκους, τους άθεους, τους αποστάτες, τους ομοφυλόφιλους…

Πιο πολλά εγκλήματα γίνονται σήμερα στο όνομα του Θεού παρά του Διαβόλου. Δεν λέω για την καλή δουλειά που κάνουν πολλοί ιερείς αλλά να μην ξεχνάμε και την καλή δουλειά που κάνουν και οι άθεοι. Δεν είναι ανάγκη να είσαι ή το ένα ή το άλλο για να κάνεις καλή δουλειά. Αλλά οι άθεοι δεν σφάζουν εν ονόματι του αθεϊσμού τους άλλους. Εάν κοιτάξεις ποιος βάζει βόμβες στις εκκλησίες, στους ναούς δεν είναι οι άθεοι σήμερα, είναι αυτοί που πιστεύουν και θέλουν να σκοτώσουν αυτούς που πιστεύουν σε κάτι άλλο.

Εγώ αυτό που λέω είναι "Τουλάχιστον μην σκοτώσεις εμένα για την ψυχή σου". Δεν σκοτώνουμε ο ένας τον άλλο για να αποκτήσουμε φαγητό για τα παιδιά μας για παράδειγμα, σκοτώνουμε για ψυχές που δεν υπάρχει ένδειξη ότι υπάρχουν.

Είναι καιρός πλέον να δούμε εάν υπάρχει ανάγκη να επικαλεστείς τον όρο "ψυχή" και να χαλιναγωγήσουμε λίγο αυτό το ένστικτο που έχουν οι άνθρωποι να σκοτώνουν τους άλλους που πιστεύουν στο ίδιο φάντασμα που πιστεύουν και οι ίδιοι. Αυτό το φάντασμα είναι ο Θεός και η ψυχή».

- Ποια είναι η γνώμη για τους Έλληνες στο εξωτερικό;

«Δεν έχουμε τώρα καλές δημόσιες σχέσεις στο εξωτερικό. Είμαστε ένα κράμα αίγλης και αθλιότητας».

- Οι Ευρωπαίοι δηλαδή κατά τη γνώμη σας έχουν δίκιο που είναι δύσπιστοι με την Ελλάδα;

«Δεν μπορούμε να τα αποδώσουμε όλα στους ξένους που μας βρήκαν εμάς και μας εκμεταλλευτήκαν, γιατί είμαστε κι εμείς βλάκες, που αφήσαμε να υπογραφούν συνθήκες και ζητήματα που είμαστε εκτεθειμένοι στη συνέχεια να είμαστε είλωτες των τραπεζών κλπ.

Ξέρετε, η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφέρει πλούτο στο λαό της αλλά μπορεί να προσφέρει ποιότητα ζωής. Και αυτή τη στιγμή "ο ισχυρός νικά"».

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

267
σχόλια
 1. avatar Reality Talk

  Συνήθως οι άνθρωποι δεν έχουν μέσα δικτύωσης γιατί δεν ζούν σε αυτά , επίσης δεν ασχολούνται με άλλα πράγματα που είναι έξω από την ζωή τους .

 2. avatar Reality Talk

  Ο άνθρωπος δεν κάνει επιλογές οι οποίες δεν ανήκουν στην ζωή του όπως αυτός την βιώνει , διότι αυτό είναι αντίθετο από το κανονικό .

 3. avatar Explaining Behaviour

  Το άρθρο εξηγεί πως τα συναισθήματα , ο εγκέφαλος και η συμπεριφορά μας κάνουν τις επιλογές και πως δεν υπάρχει απόλυτη ελευθερία του νού . Αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό με ένα ακόμα παράδειγμα . Έχω στο τραπέζι μου δύο επιλογές , ένα νόστιμο χοιρινο κρέας και ένα γλυκό . Θέλω να επιλέξω το χοιρινό κρέας , μπορώ να επιλέξω το χοιρινό κρέας . Παρόλα αυτά έχω δοκιμάσει από πριν τα δύο φαγητά και μου άρεσε περισσότερο το γλυκό . Τό κέντρο γεύσης του εγκεφάλου μου το προτιμά περισσότερο , οπότε είναι ο εγκέφαλος αυτός που με <> να προτιμήσω το γλυκό , πράγμα το οποίο επιλέγω . Υπάρχουν πολλές αναλύσεις για αυτό το φαινόμενο , όπως τα συμπεριφοριστικά πρότυπα , η επίδραση του περιβάλλοντος και ο τρόπος που λειτουργεί ο εγκέφαλος .

