Παρόλο που δεν βρέχεται ή δεν βλέπει θάλασσα η Δρυοπίδα είναι από τους οικισμούς στην όμορφη Κύθνο που καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις των επισκεπτών της. Σαν πάλλευκη συμφωνία στην ενδοχώρα του νησιού, η Δρυοπίδα είναι από τα μέρη στην Κύθνο που αξίζει κανείς να ανακαλύψει. Μετά τη Χώρα, μάλιστα, είναι ο ομορφότερος, κατά κοινή ομολογία, οικισμός στο νησί -κάτι που όλοι οι επισκέπτες του ανακαλύπτουν και ιδίοις όμμασι.

Στην ενδοχώρα του νησιού, λοιπόν, η Δρυοπίδα κερδίζει τις καρδιές όλων με τις γραφικές εικόνες που προσφέρει στους επισκέπτες της, ακόμη κι αν δεν διαθέτει θέα στη θάλασσα.

Γνωστή και ως Χωριό, η Δρυοπίδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα κομβικό σημείο, καθώς από εδώ ξεκινάνε όλες οι περιπλανήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις του νησιού όπως η Κανάλα, ο Άγιος Δημήτριος, τα Φλαμπούρια και οι περιοχές στο νότιο τμήμα της Κύθνου.

Αυτό για το οποίο ξεχωρίζει είναι χωρίς δεύτερη σκέψη η αρχιτεκτονική των κτιρίων της, η οποία δεν ακολουθεί πιστά τις γραμμές της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής. Κύριο χαρακτηριστικό της, λοιπόν, τα διώροφα κτίρια με κεραμιδοσκεπές, τα οποία, κατά πολλούς, αποδίδονται στο ότι οι κάτοικοι του οικισμού διέθεταν ιδιαίτερη έφεση στην τέχνη της κεραμικής. Αυτός είναι και ο λόγος που το χωριό έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός.

Τι θα δει ο επισκέπτης στη Δρυοπίδα

Στα όσα σίγουρα αποτελούν σημείο αναφοράς για το χωριό, αλλά και το νησί τη Κύθνου γενικότερα, το σπήλαιο Καταφύκι, το οποίο βρίσκεται μέσα στη Δρυοπίδα, με τους εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα της Ελλάδας, ενώ τόσο επί Τουρκοκρατίας όσο και την περίοδο της γερμανικής κατοχής λειτουργούσε ως καταφύγιο.

Αξίζει να επισκεφτεί, επίσης, κανείς την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου όπου φιλοξενείται το Βυζαντινό Μουσείο, το Λαογραφικό Μουσείο, καθώς και το Αγρομουσείο, το Μνημείο των Πεσόντων και το ναό του Αγίου Μηνά με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο, καθώς και τους παλιούς ανεμόμυλους σε ένα λόφο έξω από τον οικισμό.