Η Marieme και η Ndeye είχαν μόνο λίγες ημέρες ζωής όταν γεννήθηκαν. Σήμερα είναι επτά ετών και πιστεύεται ότι είναι τα μόνα σιαμαία δίδυμα που μεγαλώνουν στην Ευρώπη. Μοιράζονται ένα ζευγάρι πόδια και μία λεκάνη. Ενώ και τα δύο κορίτσια έχουν τις δικές τους μοναδικές προσωπικότητες και διαθέσεις, βασίζονται η μία στην άλλη για να επιβιώσουν.

«Όταν σου λένε από την αρχή ότι δεν υπάρχει μέλλον, ζεις μόνο για το παρόν», δήλωσε στο BBC ο μπαμπάς των κοριτσιών, Ιμπραχίμα. Τα κορίτσια έχουν φροντίδα όλο το εικοσιτετράωρο, αλλά πηγαίνουν σε κανονικό σχολείο μαζί με τους φίλους τους.

Όταν γεννήθηκαν στη Σενεγάλη, το 2016, οι γονείς τους περίμεναν ένα μωρό, αλλά ήταν σιαμαία δίδυμα. Οι γιατροί δεν περίμεναν ότι θα ζούσαν περισσότερο από λίγες ημέρες.

«Οι κόρες μου είναι πολύ διαφορετικές. Η Marieme είναι πολύ ήσυχη, εσωστρεφής προσωπικότητα, τελείως διαφορετική από τη Ndeye, που είναι πολύ ανεξάρτητη.

«Δεν θα πω ψέμματα ότι είναι εύκολο, αλλά πραγματικά νιώθεις τυχερός που είσαι μάρτυρας αυτής της συνεχούς μάχης για τη ζωή», λέει ο πατέρας των κοριτσιών. «Προετοιμαζόμουν να τις χάσω πολύ γρήγορα», δήλωσε ο Ιμπραχίμα στο ντοκιμαντέρ του BBC «Inseparable Sisters».

«Το μόνο πράγμα που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να είμαστε δίπλα τους και να μην τις αφήσουμε μόνες σε αυτό το δύσκολο ταξίδι. Είδαμε πολύ καθαρά από νωρίς ότι είχαμε να κάνουμε με πολεμίστριες, που θέλουν να μείνουν στη ζωή».

Τα σιαμαία δίδυμα είναι σπάνια, αντιπροσωπεύοντας περίπου μία σε κάθε 500.000 γεννήσεις παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Περίπου τα μισά από αυτά γεννιούνται νεκρά, ενώ περίπου το ένα τρίτο των παιδιών πεθαίνει μέσα σε 24 ώρες από τη γέννηση.

Βλέποντας λοιπόν τη Marieme και την Ndeye να γιορτάζουν τα έβδομα γενέθλιά τους σε μια τάξη γεμάτη φίλους, δεν δίνει χαρά μόνο στους γονείς, αλλά και στους γιατρούς που τις φρόντισαν.

Η καλύτερη πιθανότητα επιβίωσής τους θεωρούνταν ο διαχωρισμός, σύμφωνα με τους γιατρούς στη Σενεγάλη. Αφού τηλεφώνησαν σε νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο «εκλιπαρώντας» για βοήθεια, η οικογένεια έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο για θεραπεία στο νοσοκομείο Great Ormond Street στο Λονδίνο, το 2017.

Ο Ιμπραχίμα ήλπιζε ότι το φημισμένο νοσοκομείο παίδων, το οποίο είχε κάνει τις περισσότερες επεμβάσεις για διαχωρισμό σιαμαίων από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, θα μπορούσε να χωρίσει τις δίδυμες από τη Σενεγάλη, αλλά δεν έγινε έτσι.

Οι εξετάσεις διαπίστωσαν ότι η καρδιά της Marieme ήταν πολύ αδύναμη για την πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση και ότι δεν θα επιβίωνε.

Ο Ιμπραχίμα και μια τεράστια ομάδα ιατρικών εμπειρογνωμόνων συζήτησαν επί μακρόν την πολύπλοκη απόφαση για το αν θα έπρεπε ή όχι να χωρίσουν τα κορίτσια.

Τελικά, αποφασίστηκε ότι η καλύτερη επιλογή θα ήταν να μην τα χωρίσουν.

«Έπρεπε να πάρω απόφαση να σκοτώσω ένα από τα παιδιά μου για να ζήσει το άλλο, κι αυτό ήταν κάτι που δεν μπορούσα να κάνω», δήλωσε ο Ιμπραχίμα. «Δεν μπορώ να επιτρέψω στον εαυτό μου να επιλέξει ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει».

Καθώς η μητέρα τους επέστρεψε στην Αφρική για να φροντίσει τα άλλα παιδιά τους, η Marieme, η Ndeye και ο πατέρας τους παρέμειναν στο Ηνωμένο Βασίλειο για ιατρική περίθαλψη και οι τρεις τους μετακόμισαν στο Κάρντιφ.

Τα δίδυμα χρειάζονταν συνεχή ιατρικό έλεγχο, καθώς διέτρεχαν σοβαρό κίνδυνο μόλυνσης και καρδιακής ανεπάρκειας.

«Έχουν μόνο ένα ζευγάρι πόδια και μία λεκάνη. Στην κοιλιά τους υπάρχουν διαφορετικά όργανα. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς, αλλά ξέρουμε ότι κάποια κομμάτια είναι κοινά και έχουν κάποια ξεχωριστά κομμάτια», λένε οι γιατροί.

«Έχουν δύο ξεχωριστές σπονδυλικές στήλες, αλλά με κάποιον τρόπο συντονίζονται πλήρως και δεν χρειάζεται να λένε η μία στην άλλη πώς να κινήσουν ένα χέρι ή πώς να κινήσουν ένα πόδι».

Το ντύσιμο των διδύμων είναι επίσης μια πρόκληση.

«Πρέπει να αγοράσεις δύο πανομοιότυπες μπλούζες και να τις πας στο κατάστημα μεταποίησης για να τις ενώσεις», λέει ο πατέρας των κοριτσιών.

Η οικογένεια έχει πλέον ενσωματωθεί στην κοινότητά τους στο Κάρντιφ και τα δίδυμα λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα νύχτα και μέρα.

Πηγαίνουν στην τρίτη τάξη του δημοτικού σχολείου της περιοχής τους.