 4. avatar ΣΑΪΕΝΣΕ

  Απόσπασμα του γεννετιστή Francis Collins (Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ), ο οποίος έκανε μεταστροφή με θαυμαστό τρόπο στην ορθόδοξη εκκλησία:

  Μετά τη μεταστροφή μου στην πίστη στο Θεό, διέθεσα σημαντικό χρόνο για να διακρίνω τα χαρακτηριστικά του. Αισθάνθηκα μια αυξανόμενη λαχτάρα να τον πλησιάσω, και άρχισα να καταλαβαίνω ότι αυτό το πράγμα είναι η προσευχή.

  Η προσευχή δεν είναι, όπως πολλοί νομίζουν, μια ευκαιρία για να καταφέρουμε το Θεό να κάνει αυτό που θέλουμε. Η προσευχή είναι ο τρόπος να αναζητήσουμε σχέση με το Θεό, να προσπαθήσουμε να συλλάβουμε την άποψή Του, για τα ζητήματα που προβληματίζουν τη ζωή μας. Που μας προξενούν αμηχανία, απορία και στενοχώρια.

  Ήταν δύσκολη αυτή η σχέση. Όσο περισσότερο καταλάβαινα την παρουσία Του, τόσο η καθαρότητα και η αγιότητά του φαίνονταν απλησίαστα, και τόσο σκοτεινότερες φαινόντουσαν οι δικές μου σκέψεις και πράξεις, μέσα σ’ αυτό το λαμπερό φως.

  Άρχισα να συνειδητοποιώ όλο και περισσότερο την αδυναμία μου να κάνω το σωστό, έστω και για μια ημέρα. Μπορούσα να βρω πολλές δικαιολογίες, αλλά όταν ήμουνα πραγματικά τίμιος με τον εαυτό μου, υπερηφάνεια, απάθεια και οργή νικούσαν τις εσωτερικές μου μάχες. Δεν είχα ποτέ πριν σκεφθεί να αποδώσω στον εαυτό μου το χαρακτηρισμό «αμαρτωλός», αλλά τώρα ήταν οδυνηρά φανερό ότι αυτή η «παλιομοδίτικη» λέξη, από την οποία πριν είχα αποστασιοποιηθεί, ταίριαζε με απόλυτη ακρίβεια.

  1. avatar advouk7

   Στο συγκεκριμενο βιβλιο ο συγγραφεας επικαλείται ως αποδειξεις εδαφια της Βιβλου! Ο Dawkins τον εχει ξεφτιλισει σε debate creationists vs evolutionarists. Δεν πρόκειται για σοβαρο επιστημονα.

 5. avatar ΣΑΪΕΝΣΕ

  Αυτό που δοκιμάζεται, είναι οι απλουστευμένες και ανθρωπομορφικές αντιλήψεις μας περί των ενεργειών του Θεού. Κάθε νέα ανακάλυψη αποτελεί και αποκάλυψη μιας νέας πτυχής της απρόσιτης Σοφίας του Δημιουργού και αυτό θα πρέπει να μας οδηγεί σε θαυμασμό και δοξολογία.

  «… Έχω βρει ότι υπάρχει μία θαυμάσια αρμονία στις συμπληρωματικές αλήθειες της επιστήμης και της πίστης. Ο Θεός της Βίβλου είναι επίσης ο Θεός του γονιδιώματος. Ο Θεός μπορεί να βρεθεί στον καθεδρικό ναό ή στο εργαστήριο. Ερευνώντας τα μεγαλειώδη και θαυμάσια δημιουργήματα του Θεού, η επιστήμη μπορεί να γίνει ένα μέσο λατρείας», καταλήγει ο Collins.

 6. avatar ΣΑΪΕΝΣΕ

  συνέχεια του σπάσματους του γεννετιστή Francis Collins, που απο το βαθύ σκοταδι του αγνωστικισμού και της Αθείας \"βρήκε\" με θαυμαστό τρόπο τον Θεό στα μυστήρια της ορθοδόξου λατρείας.

