Μόλις 24 μέρες αναμένεται να διαρκέσει η προεκλογική περίοδος εξπρές μέχρι τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Οι καταιγιστικές εξελίξεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων που εκπορεύονται από τη νέα δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η χώρα, συρρικνώνουν τον πολιτικό χρόνο που έχουν στη διάθεσή τους τα επιτελεία των κομμάτων για να προετοιμαστούν για τις κάλπες.

Όλα τα κομματικά επιτελεία, καθώς και τα πρώτα δημοσκοπικά δείγματα συγκλίνουν στο ότι κύριο χαρακτηριστικό των εκλογών αυτών θα είναι η μεγάλη αποχή και η πλάστιγγα θα γείρει υπέρ αυτού που θα καταφέρει να αλιεύσει τις περισσότερες ψήφους από τη εκλογική δεξαμενή των αναποφάσιστων.

Το ζητούμενο της αυτοδυναμίας, το οποίο έχει εκφραστεί μέχρι στιγμής μόνο από τον Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει ιδιαίτερα δύσκολο μέσα σε ένα πλαίσιο περαιτέρω κατακερματισμού του πολιτικού χάρτη και με το ενδεχόμενο εισόδου περισσοτέρων κομμάτων στη Βουλή να είναι πιθανό.

ΣΥΡΙΖΑ

fot1

Στην Κουμουνδούρου επιχειρούν να «κλείσουν» όσο το δυνατόν γρηγορότερα την πληγή των διαρροών προς τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, καθώς οι -σχεδιασμένες όπως εκτιμούν- καθημερινές αποχωρήσεις έχουν μετατρέψει την πολιτική διαφωνία σε μαρτύριο της σταγόνας και έχουν επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην εικόνα του μέχρι πρότινος κυβερνώντος κόμματος.  Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν ότι η διεισδυτικότητα της Λαϊκής Ενότητας στην εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι περιορισμένη, καθώς έχει «ταβάνι» εξαιτίας του σαφούς αντιευρωπαϊκού προσανατολισμού της και της προγραμματικής δέσμευσής της για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Ως εκ τούτου, ο κεντρικός προεκλογικός προσανατολισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εκλογική δεξαμενή των αναποφάσιστων. Ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν συνομιλητές του, έχει διαγνώσει ότι αυτοί είναι που θα κρίνουν τόσο το αποτέλεσμα της κάλπης, όσο και τη διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων.

Σε αυτόν το χώρο συγκαταλέγονται και όσοι πολίτες ψήφισαν το ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο και πλέον, μετά την υπογραφή της επώδυνης συμφωνίας, αισθάνονται «προδομένοι» από το κόμμα τους, αλλά δυσκολεύονται να συμπαραταχθούν με τη ΝΔ και δεν εκφράζονται από την προοπτική της δραχμής που προσφέρει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Σε αυτούς στοχεύει ο Αλέξης Τσίπρας, όπως φάνηκε και από τα όσα είπε στην πρώτη του προεκλογική συνέντευξη στον Alpha, τονίζοντας ότι οι πολίτες τον εξέλεξαν για να διαπραγματευθεί σκληρά αλλά όχι για να φέρει την άτακτη χρεοκοπία και το χάος που θα επέφερε. Από αυτούς τους πολίτες ο κ. Τσίπρας ζητά την ευκαιρία να δοκιμαστεί στη διακυβέρνηση, καθώς οι επτάμηνη διαπραγμάτευση δεν άφησε κανένα ουσιαστικό περιθώριο για τις μεγάλες τομές, όπως τονίζει, που θέλει να κάνει στο εσωτερικό της χώρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά την διαπλοκή και τη διαφθορά.

Παράλληλα, στο επικοινωνιακό επιτελείο στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου έχουν διαγνώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις πολιτικές συνθήκες στις οποίες γίνονται οι εκλογές αυτές, απαλλαγμένος από τα «βαρίδια» της Αριστερής Πλατφόρμας και έχοντας αποδείξει με τον πλέον επώδυνο τρόπο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του, μπορεί να αλιεύσει ψηφοφόρους και στις παρυφές της Κεντροαριστεράς ακόμα και της Κεντροδεξιάς.

