Τρία από τα όχι και τόσο δημοφιλή χωριά της ορεινής Αρκαδίας ενδείκνυνται ως οι ιδανικότεροι χειμερινοί προορισμοί ακόμη και για τις εξορμήσεις με άρωμα Χριστουγέννων. Η πλούσια φύση της περιοχής σε όλο της το μεγαλείο συνδυαστικά με τις γραφικές εικόνες και γωνιές που συναντά κανείς σε αυτά, δημιουργούν το τέλειο σκηνικό για μια απόδραση από το κλεινόν άστυ.

Κοσμάς

Γνωστός και ως το «μπαλκόνι» της Αρκαδίας, ο Κοσμάς όχι μόνο είναι φωλιασμένος μέσα στην πλούσια και καταπράσινη φύση του Πάρνωνα, αλλά προσφέρει και απρόσκοπτη θέα στο μεγαλείο της, ικανή να σας κάνει να παραμιλάτε. Το χωριό είναι «σκαρφαλωμένο» σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, σε ένα από τα πιο ωραία σημεία του Πάρνωνα, μέσα σε καταπράσινα δάση από φουντωτά έλατα, καρυδιές, καστανιές και πλατάνια. Σε απόσταση περίπου 30 χλμ. από το Λεωνίδιο, βρίσκεται πάνω στο δρόμο που συνδέει τη Λακωνία με την Αρκαδία.

Ο Κοσμάς είναι χαρακτηρισμένος ως παραδοσιακός οικισμός, με τα σπίτια του να είναι πετρόχτιστα και τους κατοίκους του να είναι ιδιαιτέρως φημισμένοι για την τεχνική τους στο πελέκημα της πέτρας. Σημείο αναφοράς η εκκλησία του χωριού με τις βρύσες -λεοντοκεφαλές στην καρδιά του Κοσμά, με την κεντρική πλατεία να «χάνεται» κάτω από τα τεράστια πλατάνια.

Λαγκάδια

Πανοραμική του χωριού Λαγκάδια

Ένα από τα χωριά στον ορεινό όγκο του νομού που κερδίζει και με το παραπάνω τις εντυπώσεις με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον που το χαρακτηρίζει είναι και τα Λαγκάδια, το λεγόμενο και ως «κρεμαστό» χωριό της Πελοποννήσου. Τα Λαγκάδια, σε υψόμετρο από 500- 1.000 μέτρα στις πλαγιές του Μαινάλου, είναι γνωστά και ως το «κρεμαστό» χωριό της Πελοποννήσου. Ο λόγος; Το γεγονός ότι τα σπίτια του είναι αμφιθεατρικά χτισμένα, δίνοντας την εντύπωση ότι σχεδόν αιωρούνται στην απότομη πλαγιά όπου εντοπίζονται πάνω από το φαράγγι του ποταμού Τουθόα, σε απόσταση 66 χλμ. από την Τρίπολη.

Σοκάκι στα Λαγκάδια

Η θέα που απολαμβάνει κανείς από το χωριό είναι συγκλονιστική, με τις εικόνες από το πλούσιο φυσικό περιβάλλον στον ορεινό όγκο του νομού στην κυριολεξία να μαγεύουν. Ένα άλλο στοιχείο που κάνει τα Λαγκάδια τόσο ιδιαίτερα είναι και η αρχιτεκτονική που διακρίνει τα κτίριά τους, με τους κατοίκους του χωριού να φημίζονται ιδιαιτέρως ως χτίστες, αρχιτέκτονες και μάστορες της πέτρας.

Μαγούλιανα

Ένα από τα όχι και τόσο δημοφιλή χωριά της ορεινής Αρκαδίας, σε υψόμετρο περίπου 1.360 μέτρων, τα Μαγούλιανα είναι το χωριό της Πελοποννήσου με το μεγαλύτερο υψόμετρο. Φωλιασμένα στην καταπράσινη και οργιώδη φύση της περιοχής, με υπέροχη θέα προς τις πλαγιές του Μαινάλου, τα Μαγούλιανα συγκαταλέγονται ανάμεσα σε εκείνους τους προορισμούς, που σίγουρα αξίζει να ανακαλύψετε. Σε απόσταση περίπου 58 χλμ. από το κέντρο της Τρίπολης, τα Μαγούλιανα αποτελούν την έκπληξη της ορεινής Αρκαδίας.

Αμφιθεατρικά χτισμένα μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος από έλατα, τα Μαγούλιανα εντοπίζονται στην κορυφή ενός πετάλου και η ιστορία τους μετρά περισσότερο από πέντε αιώνες ζωής. Φωλιασμένο σε μια πλάγια, η θέα που προσφέρει προς την ονειρική σειρά του Μαινάλου, συγκαταλέγεται σίγουρα ανάμεσα στις πιο όμορφες εικόνες που θα αντικρίσει ο επισκέπτης του χωριού. Μια βόλτα στο χωριό με τα πέτρινα σπίτια -κάποια είναι πολύ καλά διατηρημένα- είναι αρκετή για να θαυμάσει κανείς την τέχνη των περίφημων μαστόρων της πέτρας από το χωριό Λαγκάδια. Τα Μαγούλιανα διαθέτουν μία κεντρική πλατεία με έναν όμορφο και γραφικό πλάτανο, παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεδάκια, δύο πετρόχτιστα γεφύρια, καθώς και όμορφες εκκλησίες.