  \"Μέσα σ’ αυτό το σκοτάδι που βάθαινε ήλθε το πρόσωπο του Ιησού Χριστού. Αισθάνθηκα τη βαθιά σημασία του «Δεύτε πάντες οι κοπιώντες και πεφορτισμένοι καγώ αναπαύσω υμάς» (Ματθ. 11,28).

  Κατάλαβα ότι η επιθυμία μου να πλησιάσω το Θεό εμποδιζόταν από την υπερηφάνεια και την αμαρτωλότητά μου, που με τη σειρά τους ήταν αναπόφευκτη συνέπεια της εγωιστικής μου επιθυμίας να είμαι αυτεξούσιος. Η πίστη στο Θεό απαιτούσε το θάνατο του εγωισμού για να ξαναγεννηθώ.

  Προσπαθώ να μη συμπεριφέρομαι αλαζονικά, επικριτικά και αυτάρεσκα. Σκέπτομαι συχνά την παραβολή του καλού Σαμαρείτη. Οι Ιουδαίοι μισούσαν πολύ τους Σαμαρείτες. Το γεγονός ότι ο Ιησούς παρουσίασε τη συμπεριφορά του Σαμαρείτη ως πιο ενάρετη από αυτή ενός ιερέα και ενός πιστού Ιουδαίου πρέπει να σκανδάλιζε τους ακροατές του. Αλλά η υπέρτατη διδασκαλία του είναι: Αγάπα το Θεό με όλο σου το είναι και τον πλησίον σου, σαν τον εαυτό σου (Ματθ. 22,33). Ο άνθρωπος αναζητεί τη γνώση που θα τον κάνει να διαχειρίζεται τον κόσμο και τα προβλήματά του. Ας ακούσει τον αδελφόθεο Ιάκωβο που μας λέει: «Η άνωθεν σοφία είναι αγνή, ειρηνική, επιεικής, ευπειθής, γεμάτη έλεος και αγαθούς καρπούς, αμερόληπτη και ανυπόκριτη» (Ιακώβου, 3,17).

  Οι ελπίδες μας, οι χαρές μας και το μέλλον του κόσμου μας εξαρτώνται από αυτό.\"

 7. avatar Αωμεγα

  Φιλε \"ουαουα\" οχι απλα κενοδοξοι αλλα τετοια τυφλωση εχουν παθει απο τον εγωισμο που ολα τα κανουν εν τω κρυφω στις στοες με τους αρρουραιους. Τα πονηρα εργα γινονται εν τω κρυπτω οπως ειπε ο ιδιος ο Χριστος, τα φανερα ειναι ανοιχτα προς παντας οπως κ ο λογος Του απο τα παρελθοντα, τη δημιουργια βλεπε Γενεσις της παλαιας Διαθηκης μεχρι τα μελλοντα της Αποκαλυψεως του Αγ Ιωαννου. Η βλαχεια μας φταιει που οι αμεσως προηγουμενες γενιες μας ακουγαν doctor κ τους εδιναν τιμες επιγειων θεων, η ειδωλολατρια μας λοιπον τους φουσκωσε τοσο τα μοιαλα που βγαινουν με τοςη θρασυτητα καθε τοσοδουλικο ανθρωπακι απο μας κ πεταει καθε μπαρουφα που κουβαλαει το μπαρουτοκαπνισμενο μυαλο του, το μονο που μενει να το χαψει καθε μικροαστο νηπειο ειναι το περιτυλιγμα μολιας φτηνης εξυπναδας που ενθουσιαζει σα τα δωρα του σαντα κλαους της κολας κ κανει επιτυχια σα τα ποπ τραγουδακια τσιχλοφουσκας της μπριτνευ σπιαρς. Ενας τονος του Θειου Λογου Του δε θα παρελθει μεχρι το τελος του πτωτικου τουτου κοσμου.