Για αυτόν τον λόγο με κεντρικό προεκλογικό σύνθημα το «Μόνο Μπροστά» το κεντρικό αφήγημα που υιοθετεί προεκλογικά, είναι πολωτικό στοχεύοντας σε Νέα Δημοκρατία, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ και συμπυκνώνεται στο κατά πόσο οι πολίτες θέλουν μία κυβέρνηση σταθερότητας από το ΣΥΡΙΖΑ ή από το παλιό φθαρμένο πολιτικό σύστημα. Στους ίδιους απευθύνεται και η επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι ποιος μπορεί να διαπραγματευθεί το χρέος, παρουσιάζοντας την κρίσιμη διαδικασία ως φυσική συνέχεια της διαπραγμάτευσης του επταμήνου.

Σε αυτή την πολωτική ρητορική ενάντια στα τρία κόμματα βασίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και το σκληρό δίλημμα που θέτει στους ψηφοφόρους υπογραμμίζοντας την προσδοκία για «ισχυρή λαϊκή εντολή που σημαίνει αυτοδυναμία».

Παράλληλα, το άνοιγμα στην εκλογική βάση της πάλαι ποτέ Κεντροαριστεράς που σε μεγάλο βαθμό τον Ιανουάριο μετακόμισε στην Κουμουνδούρου, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα από την πανελλαδική συνδιάσκεψη του Σαββατοκύριακου, στην οποία θα καλυφθούν και τα κενά που δημιουργήθηκαν στα όργανα από την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας, κίνηση την οποία ο Αλέξης Τσίπρας έχει χαρακτηρίσει ως αντιστοίχηση του κοινωνικού με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ.

Νέα Δημοκρατία

meim

Στο γαλάζιο στρατόπεδο επιχειρείται μία σαφής στροφή στην παραδοσιακή Κεντροδεξιά για τον επαναπατρισμό των απογοητευμένων ψηφοφόρων που είχαν στηρίξει τη ΝΔ του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Με το σύνθημα «Ξεκινάμε» ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να δώσει από την ιστορική και φυσική έδρα της Ρηγίλλης το στίγμα μίας νέας αρχής για τη συντηρητική παράταξη.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης επαναλαμβάνοντας την πίστη του για πρωτιά της ΝΔ, επιχειρεί να εμφανίσει ένα συμπαγές «μπλοκ» ως αντίπαλο δέος στο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι είναι η δύναμη σταθερότητας που θα ξαναβάλει τη χώρα σε ασφαλή ύδατα. Αυτό φάνηκε και μέσα από το σχηματισμό της Εκλογικής Επιτροπής, η οποία χαρακτηρίζεται από την πολυσυλλεκτικότητα και την είσοδο όλων των «στρατοπέδων» της γαλάζιας παράταξης.

Με αυτόν τον τρόπο στο γαλάζιο στρατόπεδο θέλουν να εκπέμψουν ένα μήνυμα συσπείρωσης δυνάμεων και τέλους της εσωστρέφειας που ταλάνισε την παράταξη το επτάμηνο που προηγήθηκε. Target Group της ΝΔ με αυτή την επικοινωνιακή πολιτική αποτελούν οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ στις τελευταίες εκλογές βρήκαν καταφύγιο στους Ανεξάρτητους Έλληνες, τη Χρυσή Αυγή, το Ποτάμι αλλά και σε μικρότερο βαθμό στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ακρογωνιαίος λίθος της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ θα είναι η προσπάθεια αποδόμησης του Αλέξη Τσίπρα με κατά μέτωπο επιθέσεις, για να τον βάλουν στο κάδρο των ευθυνών για τις παλινωδίες των υπουργών του, που οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών και το σκληρό μνημόνιο της 12ης Ιουλίου. Κατ’ αυτόν τον τρόπο στο επικοινωνιακό επιτελείο της ΝΔ αποσκοπούν στο θυμικό των απογοητευμένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, με νωπή την απογοήτευση της υπογραφής του μνημονίου καθώς και όσων συγκαταλέγονται στους αναποφάσιστους.

