Στα όσα αβανταδόρικα χαρακτηριστικά αναγνωρίζει κανείς στην Ελλάδα, οι αμέτρητες παραλίες που διαθέτει, τόσο στους νησιωτικούς όσο και στους στεργιανούς προορισμούς της. Παραλίες για κάθε γούστο, με άμμο ή βότσαλο, ρηχά ή βαθιά νερά, οργανωμένες ή ανοργάνωτες, για να βρει κανείς εκείνη που αποτελεί τον επίγειο παράδεισό του στην Ελλάδα.

Ανάμεσα σε αυτές, ωστόσο, διακρίνονται και κάποιες περισσότερο από τις άλλες, λόγω της ιδιαίτερης μορφολογίας τους. Ποιες είναι αυτές; Οι φυσικές αμμόγλωσσες που διεισδύουν στην θάλασσα με τρόπο εντυπωσιακό, παιχνιδίζοντας με τα νερά της και φτιάχνοντας άπειρους συνδυασμούς χρωμάτων που δημιουργούν εικόνες απείρου φυσικού κάλλους. Σε ελάχιστα σημεία στη χώρα μας μπορεί να συναντήσει κανείς αυτούς τους «εξωτικούς» παραδείσους που δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα αντίστοιχους δημοφιλών προορισμών του εξωτερικού.

Ποσείδι, Χαλκιδική

Μία από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής, το Ποσείδι, για τους περισσότερους επισκέπτες του αποτελεί επίγειο παράδεισο.

Συναντάται στη χερσόνησο της Κασσάνδρας, στο λεγόμενο πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής, και διαθέτει τρεις υπέροχες παραλίες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η φυσική «Μύτη», όπως είναι γνωστή η χρυσαφένια αμμόγλωσσα μπροστά από το φάρο του ακρωτηρίου της περιοχής, η οποία αποτελεί ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο.

Τα νερά του Αιγαίου «πλάθουν» την παραλία στην ουσία, η οποία κάθε χρόνο έχει διαφορετική μορφολογία, εντυπωσιάζοντας συνεχώς τους λάτρεις της περιοχής. Πρόκειται για την παραλία, μάλιστα, που έδωσε στο Ποσείδι το προσωνύμιο της αμμόγλωσσας. Η εσωτερική πλευρά της παραλίας διαθέτει ήρεμα νερά, ενώ η πλευρά που «βλέπει» στα νερά του Αιγαίου έχει περισσότερο κύμα.

Αμμόγλωσσα, Λευκάδα

Με την ονομασία της να προδίδει και την φυσιολογία της, η παραλία της Αμμόγλωσσας στη Λευκάδα, αν την κοιτάξει κανείς από ψηλά μοιάζει με μια μικρή λωρίδα χρυσαφένιας αμμουδιάς που «εισβάλλει» στα νερά του Ιονίου, δημιουργώντας εντυπωσιακές εικόνες.

Βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη της Λευκάδας, 15΄με τα πόδια, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, ενώ λίγα μόλις μέτρα την χωρίζουν από την πλωτή γέφυρα της πόλης, απέναντι ακριβώς από το κάστρο της Αγίας Μαύρας.

Στην άκρη, λοιπόν, του καναλιού που συνδέει την Λευκάδα με την υπόλοιπη Ελλάδα, η μικρή γλώσσα άμμου, που αποτελεί δημοφιλή επιλογή και για τους κατοίκους του νησιού, προσφέρεται για απολαυστικές βουτιές κατά την διάρκεια του καλοκαιριού για εκείνους που βρίσκονται στο νησί με τις οικογένειές τους, καθώς τα νερά στην εσωτερική πλευρά της παραλίας που «βλέπει» στο κάστρο της Αγίας Μαύρας είναι αρκετά ρηχά.

Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για μια παραλία με «χίλια πρόσωπα», καθώς τα ρεύματα στην περιοχή που λειτουργούν σαν «γλύπτης» με πρώτη ύλη την άμμο, μετακινούν τους χρυσαφένιους κόκκους της αλλάζοντας την μορφολογία της.

Καρύδι, Χαλκιδική

Ένα πραγματικά μαγευτικό τοπίο απλώνεται μπροστά σε όσους επιλέξουν την συγκεκριμένη παραλία στη Χαλκιδική για τις καλοκαιρινές βουτιές τους. Εκεί, στη χερσόνησο της Σιθωνίας εκτός από το μοναδικό φυσικό τοπίο, απολαμβάνει κανείς στιγμές γαλήνης.

Κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά, που παραπέμπουν στις εξωτικές παραλίες της Καραϊβικής, αμμώδης ακρογιαλιά με ολόλευκη ψιλή άμμο και φυσική σκιά από τα πεύκα που φτάνουν, σχεδόν, μέχρι τη θάλασσα, συνθέτουν το ονειρικό σκηνικό στην παραλία Καρύδι στην Βουρβουρού, στη χερσόνησο της Σιθωνίας (δεύτερο «πόδι») στη Χαλκιδική.

Πρόκειται για έναν υπέροχο κόλπο που αγκαλιάζεται από λευκούς και εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς και από τις δύο πλευρές του. Ζεστά και αρκετά ρηχά νερά ενδείκνυνται για ατελείωτο κολύμπι και παιχνίδια στη θάλασσα, κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο.

Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, ενώ διαθέτει μόνο καντίνες για τα απολύτως απαραίτητα. Αν θέλετε να την επισκεφτείτε και να απολαύσετε αξέχαστες στιγμές χαλάρωσης αποφύγετε τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, καθώς κατακλύζεται από πλήθος κόσμου, ενώ καλύτερες ημέρες είναι σίγουρα οι καθημερινές.

Χαλικούνας, Κέρκυρα

Η μεγαλύτερη παραλία της Κέρκυρας και μία από τις πιο εντυπωσιακές του νησιού. Ο Χαλικούνας στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού των Φαιάκων, σε απόσταση 26 χλμ. από το αεροδρόμιο, απλώνεται για αρκετά χιλιόμετρα μέσα στο νερό μεταξύ της λίμνης Κορισσίων και του βόρειου Ιονίου.

Μια λωρίδα χρυσαφένιας αμμουδιάς που αποτελεί προστατευόμενη περιοχή natura, λόγω της εγγύτητάς της με την λιμνοθάλασσα Κορισσίων, αποτελεί ιδανική επιλογή για καλοκαιρινές στιγμές και μακροβούτια μακριά από την πολυκοσμία καθώς η παραλία είναι εντελώς ανοργάνωτη.

Το τοπίο είναι άκρως παράταιρο, καθώς δεν θυμίζει σε τίποτα την υπόλοιπη Κέρκυρα, με την αγριάδα και την παρθένα εικόνα που αντικρίζει κανείς εδώ. Κάκτοι και θίνες ολόγυρα της παραλίας, θυμίζουν περισσότερο… Σαχάρα και λιγότερο τις εικόνες που έχει συνηθίσει κανείς στο υπόλοιπο εύφορο νησί της Κέρκυρας.

Ο Χαλικούνας αποτελεί σημείο αναφοράς για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ όπως θαλάσσιο σκι, σέρφινγκ και paragliding. Τα νερά βαθαίνουν ομαλά γι αυτό και αποτελεί ιδανική επιλογή και για όσους βρίσκονται στο νησί με τις οικογένειές τους. Στα δυνατά χαρτιά του και το ονειρικό ηλιοβασίλεμα που προσφέρει στους λουόμενους που θα παραμείνουν στην παραλία μέχρι το σούρουπο.

Αμμόγλωσσα, Κεραμωτή Καβάλας

Με μία πολύ μικρή δόση υπερβολής, θα μπορούσε να παρομοιαστεί και με ατόλη σε κάποιο τροπικό, μακρινό νησί. Με εντυπωσιακό σχήμα που θυμίζει γλώσσα, η χρυσαφένια αμμουδιά στην Κεραμωτή της Καβάλας αποτελεί μία από τις πιο ιδιαίτερες παραλίες του νομού.

Αν και βρίσκεται πολύ κοντά στο λιμάνι της Κεραμωτής (από εδώ αναχωρούν τα πλοία για την Θάσο), 40 χλμ. νοτιαανατολικά της πόλης της Καβάλας, ξεχωρίζει για την εντυπωσιακή εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης μόλις βρεθεί εδώ.

Η παραλία που μετρά μήκος 5 χλμ. διαθέτει ένα μικρό οργανωμένο τμήμα με beach bar, ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της είναι ελεύθερο για τους λουόμενους που θέλουν να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα μακριά από την πολυκοσμία.

Ακριβώς πίσω από την παραλία βρίσκεται ένα όμορφο πευκοδάσος, ιδανική επιλογή για πικ νικ, όπου βρίσκουν καταφύγιο πολλά αποδημητικά πουλιά.

Άγιος Δημήτριος, Αλόννησος

Μια μακριά ελλειπτική καμπύλη ξηράς «εισβάλλει» μέσα στη θάλασσα, μεταξύ της Αλοννήσου και της μικρής νήσου Περιστέρα στις Σποράδες, δημιουργώντας μια εξωτική εικόνα που εντυπωσιάζει τους πάντες, ειδικά αν την παρατηρούν από ψηλά.

Ο λόγος για την παραλία του Αγίου Δημητρίου, στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, σε απόσταση 15 χλμ. από το Πατητήρι και 6 χλμ. από τη Στενή Βάλα, μία από τις πιο δημοφιλείς και πολυφωτογραφημένες ακτές του νησιού. Σήμα κατατεθέν της Αλοννήσου, η διάσημη, πλέον, παραλία του νησιού ξεχωρίζει για τα πάλλευκα βότσαλα και το ψιλό πετραδάκι που «σβήνουν» σιγά σιγά όσο προχωράει κανείς προς τα πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου που βαθαίνουν απότομα.

Από την δεξιά πλευρά της η παραλία είναι πιο οργανωμένη με σύγχρονες ανέσεις για τους λουόμενους όπως beach bars με ομπρέλες και ξαπλώστρες καθώς και ένα εστιατόριο, ενώ η γύρω περιοχή διαθέτει ενοικιαζόμενα και ξενοδοχεία για όσους θέλουν να βρίσκονται κοντά στην ακτή.

Το όνομά της το πήρε από το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου που λειτουργούσε κάποτε εδώ, το οποίο καταστράφηκε από τους πειρατές. Μέρος των υπολειμμάτων του, μάλιστα, μπορεί να παρατηρήσει ο επισκέπτης από την πάνω πλευρά της παραλίας, προς τον κεντρικό δρόμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι πίσω ακριβώς από την παραλία υπάρχει μια μικρή λίμνη, η οποία κατά την διάρκεια του χειμώνα γεμίζει νερό και λειτουργεί ως ενδιάμεσος σταθμός ξεκούρασης για τα αποδημητικά πουλιά.