 8. avatar ΑΝΑΣΤΑΣΙΣ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΕΣΜΩΤΕΣ Κ ΠΟΙΟΙ ΟΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ

  ΠΕΡΙΜΕΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΗ. ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ.
  https://m.youtube.com/watch?v=4mES3RKxP7A

 9. avatar ολτουγκεδερ

  ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΟΥΛΕΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΤΙΠΟΤΑ Κ ΟΥΔΕΙΣ ΔΕ ΞΕΦΕΥΓΕΙ. Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Κ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΟΥ ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΑΘΕ ΛΑΤΡΗ ΤΟΥ ΣΚΟΤΟΥΣ ΝΑ ΛΑΤΡΕΥΕΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ. Ο ΚΥΡΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ, ΤΟ ΦΩΣ Κ Η ΜΟΝΗ ΣΟΦΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ΚΑΙ Η ΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΕ ΠΡΟΟΡΙΖΕΙ ΑΛΛΑ ΠΡΟΓΝΩΡΙΖΕΙ.
  Η ΑΓΑΘΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΕ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΥΛΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΥΛΙΚΗ ΑΛΛΑ Κ ΤΗΝ ΑΥΛΗ ΚΤΙΣΗ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΡΗΧΟΙ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΣΕ ΟΤΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ. ΑΥΤΗ Η ΑΝΕΡΑΣΤΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΔΕ ΠΡΟΥΠΟΘΕΤΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΙΣΤΗ. ΠΙΣΤΗ ΕΣΤΙ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ, ΜΟΝΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ ΝΑ ΑΦΕΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ Κ ΚΑΤΑΠΛΗΓΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΡΦΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ.

 10. avatar γιωργος Α

  Ασαφές οτι λεει σε πρακτικο επειπεδο επειδη δεν εχει αποδειξει πως γεννιεται η αντιληψη και η ικανοτητας της να επιλεγει τι θα αντιληφθει, ασχετως αν επηρεαζεται απο πραγματα που δεν αντιλαμβανεται. Αρα αν δεν ξερεις με απολυτη σαφηνεια τη λειτουργια και το μηχανισμο μιας δομης πως κρινεις με σιγουρια; να κρινει ενας πληροφορικαριος τον υπολογιστη γιατι ξερουμε 100% πως λειτουργει οκ, ο εγκεφαλος δεν ξερουμε πως γενναει αντιληψη και συναισθηματα σε ενα πακετο και πως επηρεαζεται απο ασυνειδητα ερεθισματα.

 11. avatar ουαουα

  Η αισιοδοξια του και ο (σου)ρεαλισμος του με σκοτωνει.

 12. avatar Γεώργιος 333

  Εκτός από πολλά αυτοαναιρούμενα , λέει και ανακρίβειες. . Μας λέει <> Τότε τι έκαναν οι κομμουνιστές και ο Στάλιν στη Ρωσία; ¨Ως άθεοι , έκαιγαν εκκλησιές και σκότωναν χιλιάδες χριστιανούς ορθοδόξους ! Αυτό το Θέμα το έθιξε και ο Ταρκόφσκι με την ταινία του <> !

 13. avatar Black Pete

  Για τον εγκέφαλο μπορεί να μην ξέρουμε πλήρως τις λειτουργίες του (θέμα χρόνου είναι άλλωστε) αλλά ξέρουμε ΔΕΔΟΜΕΝΑ ότι αποτελείται από πρωτόνια, νετρόνια και ηλεκτρόνια (ή λεπτόνια και quarks για τους πιο...ανεβασμένους επιστημονοσιολόγους) όπως και οτιδήποτε άλλο υλικό αντικείμενο στο Σύμπαν μας.

  Όταν κάποιος επιστήμονας ανακαλύψει το Φυσικό Νόμο που θα εξηγεί γιατί τα πρωτόνια τα νετρόνια και τα ηλεκτρόνια γελάνε, κλαίνε, πονάνε, ηδονίζονται, συνειδητοποιούν, στοχάζονται, αγαπάνε, μισούνε, ζηλεύουνε κτλ κτλ όταν βρίσκονται σε κάποιον εγκέφαλο και δεν εμφανίζουν τίποτα από τα παραπάνω όταν βρίσκονται στην καρέκλα που κάθεστε ή στο ντουβάρι που χαζεύετε απέναντί σας τότε ευχαρίστως θα κάτσω να ακούσω με πολλή προσοχή τι έχει να πει ο εν λόγω επιστήμονας περί Θεού και Ψυχής.