Παράλληλα, θέλοντας να εκμεταλλευθούν τη δημοσκοπική καθίζηση του κόμματος του Πάνου Καμμένου, υπογραμμίζουν ότι η αντιμνημονιακή ρητορική του ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία που έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση και πλέον «όλοι έχουν μπει στο μαντρί των μνημονιακών».

Λαϊκή Ενότητα

laf

Στο επιτελείο του Παναγιώτη Λαφαζάνη οι προεκλογικές στοχεύσεις μοιάζουν πιο ξεκάθαρες. Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να πέσουν οι τόνοι και εκφράζει τη θλίψη του για τον «εμφύλιο της Αριστεράς», στελέχη της Λαϊκής Ενότητας καθημερινά κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους, επιχειρώντας να διεκδικήσουν την αυθεντία της ριζοσπαστικής Αριστεράς και τη «φυσική» συνέχιση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη μνημονιακή στροφή του.

Κύρια δεξαμενή από την οποία επιχειρεί το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη να αντλήσει ψήφους είναι η εκλογική βάση της Κουμουνδούρου και το 62% του «Όχι» στο δημοψήφισμα, για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας τον έχει κατηγορήσει για «λαθροχειρία».

Για αυτό το λόγο με τις καθημερινές αποχωρήσεις από το ΣΥΡΙΖΑ και τις προσχωρήσεις στη Λαϊκή Ενότητα, αλλά και με την επικοινωνιακή διαχείριση της διερευνητικής εντολής που προηγήθηκε για την προβολή του νέου πολιτικού φορέα με αντιμνημονιακό πρόσημο, στο επιτελείο του Παναγιώτη Λαφαζάνη επιχειρούν να δημιουργήσουν μία δυναμική υπέρ του νεοσύστατου κόμματος.

Παράλληλα, η σαφής ρητορική για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής και επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, επιχειρείται από τη Λαϊκή Ενότητα να αποτελέσει συγκολλητική ουσία όλων των ευρωσκεπτικιστών της Αριστεράς, όπως φάνηκε και από την συνεργασία με το Σχέδιο Β του Αλέκου Αλαβάνου.

Στο κενό έχουν πέσει μέχρι στιγμής οι προσπάθειες προσέγγισης στο ΚΚΕ που έχει κάνει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο πλαίσιο του αντιμνημονιακού μετώπου, το οποίο επιδιώκει να δημιουργήσει. Ωστόσο, με τη ρητορική αυτή επιχειρείται μία συνεχιζόμενη ψηφοθηρία στην αυλή του Περισσού.

Το τοπίο πάντως στη Λαϊκή Ενότητα αναμένεται να ξεκαθαρίσει καλύτερα όταν ολοκληρωθούν οι ζυμώσεις στις τάξεις των αντιμνημονιακών και σχηματοποιηθεί το υπό διαμόρφωση κόμμα που θα κατέβει στις εκλογές, καθώς Παναγιώτης Λαφαζάνης και Ζωή Κωνσταντοπούλου ερίζουν για τις εσωκομματικές ισορροπίες, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απέρριψε τη συντεταγμένη συστράτευση με τη Λαϊκή Ενότητα, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται στελέχη της να καταλήξουν κατά μόνας στα ψηφοδέλτια του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Το Ποτάμι

theod

Στο επικοινωνιακό επιτελείο του Σταύρου Θεοδωράκη επιχειρούν να ανακρούσουν τις πιέσεις που δέχονται στην εκλογική τους βάση από την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τον καθαρό πλέον, ευρωπαϊκό προσανατολισμό του. Παράλληλα, ο Σταύρος Θεοδωράκης επαναλαμβάνει την πρόθεση του Ποταμιού να καθορίσει την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη.

Με κεντρικό προεκλογικό σύνθημα «Εμείς Μπορούμε» στο επιτελείο του Ποταμιού στοχεύουν και αυτοί στη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Επιπλέον, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από το Ποτάμι στις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και τον επιχειρηματικό κόσμο, τον οποίο επιχειρεί να εκφράσει μέσα από βολές κατά της προηγούμενης κυβέρνησης για την πρωτοφανή κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η χώρα.

