Το Πόρτο Λάγος βρίσκεται στο σημείο όπου ενώνεται η Λίμνη Βιστωνίδα με το Θρακικό Πέλαγος, στα όρια των νομών Ξάνθης και Ροδόπης.

Είναι ένα γραφικό λιμανάκι πνιγμένο στο πράσινο του δάσους και το μπλε του νερού και συνυπάρχει με έναν από τους μεγαλύτερους υγροβιότοπους της χώρας μας, αυτόν της Βιστωνίδας.

Πλάι στα δεκάδες είδη σπάνιων πτηνών, τους ερωδιούς, τις νανόχηνες, τους νυχτοκόρακες, τους κύκνους, τους πελεκάνους και τους κορμοράνους, αλλά και τις βίδρες, τις αγριόγατες, τους ασβούς και τα τσακάλια, υπάρχει κι ένα εξίσου σπάνιο θέαμα που δεν θα συναντήσεις αλλού.

Το πανέμορφο παρεκκλήσι της Παναγίας Παντάνασσας και το μοναστήρι (και η εκκλησία) του Αγίου Νικολάου στη μέση της λιμνοθάλασσας, που τα κατακλύζουν τα πουλιά και η παρθένα φύση.

Χτισμένα πάνω σε δυο μικροσκοπικά νησάκια, μοναστήρι και εκκλησάκι ενώνονται μεταξύ τους με μια ξύλινη πεζογέφυρα, ενώ μια δεύτερη τα συνδέει με τη στεριά.

Το πανέμορφο μοναστήρι είναι μετόχι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους και προσπαθεί να αναμετρηθεί σε κάλλος με το εκπληκτικό τοπίο, την προστατευόμενη Βιστωνίδα, η οποία συμβάλλει επίσης στη γαλήνη και την κατάνυξη.

Στο ένα νησάκι θα συναντήσεις την εκκλησία του Αγίου Νικολάου του «νοικοκύρη» και στο δεύτερο θα βρεις το παρεκκλήσι της Παναγίας Παντάνασσας, όπου υπάρχει και αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας που φυλάσσεται στη Μονή Βατοπαιδίου.

Σύμφωνα με την παράδοση, το Πόρτο Λάγος ανήκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας σε έναν μπέη, η άρρωστη κόρη του οποίου θεραπεύτηκε από έναν ασκητή της περιοχής. Ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης, ο μπέης δώρισε την περιοχή στη Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.

Πλούσια εκκλησιαστική παράδοση δηλαδή μέσα στο νερό, με υπέροχη θέα προς το Θρακικό Πέλαγος και μια μαγεία από αυτές που μόνο η Μητέρα Φύση ξέρει να φτιάχνει…