  Μέχρι τότε θα κάθομαι αναπαυτικά στην καρέκλα μου και χαζεύοντας το ντουβάρι που βρίσκεται απέναντί μου θα σκέφτομαι πόσο απίστευτα τυχερά είναι τα υποατομικά μου σωματίδια και πόσο άδικη είναι η Φύση και η άτιμη η \"κενωνία\" που άλλους τους ανεβάζει και άλλους τους ρίχνει στα τάρταρα...

 14. avatar ……………….αχ τε λίτσα

  Εγω πιστεύω σε ενα θεο αυτόν που δημιούργησε το σύμπαν οχι μόνο τη γη
  πιστεύω οτι υπάρχουν και αλλα.................... ηλιακά συστήματα
  εγω πιστεύω στο πεπρωμένο
  και στής μοίρας το γραμμένο
  ολα τα αλλα είναι ουτοπία.....
  και της φύσης ευωδία...........
  Ημουν για σένα ο θεός.............
  ήμουνα το είνε σου.....................
  θυμάμαι που μου έλεγες...........
  και στο πλάι μου έγερνες..........
  Ενας ήταν ο θεός σου.................
  ένας και το πρόδωσες................
  έφυγες μακριά μου.....................
  αν θα ζω δεν ρώτησες...............

 15. avatar Tiles

  Η σύγκρουση, μεταξύ επιστήμης και θρησκείας, προκαλείται από ελλιπείς γνώσεις και εσφαλμένες προϋποθέσεις εκατέρωθεν. Η αληθινή επιστήμη δεν συγκρούεται με τον πυρήνα της θρησκευτικότητας του ανθρώπου και τη λατρεία του θεί­ου \"εν πνεύματι και αληθεία\". Είναι αυτοτελείς τομείς κύκλοι, που κάπου, βέβαια, αλληλοτέμνονται, αφού προσπαθούν να δώσουν απα­ντήσεις και σε υπαρξιακά και μεταφυσικά ερωτήματα. Η πραγματική επιστήμη στηρίζεται στην παρατήρηση, το πείραμα, τα μαθηματικά. Μπορεί να απαντάει στο πώς αλλά όχι στο γιατί. Δε μπορεί να μας πει τίποτα, με βεβαιότητα, για τα έξω του επιστητού, και τα μεγάλα με­ταφυσικά ερωτήματα της προέλευσης του κόσμου, της ζωής, των όντων, της συνειδητότητας του ανθρώπου κ.άλλ. Μπορεί βεβαίως, προς θήρευση της αλήθειας, να διατυπώνει εικασίες, υποθέσεις ή θεωρίες, αρκεί να έχει επίγνωση ότι αυτές είναι επισφαλείς και ευ­μετάβλητες. Αυτό πόρρω απέχει όμως από την σαφή επιστημονική γνώση.

 16. avatar kd

  Όταν είσαι επιστήμονας του βεληνεκούς που υποτίθεται οτι είναι ο συγκεκριμένος άνθρωπος (και δεν έχω απολύτως κανέναν λόγο να το αμφισβητήσω) και υποστηρίζεις δημόσια κάτι τέτοιο, φέρεις και το βάρος της απόδειξης. Διαφορετικά, δεν πρόκειται παρά για μια ακόμη θεωρία στην οποία οφείλεις να αναφέρεσαι με τα ρήματα \"νομίζω\", \"πιστεύω\", \"υποθέτω\"....
  Εγώ μπορεί να πιστεύω οτι υπάρχει ψυχή και Θεός ή μπορεί και να μην πιστεύω τίποτε από όλα αυτά. Όμως, δεν έχω κανένα λόγο να αποδείξω το παραμικρό γιατί αυτό που πιστεύω ή δεν πιστεύω αφορά εμένα και μόνο και δεν το δημοσιοποιώ πουθενά...

  1. avatar βισμούθιος

   και αυτό το σχόλιο τι είναι ε τι; ελπίζω όχι η άποψή σου, μιας που την κρατάς για σένα...