Από αυτή τη στρατηγική εκπορεύονται και οι επιθέσεις τόσο στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, όσο και στα μέλη της κυβέρνησής του κατά την εναρκτήρια προεκλογική ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη. «Η Ελλάδα είναι εύκολο ν’ αλλάξει. Αρκεί να υπάρχει σχέδιο. Αρκεί να βγουν μπροστά οι άνθρωποι της δημιουργίας και της δουλειάς. Και να φύγουν οι άεργοι υπουργοί που δεν έχουν κάνει ένα μεροκάματο στη ζωή τους», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη.

Χρυσή Αυγή

mix

Όπως ήταν αναμενόμενο η Χρυσή Αυγή επιχειρεί να κεφαλαιοποιήσει στο έπακρο την ακροδεξιά και αντιμεταναστευτική πολιτική και ρητορική της, την ώρα που το μεταναστευτικό τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη συνολικά καθίσταται το μείζον πολιτικό θέμα, πολύ μεγαλύτερο ακόμα και από την οικονομική κρίση.

Παράλληλα, στη Χρυσή Αυγή, η οποία πλέον μπαίνει στην προεκλογική περίοδο με τα στελέχη της αποφυλακισμένα και εν αναμονή της δίκης τους, επιχειρεί να αλιεύσει ψήφους από το 62% που πήρε το «Όχι» στο δημοψήφισμα, διεκδικώντας την αυθεντία του αντιμνημονιακού-εθνικιστικού αγώνα.

ΚΚΕ

koyts

Συναγερμός έχει σημάνει στον Περισσό από το σχίσμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και την ανεξαρτητοποίηση και αυτόνομη κάθοδο της Λαϊκής Ενότητας στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Την ώρα που από το στρατόπεδο του Παναγιώτη Λαφαζάνη εντείνουν τις επιθέσεις φιλίας στο ΚΚΕ για κοινή κάθοδο στις εκλογές, ο Περισσός κλιμακώνει τη ρητορική του έναντι της Λαϊκής Ενότητας, υπό το φόβο διαρροών ψήφων προς το νέο κομματικό σχηματισμό.

Πρώτος στόχος του ΚΚΕ είναι η διατήρηση του ποσοστού που έλαβε στις εκλογές του Ιανουαρίου και εν συνεχεία η διεύρυνση της εκλογικής του βάσης μέσα από αυτές του ΣΥΡΙΖΑ και της Λαϊκής Ενότητας.

Με κεντρικό προεκλογικό σύνθημα «Τα δοκίμασες, τους δοκίμασες, τώρα με το ΚΚΕ ανοίγουμε τον δρόμο της ανατροπής» ο Δημήτρης Κουτσούμπας επιχειρεί να υπογραμμίσει τη μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία επισφραγίστηκε με την υπογραφή του μνημονίου, τονίζοντας ότι την κυβίστηση του Αλέξη Τσίπρα την «φώναζε» το ΚΚΕ από την περασμένη προεκλογική περίοδο.

Στο ΚΚΕ υπογραμμίζουν ότι το λογαριασμό από το «τρίτο μνημόνιο που προστίθεται στα δύο προηγούμενα» θα τον πληρώσουν για μία ακόμη φορά οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι, επιχειρώντας να συσπειρώσουν τον κόσμο που πλήττεται επί πέντε χρόνια από τα σκληρά μέτρα της λιτότητας.

Παράλληλα, για να ανακόψει τυχόν διαρροές του Περισσού προς το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, χαρακτηρίζει τη Λαϊκή Ενότητα «παγίδα» του συστήματος, «νέο ανάχωμα», και «ΣΥΡΙΖΑ 2», που «υπηρετεί από άλλο πόστο τώρα τον ίδιο στόχο, της ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας».

