Στην καρδιά της Πελοποννήσου, γαντζωμένη στην αγκαλιά του Μαινάλου, βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων η Δημητσάνα. Η «αρχόντισσα» της Αρκαδίας, ένας παραδοσιακός οικισμός με ένδοξη ιστορία και από τους δημοφιλέστερους σήμερα, προορισμούς. Η Δημητσάνα είναι ο τόπος που γέννησε τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον Ε’ και τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, αλλά κι ένα μέρος με θέα που σου κόβει την ανάσα.

Ο κάμπος της Μεγαλόπολης να απλώνεται στα πόδια σου και στον ορίζοντα να προβάλλει ο συναρπαστικός Ταΰγετος είναι μία εικόνα, που απλά συναρπάζει. Δεν είναι άλλωστε, τυχαίο, που πολλοί αποκαλούν τη Δημητσάνα και ως «μπαλκόνι», αφού σε όποια γωνιά της και αν καθίσεις, αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε ένα υπέροχο μπαλκόνι, που τόσο απλόχερα σου προσφέρει αυτή την εκπληκτική θέα.

Η καλαίσθητη και γραφική Δημητσάνα αποτελεί τυπικό δείγμα αρκαδικής αρχιτεκτονικής και βρίσκεται στη Γορτυνία, σε κοντινή απόσταση από άλλους εξίσου όμορφους οικισμούς, όπως η Βυτίνα και η Στεμνίτσα. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω από τον ποταμό Λούσιο, που γενναιόδωρα τροφοδοτεί την πλούσια φύση, που την περιβάλλει. Ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος, κι ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να σεργιανίσει ανάμεσα στα πετρόχτιστα παραδοσιακά σπίτια, σε λιθόστρωτα σοκάκια που οδηγούν σε όμορφες γωνιές και «ανοίγματα», όπου το βλέμμα φτάνει μέχρι τη Μεγαλόπολη.

Η Δημητσάνα έχει και μία ένδοξη ιστορία, που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Κατά τα ομηρικά χρόνια, στη θέση της βρισκόταν η μικρή αρκαδική πόλη Τεύθις, ενώ στην Επανάσταση του ’21 είχε έντονη δράση, ενώ αποτέλεσε το σημαντικότερο κέντρο ανεφοδιασμού σε μπαρούτι. Είναι και η γενέτειρα του Παλιών Πατρών Γερμανού, αλλά και του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε’. Μάλιστα, το σπίτι του Πατριάρχη έχει ανακαινισθεί και αποτελεί σήμερα Εκκλησιαστικό Μουσείο.

Τα άφθονα νερά της περιοχής τής χάρισαν τη δύναμη της υδροκίνησης, κάτι που μπορεί κανείς και σήμερα να θαυμάσει στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και «ζωντανά» μουσεία της Ελλάδας. Η Δημητσάνα είναι ένας ιδανικός προορισμός για τους πεζοπόρους και τους φυσιολάτρες, οι οποίοι θα απολαύσουν τις ευκαιρίες εξερεύνησης που προσφέρει το φαράγγι του Λούσιου.