 17. avatar OkMan Powerup

  Και επειδή πρέπει να μιλάμε με στοιχεία και αποδείξεις. Διότι και ο λόγος μόνο δεν στηρίζεται πουθενά! Πρέπει να παραθέτουμε στοιχεία και αποδείξεις, γιά του
  λόγου το αληθές.
  Λοιπόν αρχίζουμε με τα αποδεικτικά και επιστημονικά βίντεο περί ύπαρξης Θεού, μεταθανάτιας ζωής και ύπαρξης ψυχής.
  Δείτε στο Youtube με τίτλο για να βρείτε τα αποδεικτικά αυτά βίντεο :
  1. \"ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΨΥΧΗΣ! ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ!\"
  ΕΔΩ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΚΠΛΗΣΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΑΥΤΑ. ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΑΣ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΥΤΑ!
  2. \"Επιστημονικές αποδείξεις για μεταθανάτιες εμπειρίες.\"
  3. \"ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΟΣΜΟ - ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟΥ.\"
  4. \"ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ - LIFE AFTER DEATH\"
  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ SKAI.
  ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΕΔΩ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΕΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ.
  5. \"Ο Νευροχειρουργός του Χάρβαρντ και η μεταθανάτια εμπειρία του. Υποστηρίζει ότι πήγε στον παράδεισο και ότι υπάρχει Θεός.\" Ιστοσελίδα .
  6. \"Ο ΘΕΟΣ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΜΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΣΚΑΪ.\"
  7. \"ΠΡΩΗΝ ΑΘΕΟΣ ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΘΑΝΑΤΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.\"
  Και αυτά είναι πολύ λίγα μπροστά σε όλες αυτές τις ενδείξεις και αποδείξεις περί ύπαρξης Θεού, μεταθανάτιας ζωής και ύπαρξης αιώνιας ψυχής.
  Και αν θέλετε ευχαρίστως μπορώ να σας ξαναστείλω συνεχώς πολλές και άλλες αποδείξεις με ιστοσελίδες και επιστημονικά βίντεο.

  1. avatar βισμούθιος

   μπράβο φίλε μου! προσθέτω επίσης
   8. \"ΝΕΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΩΝ ΙΟΥΔΑΙΩΝ! Ο ΙΗΣΟΥΣ ΔΕΝ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΕ ΨΑΡΙΑ ΑΛΛΑ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ!\"
   9. \"ΑΠΟΚΑΛΗΨΗ ΣΟΚ! ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΤΥΡΙ ΠΟΥ ΛΙΩΝΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ\"
   10. \"ΑΥΤΟΣ Ο ΣΚΥΛΟΣ ΝΙΑΟΥΡΙΖΕΙ\"
   ΕΔΩ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΚΠΛΗΣΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΑΥΤΟ. ΟΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΑΣ ΕΡΜΗΝΕΥΣΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ.
   11. \"ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΓΚΑΦΕΣ ΤΟΥ 2013\"
   12. \"DEATH AFTER LIFE? HERE\'S THE PROOF\"
   ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΑΠΟ ΤΟ ΕΓΚΥΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ \'Ε\'
   13. \"ΠΡΩΗΝ ΑΥΠΝΟΣ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΔΙΑΙΤΙΚΗ ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΑ\"
   όποιος θέλει μπορώ να του αποδείξω και άλλες αποδεδειγμένες αποδείξεις φτάνει μόνο να το ζητήσετε. εκτός αν είστε άθεοι.

  2. avatar Jesus Christ Superstar

   χαχαχαχαχαχα τέλειο σχόλιο

  3. avatar Nikath13

   δεν μπορω θα παθω τιποτα απο τα γελια με αυτα που λες!!! ασε, προτιμω να με βαρεσει το ρευμα και θα μαθω απο μονος μου αν υπαρχει θεος, διαολος, τριβολος και πεντακτινος

 18. avatar OkMan Powerup

  Άλλος ένα μύθος για τους άθεους! Λές λανθασμένα (και ίσως ψευδώς) ότι οι άθεοι δεν σκότωσαν πιστούς! Εδώ η παγκόσμια Ιστορία βοά και αναφέρει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες δολοφονίες των άθεων στην Σοβιετική Ένωση, Βόρεια Κορέα, Κίνα, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Γεωργία, κ.α. στην Ελλάδα στον εμφύλιο πόλεμο 1944-1948, εναντίον πιστών θρησκειών όπως παπάδες, προτεστάντες, βουδιστές, κ.α. καθαρά τους δολοφόνησαν για την πίστη στην θρησκεία τους, εκτός και τις άλλες δολοφονίες που έκαναν τα αθεϊστικά καθεστώτα.