Ανεξάρτητοι Έλληνες

kam

Στο επιτελείου του Πάνου Καμμένου επιχειρούν να διασφαλίσουν την είσοδο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων στη Βουλή στις 20 Σεπτεμβρίου, στοχεύοντας κυρίως στην εκλογική βάση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και τις ψήφους διαμαρτυρίας που είχαν καταλήξει στη Χρυσή Αυγή.

Υιοθετώντας καθαρό πατριωτικό προεκλογικό λόγο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προβάλλουν την «εντιμότατη», όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος του κόμματος, συνεργασία που είχαν με τον Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ και προεξοφλούν μία νέα μετεκλογική επανάληψη της συνεργασίας για να «παίξουν» το χαρτί μίας σταθερής κυβέρνησης χωρίς ενδοκυβερνητικούς τριγμούς, επικαλούμενοι το επτάμηνο του 2015.

Σε αυτό το προεκλογικό αφήγημα πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι δέχονται βοήθεια από τον Αλέξη Τσίπρα που έχει αποκλείσει οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία πλην αυτής με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Το έργο των ΑΝΕΛ πάντως κρίνεται δύσκολο μετά την υπογραφή του μνημονίου, καθώς το κόμμα είχε βασιστεί σε μία καθαρά αντιμνημονιακή πολιτική, η οποία πλέον έχει ξεπεραστεί από τις πολιτικές εξελίξεις.

ΠΑΣΟΚ

fofi

Στη Χαριλάου Τρικούπη η προσπάθεια για συσπείρωση των δυνάμεων μέσα από τη δημιουργία του αποκαλούμενου «τρίτου πόλου», η οποία θα περιελάμβανε το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, τη Δημοκρατική Αριστερά αλλά και στελέχη από την Ελιά «ναυάγησε» από εσωκομματικούς συσχετισμούς και ισορροπίες πριν και την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Πλέον μετά και την αποτυχία συγκρότησης ενός συνασπισμού δυνάμεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς, στο ΠΑΣΟΚ βρίσκονται διαδικασία χάραξης νέας πολιτικής για τις εκλογές, με το προεκλογικό αφήγημα να στοχεύει κυρίως στην αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ να πετύχει τον απεγκλωβισμό από τα μνημόνια, όπως διεμήνυε τον Ιανουάριο. Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα ανάχωμα στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να διευρύνει την κομματική του βάση στις παρυφές της Κεντροαριστεράς.

Παράλληλα, στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά επιδιώκεται μέσα από το «λίφτινγκ» με την ανανέωση προσώπων και την είσοδο πολλών νέων υποψηφίων να αντλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων, ώστε το ΠΑΣΟΚ να μπορέσει να διαδραματίσει ρυθμιστικό ρόλο την επομένη των εκλογών στο σχηματισμό κυβέρνησης, έχοντας εξασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή.

Ένωση Κεντρώων

lev

Ιδιαίτερη δυναμική στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της φαίνεται να παρουσιάζει η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος πιθανολογείται ότι μπορεί να δει το κόμμα του μετά από 23 χρόνια εξωκοινοβουλευτικής δράσης να λαμβάνει τη θέση του στα έδρανα του Κοινοβουλίου.

Ο Βασίλης Λεβέντης στοχεύει στο ευρύτερο φάσμα του εκλογικού σώματος, επιχειρώντας να συγκεντρώσει το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό της «πολύφερτης νύφης» της ψήφου διαμαρτυρίας που αγγίζει πρωτοφανή ποσοστά. Παράλληλα, παραδοσιακά απευθύνεται στο χώρο από την κεντροαριστερά μέχρι τις παρυφές της Κεντροδεξιάς.

Τυχόν είσοδος της Ένωσης Κεντρώων στη Βουλή πάντως θα αλλάξουν έτι περαιτέρω τις πολιτικές ισορροπίες και τους συσχετισμούς στη Βουλή, καθώς η αυτοδυναμία θα είναι ουσιαστικά αδύνατη, ενώ συγχρόνως θα μπορέσει να διεκδικήσει ρόλο στο σχηματισμό κυβέρνησης.

Δείτε όλα τα θέματα του Weekend

TAGS