  1. avatar Nikath13

   Ναι αλλά ΔΕΝ ΣΚΌΤΩΣΑΝ ΣΤΟ ΌΝΟΜΑ ΤΗΣ ΑΘΕΙΑΣ!!!

   1. avatar Καπανδρίτης

    Και όμως πάρα πολλές φορές οι άθεοι σκότωσαν θρησκευόμενους και στο όνομα της αθεΐας, διότι πάρα πολλές εκκλησίες, ναούς, ακόμα και βουδιστικούς ναούς στην Κίνα και αλλού γκρέμισαν, επίσης δολοφόνησαν πάρα πολλούς παπάδες, προτεστάντες, βουδιστές και άλλους θρησκευόμενους στο όνομα της Αθεΐας που ήθελαν να επιβάλουν. Αυτό φαίνεται και στις ημέρες μας ως παράδειγμα το αθεϊστικό καθεστώς της Βόρειας Κορέας που επιβάλει καταδίκη σε θάνατο γι΄αυτούς που δηλώνουν θρησκευόμενοι!

 19. avatar Μαριάννα Κομματά

  Πολύ ενδιαφέρουσες οι απόψεις του καθηγητή.Εχω μόνο μία απορία αν μπορεί να μου απαντήσει.Ποιό μέρος του εγκεφάλου είναι αυτό που αντιστέκεται στον ίδιο τον εγκέφαλο;Αν υπάρχει η προσωπική βούληση εγώ θα την παρουσίαζε σαν έναν....διάλογο μέσα στον ίδιο εγκέφαλο.Παράδειγμα:Συμπεριφέρομαι με τέτοιον τρόπο που προκαλώ τον θάνατο.Οι σκέψεις μου,οι αποφάσεις μου,η ζωή μου είναι καθαρή αυτοκτονία και τελικά καταφέρνω να αρρωστήσω βαρειά,στάδιο τρία ας πούμε νόν χότζγκιν,απλά καρκίνο στους λεμφαδένες.Με πιθανότητες 40% να ζήσω,με θεραπείες κλπ πρόσωπο με πρόσωπο με τον χάρο,μετανοιώνω για την προηγούμενη συμπεριφορά μου και αρχίζω συστηματικά να επικεντρώνομαι στον εγκέφαλό μου και να αποζητάω την σωτηρία,με το επιχείρημα:ΑΦΟΥ ΕΙΧΑ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΕΠΙΦΕΡΩ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΔΙΩΞΩ.Αυτό έγινε,πάνε 21 χρόνια απο τότε.Τι συνέβει λοιπόν.Η αυθυποβολή και το πρόσταγμα μέσα στον ίδιο εγκέφαλο μήπως σημαίνει ελεύθερη βούληση;Αν όχι,τι άλλο μπορεί να συμβαίνει;Ευχαριστώ.

  1. avatar XYZ

   Από τη στιγμή που δεχθεί κάποιος ότι δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τότε γίνεται \"άμοιρος ευθυνών\" και ότι καλό ή κακό του συμβεί κάπου αλλού θα οφείλεται. Αλλά χάνει τη δύναμη να επηρεάσει τη μοίρα του με τις επιλογές του, αφού αποκτά ένα άλλοθι για να εγκαταλείψει κάθε προσπάθεια. Είναι ένας φαύλος κύκλος. Εγώ νομίζω ότι είναι πιο ωφέλιμο να πιστεύουμε στην ελεύθερη βούληση (και προσωπική ευθύνη) με ή χωρίς απόδειξη!

 20. avatar Black Pete

  Καλέ μου Δόκτωρα αν βιάσω ή σκοτώσω κανέναν θα έρθεις να με υπερασπιστείς με όλες σου τις επιστημονικές αποδείξεις στο δικαστήριο?

  1. avatar βισμούθιος

   εγώ με όλες τις επιστημονικές αποδείξεις θα υπερασπιστώ την θανατική ποινή

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει